Onların yerine kompleks karbonhidratlı gıdaları (tam tahıllı ürünler, yulaf ezmesi, kuru meyveler, kepekli bisküvi, krakerler vb) tercih ederek, hem şeker-insülin seviyesini ayarlayabilir hem de daha az yağ ve kalori almış oluruz. CİPS, KURUYEMİŞ ve PASTANE ÜRÜNLERİNE DİKKAT!
Bunların yanında cips, beyaz ekmek, şekerli içecekler ve alkolden kaçınmak da oldukça önemlidir. Abur cubur ve paketli gıdalardan uzak durarak, atıştırmalık niyetine badem, fındık ve ceviz gibi sağlıklı kuruyemişler tüketilebilir.
Hazır gıda ve abur cuburlar yerine, ev yapımı az yağlı kekler, az yağlı süt ile meyve karışımları, taze meyve ile yoğurt karışımları, yağsız patlamış mısır, kuru meyveli gevrekler, meyve tatlıları, 5-6 tane kestane ve taze meyve suyu gibi gıdaları tercih etmeliyiz.
Abur cubur gıdalardan bahsedilirken enerji içecekleri, gazlı ve gazsız içecekler, kızartmalar, tüm şeker, çikolata ve şekerleme ürünleriyle pastalar ve dondurmalar gibi işlenmiş ürünler kastedilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Şeker kullanmayın ve basit şeker içeren tatlıları (bal, reçel, pasta, kek, kurabiye, marmelat, şuruplu tatlılar) tüketmeyin. Hazır meyve sularını tüketmeyin. Meyve suyu taze sıkılmış da olsa kan şekerinizi hızlı yükselteceği için tercih etmeyin.
Bunun dışında en çok sorulan sorulardan birisi de şeker hastaları hangi bisküvileri yemeli sorusudur. Bu sorunun cevabı tabii ki beyaz undan yapılmamış ve çok fazla şeker içermeyen, bol lifli bisküviler yenilebilir olacaktır. Bunlar dışında kalan klasik bisküvilerden uzak durulması gerekmektedir.
En sağlıklı abur cubur nedir desek herhalde kuru yemişler güzel bir cevap olur. Fındık, ceviz, badem, Antep fıstığı başta olmak üzere tüm kuru yemiş çeşitleri kolayca yanınızda taşıyabileceğiniz sağlıklı abur cuburlardır. Kuru yemiş çeşitleri besin değerleri bakımından oldukça zengin yiyeceklerdir.
Ekmek abur cubur değildir. Ekmek temel bir gıda ürünüdür. Ekmek, çeşitli tahıl unuyla hazırlanan hamurun fırında, ateşte, sac üzerinde, tandırda, ya da tepside pişirilmesiyle yapılmaktadır.
Bitter çikolata, şeker hastalarının tatlı krizlerinde en faydalı ve lezzetli seçenektir.
Bununla beraber bir diyabet hastası ne yememeli diye soracak olursak, cips, kızarmış yiyecekler, şeker içeriği olan yiyecek ve içecekler, alkol ve dondurmalardan uzak durulmalıdır.
Ekmek grubundan beyaz ekmek, simit, börek gibi rafine undan yapılmış gıdalar yerine tam buğday, tam çavdar gibi yüksek posalı ve düşük glisemik indeksli ekmekler; ara öğünlerde ise kepekli tost ya da galeta tüketmek gerekir.
Maden suyu, soda gibi içecekler, şekersiz olduğu için harika bir alternatiftir. Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Cipsler, patates kızartması, donut gibi ağır karbonhidrat ve nişasta içeren besinler kan şekerinde ani yüksekliklere neden olduklarından diyabetikler için uygun değildir.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmeleri için büyük önem taşıyor. Oruç nedeniyle uzun süre aç kalmak, kan şekeri seviyesinin tehlikeli sınırlara düşmesine neden olarak “Hipoglisemi” ataklarına yol açabiliyor.
Pek çok çeşidi olan gofret çeşitli malzemeler kullanılarak yapılmaktadır. İçinde süt ve çeşitli meyve aromaları yer alan gofretler sağlıklı beslenme programlarına dahil edilmeyen bir atıştırmalık abur cubur olmaktadır.
Sağlıklı bir diyetle kan şekeriniz fazla dalgalanma göstermez. Ancak, abur cubur yiyeceklerin içinde fazla miktarda bulunan şeker ve rafine un nedeniyle, kan şekerinin düzeni bozulur, bu da bir süre sonra şeker hastalığına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri