Üzerine kaynamış su ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz. Çeyrek limonumuzu da içine atarak kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz. 20 dakikadan sonra fasulyemizi kontrol ediyoruz pişmişse içinde limonu çıkartıyoruz.
Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı. Klasik fasulyelere göre görünüşü daha yuvarlak ve küçük. Bu nedenle diğer fasulyelere nazaran çok daha hızlı pişiyor.
1 adet kesme şeker ve az miktar tuz ekleyip, hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Orta ateş üzerinde kuru fasulyeler iyice yumuşayana kadar yaklaşık 35-40 dk pişirin.
Şeker fasulye yuvarlak şekli ve tombul yapısıyla çok lezzetli bir fasulye türüdür. 2 su bardağı şeker fasulyeyi üzerini 4 parmak geçecek kadar su ile akşamdan ıslatıyoruz. Sabah ıslattığımız suyu döküp fasulyeleri yıkadıktan sonra yeni su koyup 15 dakika fasulyeleri haşlıyoruz.
Şeker fasulyesi diye de bilinen bu fasulyeleri siz de evinizde tercih edebileceğiniz gibi, lezzetinden emin olduğunuz farklı türler de kullanabilirsiniz. Pişirmeden bir gece önce ıslatmak da diğer tüm bakliyatlarda olduğu gibi fasulyede de hayati bir önem taşıyor.
İlgili 34 soru bulundu
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Dermason Kuru Fasulye
Uzun süre dayanabilen bu kuru fasulye türünde böceklenme riski çok azdır. Bu nedenle kuru fasulyenin yöresel farklılığı önemlidir. Şeker Fasulye Erzincan'ın meşhur fasulyesidir çok lezzetli ve kaliteli, erken pişen bir üründür. Erzincan ilimizin dermason ve şeker fasulyesi çok ünlüdür.
Akşamdan ıslatılmış ve süzülmüş fasulyeler üzerine dökülür. Tuz ve üzerine sıcak su ilave edilir ve kaynamaya başlayınca ateşin altı kısılarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Arzuya göre içine pul biber ilave edilir. Sıcak servis yapılır.
3) Pişirme Tekniği Mühim
Eğer düdüklü tencerede pişirecekseniz kuru fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer diye dakika hesapları yapabilirsiniz. Bu durumda ortalama 30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Tencerede pişireceğiniz durumda ise kısık ateşte yaklaşık 1 saat boyunca pişirmelisiniz.
Pişirme Önerisi
Soğuk suda 10-12 saat aralığında ıslatın. Düdüklü tencerede 15 dakika veya normal tencerede 30-40 dakika aralığında haşlayın.
Kavrulan salçaya fasulyemizin suyunu süzerek salçamıza ekliyoruz (Fasulyemizi kaynattığımız suyu kesinlikle kullanmıyoruz) fasulyemizide bir kaç dakika kavuruyoruz. Üzerine kaynamış su ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz. Çeyrek limonumuzu da içine atarak kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Eğer kuru fasulyenizi sıcak suda ıslatmak istiyorsanız bir önceki geceden ıslatmanıza gerek yok. Sıcak suda 4-5 saat beklettikten sonra yine sıcak suda pişirmeye başlayabilirsiniz.
Tadı daha lezzetlidir.Daha şekerli bir tadı olduğu için Erzurum da şekerli fasulye olarak da anılır . İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir.
Yağda soğan, biber ve küp küp doğranmış havuç kavrulur. Salça eklenir asidi çıkınca yıkanıp suyu süzülmüş fasülyeler konulur kavrulunca içine sarımsaklar konur bir iki kez karıştırılıp tuzu ve üzerini aşacak kadar kaynar suyu ilave edilir. Kısık ateşte pişirilir.
Düdüklü kaynadıktan sonra 30-35 dakika pişiriyoruz. Eğer çok yumuşak fasulye seviyorsanız biraz daha pişirin. Afiyet olsun.
Fasulyeleri iyice yıkayalım. Vitaminler suda kaldığı için, suyunu dökmeyeceğiz. 2 litre suyu ve fasulyeleri düdüklü tencereye alalım, tencerenin düdüğü öttükten sonra 25 dakika pişirelim.
Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Yüksek protein ve lif kaynağıdır. Sporcular ve diyet yapanlar tarafından tüketilir. Önemli miktarda kalsiyum ve fosfor ihtiva eder. Şeker fasulye özelliği kolay pişmesi ve lezzetli olmasıdır.
Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.
İspir fasulyenizi az 12 saat önceden 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatmalısınız. Sonrasında bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı hazırlayıp içine 1 kaşık şeker koyarak yumuşayana kadar pişirin.
Şeker Fasulye Erzincan'ın meşhur fasulyesidir çok lezzetli ve kaliteli, erken pişen bir üründür. Erzincan ilimizin dermason ve şeker fasulyesi çok ünlüdür.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicilerin en çok tercih ettiği fasulye çeşitlerindendir.
Şeker Fasulye Erzincan'ın meşhur fasulyesidir çok lezzetli ve kaliteli, erken pişen bir üründür.... Erzincan ilimizin dermason ve şeker fasulyesi çok ünlüdür. Şeker kuru fasulye mutfaklarımızda tek başına kullanılarak çorba, etli ve etsiz yemek, piyaz, pilaki, yahni, salata ve ezmesi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri