İçinde yüksek oranda potasyum ve magnezyum olduğundan, insülin salınımını dengelemektedir. Bu özelliği sayesinde diyabetli hastalar da incir tüketebilir.
İnsülinin dengelenmesinde rol oynar. Lif yüklü bir besin olan incir, diyabet hastalarında insülin işlevine yardımcı olmaktadır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, ancak kilo verme sürecinde olan kişilerin ve diyabet hastalarının inciri günde bir porsiyondan (bir adet) fazla tüketmemeleri gerektiği uyarısında bulunarak, şunları söylüyor: “Bunun nedeni ise incirin kan şekerini hızlı yükselten ve yine hızlıca düşüren bir meyve olması.
Şeker içeriğinin yüksek olması ve kandaki şekeri aniden yükseltmesi nedeniyle özellikle diyabet hastalarının taze veya kuru incirden uzak durması ve tüketilecekse 1 adet incirden fazla yememeleri tavsiye edilir.
Yüksek lif oranıyla kabızlığı engelleyen incirin aynı zamanda kanserden korunmada da etkili olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Tüm meyveler gibi karbonhidrat açısından zengin olması ise şeker hastalarının incir tüketiminde dikkatli olmalarını gerekli kılıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Taze İncir Günde Kaç Tane Yenmeli? 1 adet incir (65 gr.) ortalama 1 porsiyon olarak değerlendirilebilir. Günde 2 ya da en fazla 3 tane yenmesi tavsiye edilir.
İncir tüketiminin bilinen bir zararı yoktur. Ancak, özellikle diyabet sorunu olanların ve bu yüzden insülin kullanan hastaların mutlaka doktorlarına danışarak incir tüketmelerinde yarar vardır.
Diyet lifi açısından zengin olan kuru incir; potasyum, demir, kalsiyum, antioksidan ve kompleks karbonhidrat içerir. Yaş incire göre kuru incir kabızlığın tedavisinde daha etkili olabilir. Ancak meyveler kurutulduğunda şeker oranı arttığından kuru incirin şeker ve kalorisi daha yüksektir.
Birçok farklı tatlı ve yemek tariflerinde kullanabileceğimiz inciri günde 2 tane tüketmek çok faydalıdır. İçinde A, C, K, B vitaminleri ve potasyum,çinko, bakır ve magnezyum minerallerini barındırır. Aynı zamanda lifli yapısı sayesinde sindirim sistemi için oldukça faydalı bir meyvedir.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir. Diğer meyvelerin lif oranları yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilen meyveler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
İncir hasadı Temmuz, Ağustos gibi başlar ve bu aylarda satışa çıkabilir. Taze incir almak istiyorsanız Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında pazardan, manavdan temin edebilirsiniz. İNCİR NE ZAMAN YENİR? İnciri yemek için en güzel aylar Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
İncir içerdiği vitamin, mineral ve liflerle yararlı besinler arasında yer alır. Kalp hastalıkları, sindirim problemleri, yüksek tansiyona iyi gelen incir yaş ve kuru halde de tüketilebilir. Pek çok şeye iyi gelen incirin içerisinde B3, B6, B2, K vitaminleri de bulunur.
- Lifli ürünlere alerjisi olan kişilerin incir tüketiminden uzak durmaları gerekir. Nedeni ise incirin yüksek oranda lifli bir meyve olmasıdır. - İncir çok hassas vücut yapısına sahip kişilerde alerjiye neden olabilir. İncir tüketiminden önce alerji testi yaptırılmasında fayda olacaktır.
Taze incirler yaklaşık %12 oranında şeker ihtiva ederken 100 gramında 63 kilokalori enerji bulunur, Kurutulduktan sonra şeker oranı %50'ye yükselmekte olup 100 gram kuru incirde 284 kilokalori bulunmaktadır.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir? Fazla miktarda meyve yemek kan şekerinde ciddi yükselmelere sebep olabilir. Bu sebeple meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekir. Bireyler; çilek, yaban mersini, karadut, portakal, mandalina gibi antioksidan kaynaklı meyveleri tüketebilir.
Uygun porsiyonlarda tüketildiği takdirde içeriğindeki lif ve tatlı isteğinin giderilmesi ile şeker hastalığına iyi geldiği görülmüştür. 20) Kabızlığa iyi gelir. İncirin bulundurmuş olduğu yüksek oranda lif ile bağırsakları temizler ve kabızlığa iyi gelir. 21) Tansiyonu düşürür.
İncirin 100 gramında 74 kalori bulunmaktadır. 1 adet (65 gr) incir 48 kaloridir. İncirin 100 gramı 12.47 gram karbonhidrat, 0.49 gram protein, 0.2 gram yağ, 1.89 gram lif içermektedir.
Taze olarak ve tek başına afiyetle yenebilir. İncirin kabuğu yenilebilir. Bu yüzden yemeden önce incirin kabuğunu soymana gerek yoktur. Yalnızca sapını kıvırıp kopar ve inciri kabuğuyla birlikte bütün olarak ye.
İncirin tanesinde ortalama 50 kalori vardır ve diyette olan kişilere ara öğünde 2 tane tüketilmesi önerilir.
İncir yedikten sonra bir bardak su içmeyi de unutmayın. Çünkü incirin ardından içeceğiniz bir bardak su bağırsaklarınızın çok daha etkili çalışmasını sağlar. Mor renkli meyve ve sebzeler, hücre hasarına karşı koruyucu olduğu bilinen bir antioksidan türü olan antisiyoninden yönünden zengindir.
Kolesterolü düzenler : Mucizevi içeriğiyle kuru incir, kandaki kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Diş sağlığını kuvvetlendirir: Kalsiyum ve fosfor içeren kuru incir, zeytinyağı kürü kemik ve diş sağlığını kuvvetlendirir. Özellikle menopoz döneminde kemik erimesine karşı korur.
Ayrıca kabuk kısmı lif içerdiği için vücuttan fazla kolesterolün atılımını da sağlıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle inciri kabuğuyla birlikte tüketin. Ancak dikkat! Tarım ilacı kalıntılarından ve maruz kaldığı diğer dış etkenler ile mikroplardan iyice arındırmak için incirin kabuğunu iyi yıkamayı asla ihmal etmeyin.
İncir, suyu çok fazla seven kökleri uzun ve dayanaklı bir ağaç olduğundan özellikle betondan yapılmış kanalizasyon borularının bir numaralı düşmanıdır. Kökleri boruları delerek içeri girer ve ciddi hasarlar verir.
Yüksek lif oranı sayesinde kabızlığı önler. Bu nedenle zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmez unsurlarından biridir. İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri