Çalışanın; ad, soyad bilgileri, maaş miktarı, SGK sicil numarası, çalışan unvanı, çalışam şekli, çalışma tarihi.
Bordro, işverenin personeline her ay yaptığı iş karşılığında ödediği ücreti gösteren belgedir. Belgede ödenen ücretin yanı sıra bütün vergiler ve kesintiler de yer alır. İlgili doküman personel çalışmaya devam ettikçe periyodik olarak düzenlenir.
Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15. Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759. Kesintilerin toplamı = İşçi payı + işsizlik sigortası işçi payı + Gelir vergisi + Damga vergisi. Net ücret = Brüt ücret – Kesintiler toplamı
Brüt Ücret: aylık maaş / 30 * çalışanın iş günü SGK matrahı: Brüt kazanç toplamı - istisnalar (örn. ayni ödeme)
İlgili 39 soru bulundu
E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. Arama kısmına "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonucu tıklayınız. İlgili bölümde, emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bir ekran görüntülenecektir.
15.000 TL brüt maaş alan bir çalışanın SGK primi işçi payı aylık 2.100 TL'dir. Ayrıca çalışandan işsizlik sigortası işçi payı da kesilir ve bu tutar aylık 150 TL'dir. 15.000 TL brüt maaş alan bir çalışan için işverenin ödeyeceği SGK primi işveren payı (% indirimli) ise 2.325 TL'dir.
Hem özel, hem kamu çalışanları, e-Devlet sistemi üzrinden maaş bordrolarını alabilmektedirler. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümüne tıklanarak Hazine ve Maliye Bakanlığı seçilir. Açılan ekranda, bordro işlemleri görülebilmektedir. Buradan, size uygun işlemi seçerek devam edebilirsiniz.
İş yerinde çalışanlar aldıkları brüt maaş ve net maaşı görebilmek adına çalıştıkları iş yerinin insan kaynakları departmanından maaş bordrosunu alabilirler. Maaş bordrosu sayesinde brüt maaş ile ilgili yapılan tüm kesintiler de daha detaylı bir şekilde görülebilir.
İşveren, SGK işveren primi ve işsizlik sigortası kesintilerini uygulama yükümlülüğü olduğundan, çalışanın işveren üzerindeki toplam maliyeti Brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır.
Kimlik No'nuzu ve e-Devlet şifrenizi girin. Sisteme girdikten sonra e-Hizmetler'den ya da arama bölümünden yapacağınız işlemi bulun. e-Bordro sorgulamaları Maliye Bakanlığı hizmetleri arasında yer alıyor. Ardından hizmetin üzerine tıkladığınızda maaş bordronuzun detaylarını görebileceksiniz.
Kişinin aylık brüt ücreti üstteki kutuda sağdan en alt sırada bulunur.Örnek olarak; bordroda kişinin günlük brüt ücreti 105,14'tür. Yani 105,14×31=3.259,34'tür. Bu rakam da üstteki kutuda sağdan en alt sırada yer alır. Kişinin aylık kazançları 3 KALEMDE TOPLANIR: “KAZANÇLAR”, “EK KAZANÇLAR”, “SOSYAL YARDIMLAR”.
Yasal zorunluluk gereği maaş bordrolarının aylık olarak düzenlenmesi gerekir.Olası anlaşmazlık durumlarında esas alınmak üzere bordroların doğru şekilde düzenlenmesi ve muhafaza edilmesi esas yükümlülüktür.
Vergi oranlarının düşüldüğü, kesintilerin yapıldığı maaşa ise net maaş adı verilir. İşçinin eline geçen ödeme net maaş niteliğindedir. 8.000 TL maaş alan bir işçi için brütten nete bordro hesaplaması şu şekilde yapılır: Brüt maaş tutarından gelir vergisi, SGK primi, damga vergisi ve işsizlik vergisi tutarı çıkarılır.
Brüt ücret; ücret bordrosunda görünen ve vergi, sgk primi ve benzeri kesintilere uğramamış ücret olup ham ücret olarak da nitelendirilebilirken, net ücret ise; brüt ücretten vergi, sgk primi ve diğer kesintiler düşüldükten sonra işçinin eline geçen tutarı ifade etmektedir. Bu farkı görebileceğiniz yer maaş bordrosudur.
Aldığı birim ücreti (aylık, haftalık, günlük, saatlik ya da parça başı ücreti), Çalışma süresi ya da ücretin ait olduğu süre, Ücret üzerinden hesaplanmış olan vergilerin tutarı maaş bordrosunda bulunması gerekir.
Özel sektörde çalışanlar maaş bordrosu alabilmek için çalıştıkları kurumun İnsan Kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrolarını alabilir. Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir. Sistem üzerinden geçmişe yönelik maaş bilgisi de görüntülenebilir.
Vergiden sonra maaşınızın ne kadar olduğunu bulun
yıllık başına 14,000 TL saat başına ne kadar eder? saat başına başına 6.73 TL yıllık ne kadar eder? Eğer Türkiye'da senede 14,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 2,206 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 11,794 TL, aylık 983 TL olacaktır.
En basit haliyle brüt maaş hesaplaması Brüt Maaş = Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi kullanılarak yapılır. Örnek verilecek olursa 4.965,45 + 840 + 60 + 126 + 7,56 = 6.000 TL brüt maaş sonucuna ulaşılmaktadır. Net maaş, brüt maaştan yapılan kesintiler sonucunda ortaya çıkar.
İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
Maaş bordrosu temel itibariyle şahsın gelir tablosudur; onun kazancını gösterir. Bu nedenle birçok başvuru için istenen evraklar arasında yer alır. Bu başvuruların başında banka işlemleri gelir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Sigorta primi hesaplama ilk aşamada karışık gibi görünebilir. Ancak sigorta prim oranlarını brüt maaşınız üzerinden kolay bir örnekle açıklayabiliriz. Söz konusu brüt maaş 10.000 TL olsun. Hesaplama sonucunda, 10.000 TL brüt ücretli bir çalışan için SGK'ye ödenmesi gereken sigorta primi 3.750 TL'dir.
Fazla mesai saat ücreti hesaplanırken bahsedilen bedeller dikkate alınır. Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri