Şehriye küçük taneli makarna. Priscilla Mary Işın'ın, Osmanlı Mutfak Sözlüğü kitabında Arapça Şa'riyye'den bozma bir kelime olduğu, çeşitli şekillerde kesilen çorbalık ve pilavlık küçük hamurlara denildiği yazılmaktadır. Kendi başına yemek olarak pişirilmez, çorba ve pilavlara çeşni vermek için kullanılır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Arpa şehriye, durum buğdayı irmiğinden elde edilir. Aslında bir çeşit küçük makarna türüdür.
Birçok yemek ve salatada kullanılan arpa şehriye, içerdiği zengin lif sayesinde bağırsakların yumuşamasına ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. İsminin aksine arpadan değil buğdaydan elde edilmektedir.
Buğdaygillerden bir bitki (Hordeum vulgare).
İlgili 30 soru bulundu
Arpa şehriye bir çeşit küçük makarnadır. Şeklinin arpaya benzemesinden dolayı bu ad kullanılmıştır. Türk mutfağında çorbalarda ve pirinç pilavında kullanılır.
Arpa Şehriye, durum buğdayı irmiği ile suyun karıştırılması ve istenilen şekil verildikten sonra kurutulması sonucunda elde edilen yarı hazır gıda maddesidir.
En çok kullanılan çeşitleri tel şehriye ve arpa şehriyedir. Tel şehriye spagetti gibi yuvarlak kesitlidir ama çapı tel gibi çok daha küçüktür. Arpa şehriyenin şekli ise mekik gibi oval ve yassıdır.
Türk mutfak kültüründe kullanım alanları fazla olan arpa şehriye, içerdiği zengin lif ve potasyum sayesinde oldukça faydalı bir besin maddesidir. İçerdiği yüksek miktarda karbonhidrat sayesinde günlük karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktadır.
Arpa şehriye doğal mı? Arpa şehriye içeriği bakımından, durum buğdayından elde edilen tüm ürünler doğal olarak glüten içerir.
Tahmin edilene göre dünya üzerinde 600 çeşit makarna şekli var.
Noodle, Çin ve Japon yemek kültürünün en temel ve vazgeçilmez makarna türlerinden bir tanesi.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Klasik şehriye çorbasının içerisine arpa şehriye ya da tel şehriye konabilir.
Arpa şehriyeden yapılan bu pilavı yaparken herhangi bir olumsuzluk yaşama ihtimaliniz çok düşük. Yapım aşamaları oldukça kolaydır. Menülerinize rahatlıkla ekleyebileceğiniz şehriye pilavını çoğu yemeğin yanına yapabilirsiniz.Doyurucu bir yemek olan şehriye pilavı nasıl yapılır?
Bulgur pilavı ve pirinç pilavına nefis bir alternatif olan arpa şehriye pilavının tadı damağınızda kalacaktır.Arpa şehriye pilavı diyette de yenebilir.
Priscilla Mary Işın'ın, Osmanlı Mutfak Sözlüğü kitabında Arapça Şa'riyye'den bozma bir kelime olduğu, çeşitli şekillerde kesilen çorbalık ve pilavlık küçük hamurlara denildiği yazılmaktadır. Kendi başına yemek olarak pişirilmez, çorba ve pilavlara çeşni vermek için kullanılır.
1 saatte şehriye şişip yenecek duruma gelecektir. Ama hemen yiyecekseniz piştikten sonra içine 1 su bardağı soğuk su dökün. Bu şehriyelerin şişmesini önleyecektir.
Arpa şehriyeler tuzlu suda haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülerek genişçe bir kaseye alınır.
Genellikle çorba tariflerinde kullanılan Barilla Arpa Şehriye pirinç şeklindeki risoni olarak biliniyor.
Tereyağı eridikten sonra üzerine domates rendesini ilave ederek kavuralım. Üzerine sıcak suyu ekleyerek kaynamaya bırakalım. Kaynayan suyumuza tel şehriyeleri ekleyip karıştıralım. Son olarak karabiber, pul biber ve yeteri kadar tuzu ilave edip şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Özellikle Konya ve Ankara'da oldukça fazla yetişen arpanın Türkiye'de yıllık hasat rakamı yaklaşık olarak 6 milyon ile 9 milyon ton arasında değişebilmektedir. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde özellikle deniz seviyesinden yüksekte olan iç kesimlerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
-Arpa içerisinde bol miktarda protein, B1, B3 ve B6 vitaminleri içermesi nedeniyle oldukça besleyici olmaktadır. -Arpa şehriye çorbası kalbi kuvvetlendirmeye yarayan en faydalı çorbadır. -Arpa kemikleri güçlendirmeye yaraması açısından gelişim çağında da oldukça fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri