Bayezid'in sancağından çıkması isyan olarak değerlendirilmiş, Şeyhulislam Ebusuud Efendi ile diğer din âlimlerinden hüküm sorulmuştu… Hüküm geldi: Bayezid “isyan” suçu işlemişti. Cezası “idam”dı… O sırada Şehzade Bayezid, on iki bin kişilik ordusuyla birlikte Amasya'yı terk etti.
1402 Ankara Savaşı sonrasında, babası Yıldırım Bayezid ile birlikte Timur'a esir düşen Mustafa Çelebi, bir süre sonra Anadolu'ya geri dönerek tahtta hak iddia etmiş ve isyan başlatmıştır. Osmanlı Devleti'ni zor bir durumun içinde sokan Şehzade Mustafa İsyanı, II. Murad döneminde yaşanmıştır.
Hürrem Sultanın vefatıyla saraydaki hâmisini kaybeden Bayezid, babası ve ağabeyi karşısında artık yalnız kalmıştı. Babasının Selim'i kendisinden sonra tek varis olarak düşündüğü açıktı. Bunun için Bayezid ya bu karara saygı duyup sarayda ölümü bekleyecek ya da isyan edip taht için artık açıktan mücadele edecekti.
Zaten Bayezit ne Dimetoka'ya ne de Edirne'ye gidebilir. 26 Mayıs 1512 günü İstanbul'da ayrıldıktan kısa bir süre sonra yolda “aniden” hastalanarak ölür. Osmanlı tarihçilerinin çok büyük bölümü reddetse de çeşitli Avrupa kaynakları ve birkaç Osmanlı kroniği de Bayezit'in Selim'in emriyle zehirlendiğini yazar.
Taht yarışında Şehzade Mustafa'nın bertaraf edebilmek için Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından sahte mektuplar üretildiği düşünülür. Bu mektuplar, Şehzade Mustafa'nın babası hayatta iken onun tahtına göz diktiğini ve isyan hareketlerine destekte bulunduğunu gösterir niteliktedir.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer Şehzade Mustafa yaşasaydı Osmanlı hanedanı hala sürecekti. Çünkü Şehzade Mustafa diğer kardeşlerine göre daha kendinden emin ve güçlü bir şehzade idi. Gelecekten ve yeni güncel haberlerden her zaman haberdardı ve bu yüzden eğer tahta çıkacaksa da bu onu 1-0 önde başlatmasına büyük bir sebeptir.
Yeniçerilerin gözbebeğiydi
Şehzade Mustafa, aynı zamanda ordu içerisinde çok seviliyordu. Öyle ki ona biraz ilerlemiş yaşından da ötürü 'Sultan Mustafa' da denirdi. Dedesi Yavuz Sultan Selim'e benzetilen, mertliği ile, savaş meydanlarındaki komuta yeteneği ile öne çıkan Şehzade Mustafa'yı ordu bu yüzden benimsemişti.
Selim, 1574'te 50 yaşındayken hamamda düşme sonucu göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü. Cenaze namazından sonra Ayasofya Camii'deki türbesine defnedildi.
Şehzade Selim, kardeşi Beyazıt'ı İran Şah'ının elinden alıp çocukları ile birlikte öldürdü. İşte Şehzade Beyazıt'ın ölüm anı....Başrollerini Halit Ergenç, Engin Öztürk ve Aras Bulut İyneli'nin paylaştıkları Muhteşem Yüzyıl dizisinde bu hafta, Şehzade Bayezıt ve oğulları ölüme yürüyor.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Normalde çocuğunu doğuran cariyenin saraydan ayrılması gerekirdi. Fakat Kanuni taamüllerin dışına çıkıp, Hürrem Sultan'ı Topkapı Sarayında tutmuştur. Kanuni'nin Hürrem Sultan ölene kadar başka kadınlar ile ilgilenmediği söylenir. (1558) Hürrem Sultan'ın hikayesini en çok okunan blog kısmında görebilirsiniz.
Bayezid veya II. Beyazıt Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 1447/8 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
Tarihe bakıldığında Hürrem Sultan'ın hastalığı olduğu ve bu nedenle öldüğü düşünülmektedir. Hürrem Sultan kaç yaşında öldü ise 56 yaşında olarak ifade edilmektedir. Hürrem Sultan nasıl öldü, yaşadığı bir hastalık sonucu öldüğü düşünülmektedir.
Bu isyan da Şehzade Bayezid tarafından bastırılmıştır (1555).
Şehzade Mustafa'nın Gizli Koruması Kapudan Paşa'nın Yanında!
Sarı Selim olarak da anılan İkinci Selim, Kütahya sancakbeyi iken babası Cihan Padişahı Kanûnî Sultan Süleyman'ın ölüm haberi üzerine İstanbul'a gelerek 30 Eylül 1566 günü kırk iki yaşında tahta geçti. Sarı Selim, daha önceki Osmanlı sultanlarına göre silik ve zayıf bir hükümdar olarak tanınır.
Babası henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı Safevi Şahı'nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin naaşı Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.
Cem, 1495'te Napoli'de öldürüldü. Cem Sultan'ın oğullarından Oğuzhan'ı Bursa'da öldürttü. Cem Sultan'ın Murat adındaki oğlunu ise Kanuni ortadan kaldırdı. YAVUZ SULTAN SELİM: Ağabeylerinin iki oğlunu (Mehmet ve Osman) boğdurdu.
9- I. Selim (1512-1520)(Yavuz Sultan Selim), babasını öldürterek tahta geçti. Kardeşleri Ahmet, Korkut, Abdullah, Şehinşah, Şahsultan, Alemşah, Mahmut ve Mehmet'i olmak üzere 8 kardeşini boğdurarak öldürttü.
Hayatı boyunca zevk ve eğlence içinde yaşadı. Av merakından da vazgeçmedi, içki düşkünlüğünden de… Padişah ilan edildikten sonra ilk işlerinden biri içkiyi serbest bırakmak oldu. Osmanlı tahtının ikini Selim'ini gayrıresmi tarih "Sarı Selim" ve "Sarhoş Selim" olarak kaydetti.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
VI. Mehmed'in mezarı. Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi.
Osmanlı Devleti'nin başlangıçta sistemli olarak Yeniçeriler arasında Bektaşiliği bir dini öğreti olarak yaymasının temel sebebi, Yeniçeri Ocağı'na mensup askerlere yönelik olarak İslam'ı daha kolay anlaşılır hale getirerek Hıristiyan asıllı yeniçerilerin Müslümanlaşmasını sağlamak ve şehitliği de varılacak olan en ...
Rüstem Paşa, yaklaşık 1500 yılında Hırvat asıllı Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak Saraybosna yakınlarında olan ya Butmir ya da Sarajevsko Polje adlı bir köyde doğmuştur.
II. Mahmud, 1826 yılında Vak'a-ı Hayriyye denilen bu olay sonucunda Yeniçeri Ocağı'nı kışlaları, nişan ve rütbeleriyle birlikte kaldırmıştır28. Ocağın kaldırıldığı tüm Anadolu ve Rumeli'deki sancaklara ilan edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri