Şeker hastalığı ameliyatının ardından kişinin normal yeme, içme düzenine geçebilmesi yaklaşık olarak 6 aylık bir süre gerektirmektedir. Özellikle ilk 2 ay sıvı ağırlıklı beslenme esastır ve bu süre içinde pek çok vitamin ve kalsiyum beslenmeyle alınamaz.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Vücudunuzda açılan küçük delikler ile gerçekleştirilen bu ameliyat, operasyonel anlamda 4.5 saat civarında sürmektedir.
Tip 2 diyabet ameliyatı, normal sindirim sistemi cerrahisi kadar risk taşır. Öncelikle her ameliyatta olduğu gibi şeker hastalığı cerrahisinde de tercih edilen anestezi, bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Ayrıca, nadiren de olsa enfeksiyon, apse oluşumu gibi problemler de ortaya çıkabilir.
ŞEKER HASTALIĞINDAN AMELİYATLA KURTULMAK MÜMKÜN MÜDÜR? Evet. "Ameliyatla tedaviye uygunluk" açısından doğru seçilmiş tip 2 şeker hastalarının metabolik cerrahi ameliyatları ile tedavisi mümkündür. Hastaların %80-90 kadarında tam düzelme, geri kalanında ise kısmi düzelme sağlanmaktadır.
Protein içeriği yüksek gıdalara beslenme düzeninde yer verilmelidir. Katı sıvı ayrımına her zaman dikkat edilmelidir. Besinler küçük parçalara ayrılmalı ve çok iyi çiğnenmelidir. Sebze veya et yemeklerinde salça ve baharat kullanımı en azından operasyondan sonra ilk 3 aylık dönemde kısıtlanmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Özellikle kahvaltıda ne kadar lif alınırsa, kan şekeri yükselmeleri de o kadar engellenebiliyor. Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli.
Hasta ilaç kullandığı halde şeker kontrol altına alınamıyorsa, hastanın yaşı da göz önünde bulundurularak şeker hastalığı ameliyatı olunabilir. Hastanın yaşının 18-65 aralığında olması doktorun vereceği kararla uygun olacaktır. Tip 2 diyabetten kaynaklı olarak birçok metabolik sendrom sorunları ortaya çıkmaktadır.
Şeker hastalığı için yapılan ameliyatlardan sonra kişinin önceki kilosuna göre değişmekle birlikte 20 ile 50 kilo arasında kilo kaybı olmaktadır.
Şeker hastalığı ameliyatı olabilmeniz için Tip 2 şeker hastalığına sahip olup, kolestrol yüksekliği, tansiyon yüksekliği gibi metabolik hastalık belirtileri ile birlikte; vücut kitle indeksinizin 30 kg/m2 ve üzeri olması gerekmektedir.
Güzel, ”Mevcut tedavilerle kontrol altına alınamayan şeker, metabolik cerrahi ameliyatları yani şeker hastalığının cerrahi tedavisi için yapılan ameliyatlarla hem etkin kilo kaybı ve kilo kontrolü sağlanırken, diğer taraftan etkin kan şekeri kontrolü sağlanabilmekte. Bu ameliyatlardaki başarı oranı yüzde 85-90'dır.
Kimler Diyabet Cerrahisi Olamaz? Diyabet ameliyatı vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan insülin depoları tükenmemiş Tip 2 şeker hastalarına yapılmaktadır. Fakat bütün tip 2 şeker hastalarına da ameliyat yapılmaz. Çünkü önemli olan pankreasın insülin üretmesini korumuş olması gerekmektedir.
Metabolik cerrahi operasyonundan yararlanmak için vücudun az miktarda da olsa insülin üretmesi gerekmektedir. Bu anlamda insülin üretiminin olmadığı Tip I diyabette farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip II diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için en uygun adaylardır.
Şeker hastalığı ameliyatını maalesef SSK karşılamamaktadır.
Şeker hastalığı, beraberinde Obeziteyi de getirebilir. Bu durumda SSK ameliyatın bir kısmını karşılayabilmektedir. SSK'nın ameliyat maliyetinin bir kısmını karşılayabilmesi için, ameliyat olacak kişinin vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır.
Şeker hastalığı ameliyatı kapalı ameliyat olarak gerçekleştirilir. Kesiler halinde ameliyat yapılır. Midenin %50'lik kısmı çıkarılır, ince bağırsakların yeri değişir. Bu değişiklikle pankreastan insülin salgılanması uyarısı gelir ve etkinlik artar.
Şeker hastalığı ameliyatını SSK karşılamamaktadır.
Ameliyat sonrası hastalarda şeker yükselmesi olabilir. Ciddi hastalıklarda şeker yükselebilir. Ciddi travmalar kan şekerini yükseltebilir.
Şeker hastalığı ameliyatları mide hacminin küçültülmesi şeklinde başlar. Ortalama olarak midenin yüzde yetmiş ile sekseni arasında kalan bir kısmı tamamen alınır.
Diyabetten korunmak için kan şekerini kontrol altında tutmak büyük önem taşıyor. Rakamlar ürkütücü olsa da diyabet hastalığından korunmak hareketsiz yaşam tarzından kurtulmak ve doğru beslenme alışkanlıklarıyla mümkün olabiliyor.
Ti2 Diyabet Ameliyatı çok farklı hastanelerde yapılmaktadır. Örneğin; Devlet Hastaneleri, devlete ait üniversite hastaneleri, özel hastanelerde bu ameliyatın yapılması mümkündür.
Sadece obezitesi olan(VKI>30) tip 2 şeker hastalarında metabolik cerrahi ameliyatlarıyla tedavi söz konusudur. Tip 1 şeker hastalığının tedavisinde ameliyat seçeneğinin yeri yoktur.
Yara bölgesinin düzenli olarak pansumanı yapılmalıdır. Hastaların kan şekerlerinin normal değerlerde olması için uygun diyet ve insülin tedavisi düzenlenmelidir. Ayrıca yaranın üzerine basılması iyileşmeyi geciktireceğinden basıyı engelleyecek ortopedik önlemler alınmalıdır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre ise yumurta tüketimi şeker hastalığı (tip 2 diyabet) riskini azaltıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri