Sorumuza geçelim. "şehir" kelimesinin eş anlamlısı "kent"tir.
Kent, memleket, belde, büyük kent, şar kelimeleri şehir kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir.
İl kelimesinin birçok eş anlamlısı bulunmaktadır, bunlardan bazıları; Valilik, şehir, yurt, el, vatan ve vilayettir. Zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Tüm bu kelimeler birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilir.
Şehir kelimesinin eş anlamlısı olarak Türk Dil Kurumu açısından 'kent' anlamı nitelendirilmiş durumda.
Kent kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamakla beraber, eş anlamlısı 'köy' veya 'şehir'dir.
İlgili 24 soru bulundu
İl ve ilçede en büyük yerleşim yeri olarak kent kelimesi öne çıkıyor. Bu kelimenin TDK üzerinden bakıldığı zaman eş anlamlı sözcüğü, 'şehir' olarak bizi karşılamaktadır. Okunuş ve yazılışları farklı olan bu iki kelime aynı anlam ile beraber gündelik hayatın çok sık değerlendirilen sözcükleri arasında gelir.
✓Şehir kelimesinin zıt anlamlısı yoktur.
İlan kelimesini Türk Dil Kurumuna göre aynı zamanda, 'duyuru' sözcüğü üzerinden eş anlamlı şekilde değerlendirebilirsiniz. İlan Eş Anlamlısı Nedir? Bireysel ya da şirketler bazında bildirme ilan olarak tabir edilmektedir. Bu kapsamda eş anlamlı olarak aynı zamanda duyuru sözcüğünün kullanabilirsiniz.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Semt, mahalle ve kasaba, ilçeden küçük olan yerleşim yerleridir. İlçeden daha büyük ve daha kalabalık olan yerlere ise il ya da şehir adı verilir. Türkçede ilçe ile aynı anlama gelen iki kelime vardır.
Şehir ile kent aynı anlamdadır, il veya vilayet ise şehir veya kentin yanı sıra belirli bir alandaki orman, otlak, dağ, köy, bataklık, göl gibi bütün coğrafi unsurları içermektedir.
İl sözcüğünün eş anlamlı kelimesi vilayettir. Eski dile göre ise, ülke veya yurt anlamı taşımaktadır.
Tabiat sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler alışkanlık, doğa, huy ve mizaç sözcükleridir.
Biteviye kelimesi sürekli ve devamlı sözcükleriyle eş anlamlıdır.
YEMEK EŞ ANLAMLISI
Yani bu kelimenin anlamı yerine kullanılabilecek birden fazla ifade dilimizde kullanılmaktadır. Bunlar; Yenmek için pişirilip hazırlanmış yiyecek, aş, taam, ekmek olarak bilinir. Ancak bilinmelidir ki bu kelimenin tam olarak anlam karşılığını veren eş anlamlısı "Aş"tır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır.
Öğrenci kavramı için aynı zamanda talebe ve okul çocuğu terimleri de kullanılabilmektedir. Türkçede öğrenci teriminin talebe olarak bir tane eş anlamı olduğu görülmektedir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan izahat, izah kelimesinin çoğuludur. Bu kelime de ilan ile eş anlamlıdır.
Aleni, herkesin gözü önünde olan, açık ve aşikar anlamına gelirken, ilan da duyuru ve bildirim demektir. Bu kelime birçok tamlamada da kullanılır. Örneğin, malumun ilanı, halihazırda herkesin bildiği bir şeyi açıklamak manasına gelir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Kolay kelimesi ile aynı anlam barındıran ve bu sebeple eş anlamı olan kelimeler ise asan, basit, hafif, emeksiz, zahmetsiz kelimeleridir.
Cevap kelimesinin yerine eş anlamlısı olan 'yanıt' kelimesi kullanılabilir. Aynı anlama gelen yanıt kelimesi, kimi zaman cevap kelimesi yerine tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri