Yapılan araştırmalar gazlı içeceklerin, hazır meşrubatların, patates kızartması ve cips ile karakterize edilen abur cubur ağırlıklı bir diyetin tip 2 diyabet riskini yüzde 70 artırdığını gösterdi. Özellikle ailesinde şeker hastalığı olan kişilerin bu 4 besinden tamamen uzak durması gerekiyor.
Bunların yanında cips, beyaz ekmek, şekerli içecekler ve alkolden kaçınmak da oldukça önemlidir. Abur cubur ve paketli gıdalardan uzak durarak, atıştırmalık niyetine badem, fındık ve ceviz gibi sağlıklı kuruyemişler tüketilebilir.
Besin öğeleri açısından fakir, kalori açısından zengin ve özellikle şeker ve yağ içeriği yüksek gıdalar abur cubur gıda olarak nitelenebilir.
Bunun dışında en çok sorulan sorulardan birisi de şeker hastaları hangi bisküvileri yemeli sorusudur. Bu sorunun cevabı tabii ki beyaz undan yapılmamış ve çok fazla şeker içermeyen, bol lifli bisküviler yenilebilir olacaktır. Bunlar dışında kalan klasik bisküvilerden uzak durulması gerekmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Bitter çikolata, şeker hastalarının tatlı krizlerinde en faydalı ve lezzetli seçenektir.
Bununla beraber bir diyabet hastası ne yememeli diye soracak olursak, cips, kızarmış yiyecekler, şeker içeriği olan yiyecek ve içecekler, alkol ve dondurmalardan uzak durulmalıdır.
Toplumda yanlış bilinen bol şekerli tatlılar ve çikolatanın tüketilmesi şeker hastalığına yol açar inanışı son yapılan araştırmalar ile çürütülmüştür. Özellikle çikolata antioksidan maddeler içermesi nedeniyle artık şeker hastalarının kesinlikle yenmesi yasak listesinde değildir.
Abur cuburu kesersen günlük alman gereken kaloriyi aşman çok zorlaşır. Spor yaparsan günlük aldığın kaloriden yakarsın. Eğer günlük alman gereken kaloriden 400-500 kalori aşağı beslenmeyi alışkanlık haline getirirsen kısa sürede kilo vermeye başlarsın.
Ekmek grubundan beyaz ekmek, simit, börek gibi rafine undan yapılmış gıdalar yerine tam buğday, tam çavdar gibi yüksek posalı ve düşük glisemik indeksli ekmekler; ara öğünlerde ise kepekli tost ya da galeta tüketmek gerekir.
Tahin her ne kadar çok faydalı olsa şeker hastaları için tehlikelidir. İçerisinde birçok vitamin, mineral, şeker ve yağ bulundurur. Bu da diyabeti olan kişiler için risklidir. Tahin şekeri yükseltir mi gibi soruların cevabı maalesef olumludur.
Özellikle şeker hastalığına sahip olanlar “bitter çikolata şekeri yükseltir mi?” diye düşünebilir. Bitter çikolatanın bu yönden klasik sütlü çikolataya göre daha az zararlı olduğu tespit edilmiştir. Kan şekerini dengelemek gibi bir yararlı yönü de bulunduğundan bu konuda kaygı duymaya gerek yoktur.
Leblebi şeker hastaları için en uygun kuruyemişlerden bir tanesi. Kandaki şeker seviyesinin sağlıklı bir düzeyde tutulmasına yardımcı oluyor.
Tip 2 diyabet (şeker) hastalığı vücutta üretilen insülin miktarının yeterli seviyede üretilmemesine bağlı olarak kanda yüksek şeker oranı görülmesine bağlı ortaya çıkan bir hastalıktır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Cipsler, patates kızartması, donut gibi ağır karbonhidrat ve nişasta içeren besinler kan şekerinde ani yüksekliklere neden olduklarından diyabetikler için uygun değildir.
Arpa şehriye ile birçok salata ve meze yapılabilmektedir. - Lif oranı yüksek bir gıda olduğundan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. aynı zamanda karbonhidrat değeri yüksek olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
Kesinlikle uzak durulması gereken gıdalar: Her türlü şerbetli tatlı, bal, şeker, çikolata, marmelat; hamur işleri, börek, kek, pasta; gazoz, kola, meyve suları, meşrubatlar ve alkollü içecekler; tereyağı, margarin gibi katı ve doymuş yağlar; salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler, ciğer, beyin, dalak ve işkembe gibi ...
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur. Papatya çayı, ebegümeci, zencefil, nane çayı gibi bitki çayları, diyabet hastalarının beslenmesine ekleyebileceği içeceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri