Mor tatlı patates kan şekerini dengeliyor
Antosiyanin içeriğinin insülin salınımını artırarak kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğunu belirten Ağıllı, diyabet hastalarında light süt ve mor tatlı patates ile hazırlanacak pürenin lezzetli ve kan şekerini dengeleyici bir alternatif olduğuna dikkat çekti.
- Kolay sindirilebildiği için kilo vermeye yardımcı olur. - İçerdiği A vitamini sayesinde beyin ve göz sağlığına etkilidir. - Kandaki şeker oranını düzenler. Şeker indeksinin yükselmesini engeller.
Yüksek nişasta oranı olan, diyabet hastalarına çok da fazla önerilmeyen patatesin fazla tüketilmesinin de diyabet riskini artırdığı ortaya çıktı. Haftada 2 ya da 4 porsiyon tüketenlerde ise risk yüzde 7 artıyor. Patates kızartması ise fırında ya da haşlanmış patatese göre de daha zararlı.
150 gram ağırlığında orta boy bir patateste yaklaşık 135 kalori vardır. 3.5 gram fiber, 2 gram şeker, 3.5 gram protein içerir.
İlgili 35 soru bulundu
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
DİYABETLİLER İÇİN ZARARLI MEYVELER
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Dr. Erdem Yeşilada anlattı: Zeytinin, yangı giderici, kan şekerini düşürücü, yüksek tansiyonu düşürücü, damar sertliğini önleyici, kan lipit seviyesini düşürücü, kemik kaybını onarıcı, mikrop kırıcı, antioksidan, antikanser ve daha birçok etkilere sahip olduğu deneysel olarak ortaya konuldu.
Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ve kepekli makarna seçmek bu anlamda daha yararlı olacaktır.
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır. Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Glisemik indeksi düşük olan besinleri tercih edin. Bunlar; yulaf, bulgur, kuru fasulye, mercimek, kurubaklagiller, makarna, tam buğday unu, ekmek, elma, portakal, süt ve yoğurt gibi ürünlerdir. Yapay tatlandırıcı kullanmak yerine tatlılarınızda kuru meyve kullanın. Haftada en az iki kez balık tüketin.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Şeker hastalığı olanlar için besleyici bir sebzedir. Lifli yapısı vardır, kan şekerinin hızlı yükselmesine engel olur. Kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı.
Şeker hastasına 8-10 dilim tam tahıllı ekmek vermek, Yani 8-10 çorba kaşığı toz şeker, demektir bu. Kalp krizinin nedeni fazla şekerdir. Ekmektir.
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla tüketebilir.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Kümes hayvanları: Son derece yağsız, kalorisi az olan tavuk göğsü, şeker hastaları için çok iyidir.
Lif bakımından zengin leblebi, diyabet hastalarına sağladığı bu faydaların yanı sıra buğday yerine tüketildiğinde de tokluk kan şekeri seviyesinin düşmesine de etki eder. Beyaz leblebi şekeri yükseltir mi diye sorulacak olursa; yükseltmez, diyabet hastalarına genelde sarı leblebi tüketmeleri önerilir.
Pilav ile beraber tüketilen nohut, kan şekerini kısa sürede yükseltebilir. Diyabet hastalarının bu konuda temkinli olması daha sağlıklı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri