Diyabetliler geleneksel bayram adetlerinden olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmalıdır.
Basit şekerin, unun ve yağın kullanıldığı klasik şerbetli tatlılarımızda, hem karbonhidrat oranı hem de kalori miktarı artıyor. Bu yüzden diyabet hastalarının çok dikkat etmesi gerekiyor. Baklava gibi şekerli gıdaların bir defada çok fazla tüketilmesi şeker komasına yol açabilir.
Örneğin, şeker hastaları bayramda 3 dilim baklava yediğinde şeker komasına girebilir. Ancak bu demek değildir ki şeker koması sınırı 3 dilim baklavadır. Bu sebeple şeker hastaları, şeker sınırına göre beslenmelidir.
Mor baklava diğer bildiğimiz baklavaya göre bazı farkları var. Mor baklava diğer baklavalara göre daha hafif, şeker (diyabet) hastaları daha rahat tüketebiliyor. Damağa şeker tadı yoğun bir şekilde gelmiyor aksine daha çok fıstığın ve sadeyağın tadı damaklara geliyor.
Kesinlikle uzak durulması gereken gıdalar: Her türlü şerbetli tatlı, bal, şeker, çikolata, marmelat; hamur işleri, börek, kek, pasta; gazoz, kola, meyve suları, meşrubatlar ve alkollü içecekler; tereyağı, margarin gibi katı ve doymuş yağlar; salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler, ciğer, beyin, dalak ve işkembe gibi ...
İlgili 24 soru bulundu
Dr. Sait Gönen, diyabet hastalarının tatlandırıcıları güvenle kullanabileceğini belirterek, "Ancak 'nasıl olsa şekeri yükseltmiyor' diye aşırı tüketilmesi de doğru olmaz. Ama haftada bir gün tatlandırıcıyla yenen bir porsiyon tatlının sakıncası yoktur" dedi.
Çok fazla şeker veya şekerli gıdalar yemek, tip 2 diyabeti tetikleyen başlıca nedenlerden biridir. Fazla şeker ensülin direncine ve kandaki ensülin artışına neden oluşturur. Bunun yanı sıra, daha fazla şeker yemek, karaciğer çevresinde yağ birikintileri oluşmasına yol açar.
Bir tepsi baklavaya ne kadar şerbet gerekli? Küçük boy bir tepsi için 3 su bardağı şeker ve 4 su bardağı su yeterli olacaktır. Bilindik standart baklava tepsisi içinse 4 su bardağı şekere 5 su bardağı su kullanılabilir. Ayrıca şerbet hazırlarken 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu da kullanılmalıdır.
Karbonhidrat, Şeker ve Protein
Fıstıklı baklavanın, 100 gramı 61,64 gram karbonhidrat içerir. 100 gram baklava ayrıca 29, gr şeker ve 6,44 gram protein içerir.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Baklava şeker oranı çok yüksek şerbetli bir tatlı çeşididir. Bu nedenle tüketiminde çok dikkatli olmak gerekir. 1 büyük dilim baklavanın ortalama olarak 60 – 70 gr glikoz içerdiği hesaplanmıştır. Bu da 20 çay kaşığı toz şekere denk gelmektedir.
Diyabet hastaları tatlı yiyemez diye bir şey yok! Elbette ki tatlı yemek onların da hakkı. Ancak diyabet hastalarının yiyeceği tatlılar, şeker yerine tatlandırıcı içermeli.
Tavsiyem, günde iki veya üç dilim tüketmeniz.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Bu sorunun kısa cevabı evet, şeker hastaları her çeşit pizzayı yiyebilirler .
Şeker kullanmayın ve basit şeker içeren tatlıları (bal, reçel, pasta, kek, kurabiye, marmelat, şuruplu tatlılar) tüketmeyin.
Bir dilim baklavanın içinde bile ortalama olarak 173 kalori olduğu varsayıldığı zaman iki dilim baklava yemek, günlük kalori ihtiyacınızın çok üsten çıkmanız anlamına gelir. Bu nedenle diyet yaparken sadece belirli günlerde, ödül günlerinde ve belirli miktarda baklava tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
500 gram (yarım kilo) baklava 1438 kcal içerir. 1 adet baklava kaç kalori? 1 adet (45 gr) baklava 129 kcal içerir.
Simit, şeker bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Kan şekerini yükseltir. Yine diğer hamur işleri de aynı derecede risklidir.
Fıstıklı Diyabetik Baklava'da şeker yerine, doğal tatlandırıcı olan prebiyotik lifli stevia kullanılarak, diyabetik özelliği kazandırılıyor. Glisemik indeksi düşük un tercih edilerek unda bulunan enerji ve karbonhidrat miktarı düşürülüyor.
Baklava şerbetinde şeker ve su ölçüsü bire bir (yani aynı) olmalı, Un bazlı hamur tatlıları için şeker oranı sudan fazla, İrmikli tatlılar için ise irmiğin yeterince şişebilmesi için su oranının daha fazla olması gerekir.
Glikoz şurubu kullanılan ürün kendini belli eder. İçeriğindeki madde sebebiyle alıştığınız baklava görüntüsünden çok daha parlak ve açık renkte olur. Yediğinizde midenizde bir yanma hissi bırakır. Sonrasında eğer baklava kolay kolay şekerlenmiyorsa ve bozulmuyorsa doğal şekerle yapılmamış demektir.
Besinlerle alınan şekerler, diyabete neden olmaz. Şeker hatalığına yakalanma olasılığınız, tükettiğiniz şeker miktarıyla sadece bir noktada bağlantılıdır. Eğer, fazla miktarda şeker kullanır ve bu nedenle aşırı kilolu ve şişman biri haline gelirseniz, şeker hastası olmanız kolaylaşır.
Gün içinde minik minik ara öğünler yapılırsa kan şekeri daha dengeli olur böylelikle tatlı krizleri azalır. Tatlı krizini giderecek tatlılar arasında en sağlıklı olanları meyveler ve tatlı aromalı kuru yemişlerdir. Örneğin: 1 -2 porsiyon meyve yanında badem, fındık, ceviz gibi kuru yemişler.
Bu nedenle özellikle de basit karbonhidratlar olarak bilinen şeker, nişasta, beyaz un, beyaz ekmek ve pirinç, makarna, patates gibi besinler kan şekerinde hızlı yükselmelere neden olur. Diyabet hastaları bu besinlerden kaçınmalı ve karbonhidrat gereksinimlerini kompleks karbonhidratlardan karşılamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri