Glikoz, sinir hücrelerinin orijinal ”akıllı ilacı”dır ve hücrelerin psikolojilerini düzenler. Hafızayı, konsantrasyonu ve öğrenme yeteneğini canlandırabilir. Üzerinizdeki hüznü ve siniri atabilir. Kan şekerinin düşük olması, beynin yavaşlamasına ve doğru bir şekilde çalışmamasına neden olur.
Aşırı şekerli yemek başka şeylere olan isteğimizi arttırabilir. Şeker, beynin ödül merkezini etkileyip uyuşturucuya benzer etki gösterme özelliği vardır. Bilim adamları şekerin yağ ile birlikte tüketilmesinin bağımlılık , kontrolün kaybedilmesi ve kilo alımını tetiklemesi gibi etkileri olduğunu vurguluyor.
Beynimiz, düşünme, hafıza ve öğrenme gibi fonksiyonlarını sürdürebilmek için onu devamlı besleyen şeker-yakıtına ihtiyaç duyar. Bu, tabii ki beynin profiterol, şekerleme ya da kremalı yaz içecekleriyle çalıştığı anlamına gelmiyor.
Karbonhidrata dikkat! Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalması ya da artmasına bağlı olarak sorunlar yaşanabilmektedir. Glikozun elde edilebileceği karbonhidrat ve yağ tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
ŞEKERSİZ BİRİNCİ YIL
Bir yıl boyunca rafine şeker tüketmemek, cildinizde akne, tahriş ve çizgilenmelerde ciddi bir azalma olduğunu gösterecek. Diyabet, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların riskinde ciddi bir azalma yaşayacaksınız. Ayrıca enerjiniz daha yüksek olacak ve psikolojik olarak daha mutlu hissedeceksiniz.
Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
1 – Beyin gelişimi ve sağlığını destekleyen gıdaları tüketin
Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır.
Hem çok fazla hem de çok az şeker baş ağrısına neden olabilir. Çok fazla şeker veya rafine karbonhidrat tüketmek, yüksek kan şekeri seviyelerine veya tıbbi adıyla hiperglisemiye neden olabilir. Tam tersi olarak çok az şeker ya da çok düşük karbonhidrat alımı, düşük kan şekeri seviyelerine (hipoglisemiye) yol açabilir.
Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Beyniniz, uyku halinde dahi 20 Wattlık bir ampul ile eşit güç tüketmektedir. Bir nevi, kafamızın üzerinde yanan ampül karikatürü isabetli bir çizim oluyor diyebiliriz! Beyin, vücudumuzun sadece %2'sini kaplayan bir kütle olmasına rağmen, tüm vücudumuzdan üretilen enerjinin %20-25'ini tek başına tüketir.
Beynin kendisini temizlemesinin en doğal yolu uykudur. Uykuyu öncelik haline getirin. Wylde, "Beynimiz temizlik işleminin çoğunu uyku sırasında yapıyor. Uyku sırasında beyin hücreleri arasındaki boşluklar genişler ve biriken atıklar temizlenebilir.
Kan şekeri yüksekliği ve yüksek tansiyon kılcal damarları daraltarak bellek kaybı yaratıyor. Bilim insanları diyabetin alzheimer sorununa zemin hazırladığı gibi hastalığın seyrini de hızlandırdığını söylerken, Anadolu Sağlık Merkezi hekimleri riskleri azaltmanın yollarını anlatıyor.
Ne Az Ne Çok: Yeterli Miktarda Su İçtiğinize Emin Olun
Artık yapılan araştırmalar sonucunda “Su içmek beyni çalıştırır mı?” sorusuna olumlu cevap verilebileceğini biliyorsunuz.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Ne yazık ki ölen beyin hücreleri, vücuttaki diğer hücrelerin aksine yenilenmiyor. Ancak nöroplastisite dediğimiz tedavi yöntemi komşu hücrelerin ölen beyin hücrelerinin yerine görevi üstlenmesini sağlıyor. Komşudaki 1 beyin hücresi 2 kat çalışarak onun da işlevini yerine getirebiliyor bu sayede.
Sürekli Pratik ve Egzersiz Yapmak:
Tüm beceriler gibi hafıza becerilerini de güçlendirmek için bol bol pratik yapılması önemlidir. Uzmanlar bunun için bulmaca, yapboz, kutu oyunları (scrabble,monopoly vs.) gibi oyunlar oynayarak beynin gelişimi için egzersiz yapılmasını öneriyorlar.
İnsan beyninin sevmediği şey, oksijensizlik yani kirli havadır.
Aslında vücudun bir enerji kaynağı olan şeker, doğru yollardan alınmayıp ölçüsüz kullanıldığında vücudumuz için zararlı. Araştırmalara göre fazla tüketimi; yüksek tansiyondan diyabete, kalp hastalıklarından kansere dek birçok hastalığa zemin hazırlar.
Şekersiz beslenme kan şekerinin kontrolü ve insülin seviyelerinin azalması gibi fayda sağlar. İlave şeker kaynaklarını kesmek, özellikle protein ve lif bakımından zengin bir diyet tercih etmenizle birlikte kilo vermenize yardımcı olur. Şekersiz beslenme kısa süre içerisinde karaciğer sağlığını da olumlu yönde etkiler.
Şeker alımını azaltmak ve kesmek, kilo kaybını teşvik edebilir, yukarıda belirtilen hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltabilir. Şeker içeren yiyecekleri sağlıklı seçeneklerle değiştirerek, fazladan kalori almadan bolca vitamin ve minerali vücudunuza alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri