Diyabetliler geleneksel bayram adetlerinden olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmalıdır.
Basit şekerin, unun ve yağın kullanıldığı klasik şerbetli tatlılarımızda, hem karbonhidrat oranı hem de kalori miktarı artıyor. Bu yüzden diyabet hastalarının çok dikkat etmesi gerekiyor. Baklava gibi şekerli gıdaların bir defada çok fazla tüketilmesi şeker komasına yol açabilir.
Şeker hastaları kaç dilim baklava yiyebilir? Örneğin, şeker hastaları bayramda 3 dilim baklava yediğinde şeker komasına girebilir. Ancak bu demek değildir ki şeker koması sınırı 3 dilim baklavadır. Bu sebeple şeker hastaları, şeker sınırına göre beslenmelidir.
Baklava şeker oranı çok yüksek şerbetli bir tatlı çeşididir. Bu nedenle tüketiminde çok dikkatli olmak gerekir. 1 büyük dilim baklavanın ortalama olarak 60 – 70 gr glikoz içerdiği hesaplanmıştır.
Kesinlikle uzak durulması gereken gıdalar: Her türlü şerbetli tatlı, bal, şeker, çikolata, marmelat; hamur işleri, börek, kek, pasta; gazoz, kola, meyve suları, meşrubatlar ve alkollü içecekler; tereyağı, margarin gibi katı ve doymuş yağlar; salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler, ciğer, beyin, dalak ve işkembe gibi ...
İlgili 29 soru bulundu
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Kurban Bayramı boyunca şerbetli tatlı ve çikolata tüketimi artmaktadır. Bu besinlerin glisemik indeksleri ve kalorileri yüksek olduğundan kan şekerinin de hızla yükselmesine yol açarlar.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Tavsiyem, günde iki veya üç dilim tüketmeniz.
Bir dilim baklavanın 40 gram olduğundan yola çıkarsak, bir dilim baklava ortalama 173,6 kaloridir. Böylece sıkça merak edilen iki dilim baklava kaç kalori sorusunun cevabını da vermiş olalım; ortalama 347,2 kaloridir.
Baklava için:
Evde baklava şerbeti hazırlanırken bir tepsi baklava için 4 bardak şeker ve 4 bardak su hazırlanır.
AŞIRI TATLI TÜKETMEK TEHLİKELİ Mİ
Besinlerle alınan şekerler, diyabete neden olmaz. Şeker hatalığına yakalanma olasılığınız, tükettiğiniz şeker miktarıyla sadece bir noktada bağlantılıdır. Eğer, fazla miktarda şeker kullanır ve bu nedenle aşırı kilolu ve şişman biri haline gelirseniz, şeker hastası olmanız kolaylaşır.
Glikoz yok kesinlikle. Soğuk baklavada normal baklavaya göre daha ince bir hamur var. Doğal olarak fıstık da var içinde. İçinde şeker yok denecek kadar az olmasından dolayı şeker hastaları da bunu tercih edebiliyor.
Ancak sofra şekeri ile karşılaştırıldığında balın daha küçük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Araştırmacılar, şeker hastalığı olan bir grupta balın tüketildikten 30 dakika sonra kan şekerinde ilk artışa neden olduğunu buldu.
Şeker kullanmayın ve basit şeker içeren tatlıları (bal, reçel, pasta, kek, kurabiye, marmelat, şuruplu tatlılar) tüketmeyin. Hazır meyve sularını tüketmeyin. Meyve suyu taze sıkılmış da olsa kan şekerinizi hızlı yükselteceği için tercih etmeyin.
Şerbetle yapılan baklava tariflerine göre daha sağlıklı ve kalorisi düşük olan şekersiz baklava tarifini mutlaka deneyin. Beyaz un yerine bu tarifte, tam tahıllı un kullanılmıştır. Şeker yerine ise bal tercih edilmiştir. Dilerseniz bal yerine farklı tatlandırıcılar da ekleyebilirsiniz.
Bilindiği üzere, baklava şerbetli tatlılar grubuna giren oldukça yüksek kalorili bir besindir. Bu sebepten dolayı, diyet yapanlar ya da diyabet hastaları için fazla miktarda tüketilmesi çok da sağlıklı değildir.
İçinde kullanılan malzemeden şerbetinde kullanılan şekere dek kalorisini değiştirecek birçok değişken olsa da 1 dilim baklavanın yaklaşık 250 kalori olduğu söyleniyor. Eğer canınız baklava ister de 2 dilim baklavayı afiyetle yerseniz bunun spor olarak size dönüşü de 1,5 saatlik tempolu yürüyüş oluyor.
Çikolata tüketirken dark, bitter, yoğurt bazlı olanları alın. Geleneksel bayram tatlısı baklavayı tükettikten sonra ise ayran ya da süt tüketin. Su tüketimi; günlük su tüketiminizi arttırın, çay-kahve,asitli-gazlı içeceklerden kaçının, günlük 2-3 fincan şekersiz bitki çayı tüketmeye özen gösterin.
Normalde 70-100 mg/dl arasında değer olmalıdır. Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir.
0-1 yaş arasındaki bebeklerde tokluk şekerinin 120-200 mg/dL arasında olması gerekir. Okul öncesi dönemde olan çocuklarda tokluk kan şekerinin 110-190 mg/dL arasında olması gerekmektedir. Okul çağındanki çocuklarda ve okul çağını aşmış kişilerde ise tokluk şekerinin 110-170 mg/dL seviyesinde olması gerekmektedir.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri