Sehven; dalgın olma durumunda ya da unutkanlık durumunda yanlışlıkla yapılmış anlamına gelmektedir. Ayriyeten yanılma suretiyle yanlışlık, dalgınlık sonucu yanılgı şeklinde de cümlelerde kullanılabilmektedir. TDK Sözlüğünde de anlamı bu şekilde bulunmaktadır. Sehven Arapça kökenli bir kelimedir.
Bu kelime Arapça'da sahw "dikkatsizlikle yapılan hata" anlamına gelir. Hatalı işlemleri, yanlış kullanılan bir kelimeyi, yanlışlıkla yapılan her türlü durumu düzeltmek adına "sehven" kelimesi kullanılır.
Biri dalgınlıkla yanlış bir kelime ya da anlatım tekniği kullandığında buna "sehven" yapıldı denmektedir. Ayrıca unutkanlık anlarında da bu durum baş gösterir ve yanlış yazımlar ortaya çıkabilir. Unutkanlık durumunda yapılan yanlışlar için de bu nedenle sehven kelimesinin kullanımıyla karşılaşılır.
Hukuk alanında sehven kelimesi, “yanlışlıkla” veya “hata sonucu” anlamında kullanılır. Hukuki işlemlerde bir yanlışlık olduğunda veya hatalı bir işlem yapıldığında sehven gerçekleştiği belirtildiğinde karşı taraf söz konusu işlemin geçersiz olduğunu anlar.
Bürokratik yazışmalarda, mahkeme kararlarında ya da hukuk dilinde sıklıkla duyduğumuz “sehven” kelimesi Arapça kökenli olup “yanlışlıkla” anlamına gelir.
İlgili 37 soru bulundu
Bürokratik yazışmalarda, mahkeme kararlarında ya da hukuk dilinde sıklıkla duyduğumuz “sehven” kelimesi Arapça kökenli olup “yanlışlıkla” anlamına gelir.
Osmanlıca sözcük, Romanizasyon halinde yanlış,hata,yanılma, yanlışlık kusur. anlamına gelir.
hatalı işlemlerde durumu belirtmek için "yanlışlıkla" yerine yazılan kelime.
Birleşme birden fazla ticaret şirketinin, malvarlıklarını tasfiye etmeksizin, içlerinden birinin bünyesinde veya yeni kurulan bir şirkette birleşmeleri ve birleşmeye katılan şirketlerin pay sahiplerine belli bir değiştirme ölçüsüne göre birleşmenin gerçekleştiği şirkette pay sahibi olma imkanının sağlanmasıdır.
İradelerin Oluşumu Bakımından İşlemler
❖ Belli bir makamdaki tek bir kamu görevlisinin iradesi ile ortaya çıkan işlemlerdir. Bir Bakana verilmiş bir yetki dolaysıyla onun imza/onayı ile bir işlem meydana getirilebilir. Bu işlem basit iradeli işlem olarak nitelendirilir.
İşçilerin sigorta primleri, işverenler tarafından SGK'ya yatırılır. Primlerin düzenli ve gerçeğe uygun yatmasının işçiye son derece büyük faydası olduğu açıktır. Öte yandan SGK'ya yatırılan sigorta primleri işverenin asli yükümlülüğüdür.
Sigortasız çalışan emeklilerin iş güvencesi bulunmuyor, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi haklardan mahrum kalıyorlar. Emekli de olsa sigortasız işçi çalıştırmanın suç olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Yersiz ödeme kavramı, Kurum'un sosyal sigorta yardımlarına hak kazanma konusunda yanılgılı değerlendirmeleri nedeniyle, hak sahibi olmayan kişilere yaptığı her tür ödemeyi ifade eder.
İdarenin icrai olmayan işlemleri iptal davasına konu edilemezler: • Hazırlık işlemleri • Gösterici işlemler • İç düzen işlemleri bu kapsamdadır.
Sebep ikamesi idari yargılama usulünde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem aracılığıyla idari yargı yerleri sebep unsuru yönünden hukuka aykırılığını saptadıkları idari işlemlerin maddi sebebini değiştirmekte ve işlemi hukuka uygun hâle getirmektedir.
Yapıcı (inşai) işlemler, belli bir kişi hakkında yeni bir hukuksal sonuç yaratan[111] ya da mevcut bir hukuksal durumu değiştiren veya kaldıran işlemlerdir[112]; bir başka deyişle, yapıcı (inşai) idari işlemler, bir hak ya da hukuksal ilişkiyi tesis eden, ortadan kaldıran ya da değiştiren idari işlem türüdür.
Başkasının yerine atılan imza da atılan evrakın cinsine göre "resmi" veya "özel" evrakta sahtecilik suçunu oluşturacaktır. başkası yerine atılan imzada ,imzası taklit edilen durumu biliyor ve imzayı inkar etmiyorsa (yani kendi imzası olduğunu söylüyorsa)sorun yok demektir.
Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir.
Toplantı tutanağına imza atmamak yerine toplantı sırasında dile getirdiğiniz hususların tutanakta yer almadığına ilişkin bir "şerh" düşmeniz daha doğru bir davranış olacaktır.. Toplantı tutanağına imza atmamanız disiplin cezası almanıza neden olabilir.
Bir sıfat olarak kullanımına rastlanan şehvetli kelimesi, cinsel isteğine fazlaca düşkün olan, kösnülü ve arzulayan anlamına gelir.
Şehvet, kişisel ve cinsel ihtiyaçlara yönelik isteklerin tamamına denir. Şehvet bir duygudan çok cinsel isteklerin genellemesine verilen bir addır.
şehvetsiz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Cinsel isteği olmayan.
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir.
Soruşturma evresinin başlayabilmesi açısından gerekli olan şüphe basit şüphe olarak şüphenin en hafif derecesidir. Ceza Muhakemesi Kanununun 160. maddesinde bu şüphe “bir suçun işlendiği izlenimini veren hal” olarak ifade edilmiştir 7.
SORUŞTURMA SONUNDA;
Soruşturma dosyası tamamsa, şüphelinin savunmasını alır. Kendi yetkisine giren cezalarda (uyarma-kınama) gerekli kararı verir; yetkili değilse dosyayı yetkili amire veya yetkili disiplin kuruluna gönderir. Kendisinin veya Kurulun verdiği cezayı üst yazıyla ilgiliye tebliğ eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri