Sote, kızartma, ızgara, fırın ve aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerinde zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Eğer natürel sızma zeytinyağının yoğunluğunu sıcak tariflerde de deneyimlemek istiyorsanız bu besini hem soğuk hem sıcak yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tereyağı 120-150, sade yağ 180, mısırözü 210, zeytinyağı 205-220, ayçiçeği yağı 225 derecede yanıyor.
Öncelikle yanan yağlar, ısıya hiç dayanıklı olmayan ve çok çabuk toksik hale gelen yağlardır. Oysaki zeytinyağı ısıya en çok dayanıklı yağların başında geliyor.
Zeytinyağını uzun süre muhafaza etmek için ortamın en uygun ısı değeri 14-15°C'dir. Zeytinyağının belirli bir donma ve ısınma derecesi vardır. 3-4 derecede donarken 300 derecede ise kaynar. Zeytinyağının bir de tütme derecesi vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir. Dumanlaşma ile yanma birbirinden farklıdır.
Sıcak yemeklerde de sızma zeytinyağı kullanılabiliyor. Sıcak yemekler piştikten sonra sızma zeytinyağı yemek üzerine lezzet katması için sonradan eklenir. Soğuk yemeklerde tüm zeytinyağı çeşitleri kullanılabiliyor ve damak tadına göre türü seçilebiliyor.
Tüm kızartma çeşitlerinde olduğu gibi, patates kızartmasında da zeytinyağı gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Çünkü zeytinyağı yanma derecesi yüksek, doğal ve bitkisel bir yağdır. Dolayısıyla zeytinyağıyla yapılan kızartma hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır.
-Sıcak Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır? Sıcak yemeklerde aroması ve kokusu diğer zeytinyağlarına göre daha yoğun olan Natürel Sızma Zeytinyağı kullanabiliriz. Sızma zeytinyağına göre daha hafif olan Natürel Sızma Zeytinyağı tat ve koku olarak yemeklerde kullanılan diğer malzemelerin tadını bastırmaz.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve tuzu elimizle veya kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırıyoruz. Unu ekliyoruz. Üzerine kabartma tozu kullanıyoruz ve ele yapışmayacak kıvamda yoğuruyoruz. Daha sonra içine peynir koyup, istediğimiz şekli verip, fırın tepsisine koyuyoruz.
Zeytinyağı, yumurta, tuz ve şekeri de ekleyiniz ve yoğurmaya başlayınız. Hamur yaklaşık 6-6. 5 su bardağı un alıyor. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yoğurmalısınız. Hamuru yaklaşık 2 katı olana dek ılık bir ortamda 40 dk kadar dinlendiriniz.
Hakiki Zeytinyağı Bozulur Mu? Hakiki zeytinyağının bozulmaması için mümkün olduğu kadar güneşten uzak şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Zeytinyağı direkt olarak güneş altında kalırsa raf ömründen önce bozulması söz konusu olacaktır. Zeytinyağının bozulma nedenleri arasında güneşin yanı sıra sıcak da sayılabilir.
İçinde zeytinyağının bulunduğu kabı tencerenin içine koyup 8 dakika boyunca benmari usulünde kaynatınız. - Zeytinyağını yeterince ısıttıktan sonra litresine göre bir veya iki dilim ekmek atınız. Ekmek zeytinyağının içerisindeki asidi alma özelliği nedeniyle zeytinyağının asidinde azalma olacaktır.
En temel anlamı ile zeytinyağı tortusu sıkım işlemi yapılırken bütünlüğü kaybeden parçacıkların ufalması sonucu meydana gelir. Bu işlem sonucundaki kalıntılar çoğu kullanıcı tarafından olumsuz bir görüntü olarak algılanır. Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir.
Sote, kızartma, ızgara, fırın ve aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerinde zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, yemekteki malzemelerin eklenen baharatı özümsemesini, başlangıçların lezzetinin doruk noktasına çıkmasını, tatlıların hafif ve dayanılmaz bir lezzete sahip olmasını sağlar.
Bir diğer yabancı kaynaklı araştırmada zeytinyağının kızartma yapmak için gayet uygun bir yapıda olduğunu söylüyor. International Olive Council bu araştırmasında 220 derece kaynama noktasıyla zeytinyağının en dayanıklı yağlardan biri olduğunu ve bu ısıda bile yapısını koruyabilen nadir yağlardan olduğunu belirtiyor.
Zeytinyağı yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmaya uygundur. Bu pişirme tekniğini uygularken ağır balık kokusunun önlemek için kızartma yağına maydanoz sapları katabilirsiniz ya da diğer ocakta bir cezvede sirke ve su karışımı kaynatabilirsiniz.
Aslında zeytinyağını ısıtma veya sıcak yemeklerde zeytinyağı kullanmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Zeytinyağı, ısıtıldığı zaman da içeriğindeki sağlığa yararlı bileşenleri korur.
Bu sebeple ayçiçek yağının yanlış kullanımı sonucu zararlar ortaya çıkabilmektedir. Zeytinyağına gelirsek ise soğuk yemeklerde, salatalarda sızma zeytinyağı, sıcak yemeklerde ve kızartmalarda ise riviera zeytinyağının tercih edilmesi uygun olacaktır.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Zeytinyağı kaç dereceye kadar ısıtılır? Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır. Sıcak sıkımda zeytin ise 35 ila 50 dereceye kadar ısıtılabilir.
Zeytinyağı, salatalara ve yemeklere kattığı aroma sebebiyle sevilerek tüketilmektedir. Ayrıca zeytinyağı, içerisine baharat eklenerek çiğ olarak da tüketilebilen bir yağ çeşididir. Özellikle Akdeniz mutfağında sıklıkla kullanılan zeytinyağının üretim koşullarına ve kalitesine bağlı olarak çeşitleri bulunmaktadır.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri