Ayak üşümesi diyabetli kişiler için yaygın sorunlardan biri olabilir. Sık sık yükselen kan şekeri seviyeleri damarların daralmasına ve dokulara kan akışının azalmasına neden olarak soğuk ayaklara yol açabilir. Kan şekeri seviyenizi sabit ve mümkün olduğunca normale yakın tutmak ve düzenli kontroller yapmak önemlidir.
Diyabet veya bir diğer adı ile şeker hastalığı, tedavi edilmediği takdirde sinir dokularında hasara yol açabilir. Buna bağlı olarak ayaklarda his kaybı ortaya çıkar. Sıcaklığı hissetmede sorun yaşayan hastalar ayaklarının üşümesinden şikayetçi olabilir.
Ayakların soğuk olması, vücudun daha soğuk sıcaklıklara verdiği normal tepkilerden biridir. Vücut daha soğuk bir sıcaklığa maruz kaldığında, eller ve ayaklar gibi uzak ekstremitelerdeki kan damarları daralır. Böylece bu bölgelere kan akışını azalır ve bu durum da ayakların soğuk olması ve üşümesine neden olur.
Ayak üşümesi çoğunlukla geçici ve zararsızdır, ancak daha ciddi sağlık koşullarına işaret edebildiği durumlar da olabilir. Kadınlarda üşüme olayı her zaman erkeklerden daha fazladır. Bunun bir nedeni, kadınların istirahat halindeki metabolizma hızının daha düşük olmasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Kas romatizması vücuttaki kasların kasılmasına ve bunun sonucunda kan damarlarını sıkıştırmasına neden olur. Gerginleşen ve sıkılaşan kaslar, kan damarlarını sıkıştırır ve bunun sonucunda damarlar işlevlerini yerine getiremeyerek ayaklarınızın üşümesine neden olur.
A VİTAMİNİ: Bir şey okurken gözleriniz yanıyor, saçlarınız dökülüyor, sık sık üşüme hissine kapılıyorsanız bunun başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir. Havuç, maydanoz, ıspanak, domates ve kayısıyı bol bol yiyin.
Ayak üşümesi birçok farklı hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında Raynaud fenomeni (Raynaud hastalığı), dolaşım sorunları (örneğin, periferik arter hastalığı), kansızlık (anemi), diyabet ve sinir hasarı bulunabilir. Diğer yandan ayak üşümesine neden olan herhangi bir rahatsızlık bulunmayabilir.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Vücudun ısı kaybını önlemek için ne çok ince ne çok kalın giyinin. Vücut ısısını hapsedip koruyacak şekilde, termal özellikli kıyafetleri tercih edin. Beslenmenize dikkat edin, yetersiz veya gereğinden fazla kalori almayın. Bağışıklık sisteminizi vitaminlerle destekleyin.
Sinir anlarında vücutta adrenalin salgılanmaktadır. Adrenalin vücutta kalp atım hızının artmasına neden olur. Bununla birlikte üşüme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma, hızlı soluk alıp verme de ortaya çıkar.
Ayrıca şeker hastalığında sıklıkla görülen sinir hasarları üşümeyi artıran faktörlerden biridir. Demir eksikliği dokulara taşınan oksijenin azalması ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olduğu için üşümenin dolaylı sebeplerinden sayılır. Üşümekten şikayetçi olan hastalarda dolaşım bozukluğu da görülebilir.
Diyabetli hastalarda ayaklarda yanma, uyuşukluk, his kaybı, ayakta terleme kaybı ve kuruluk, topuk çatlaması gibi bulgular varsa nöropati ve vaskülopatiden şüphelenilmeli ve diyabetik ayak yarası gelişmeden gerekli önlemler alınmalıdır.
Şeker Hastalığı ve Ayaklar
Yüksek kan şekeri düzeyleri, zamanla bu sinirlerde ve damarlarda hasara yol açar. Sinir hasarı, diyabetik nöropati olarak adlandırılırken, dolaşım bozukluğu periferik arter hastalığına neden olabilir. Her iki durum da diyabetik ayak sendromunun temel nedenlerindendir.
Stres, heyecan, aşırı kafein alımı, fiziksel yorgunluk veya kan şekeri düşüklüğü el titremesini artırırken, bazen ciddi hastalıklar da bu durumu tetikleyebiliyor. Genç, orta ya da ileri yaş fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilen el titremesi nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Hastalara gün içerisinde bol miktarda sıvı almaları, istirahat etmeleri, soğuktan korunmaları, sıcak çorba ve çay gibi sıvı gıdaların tüketimine ağırlık vermeleri ve bol miktarda C vitamini alacak şekilde beslenmeleri tavsiye edilir.
bağırsaklardan emilen besin maddelerinin portal ven aracılığıyla karaciğere taşınması nedeniyle yemeklerden sonra portal kan akımı artar. özellikle ağır öğünlerden sonra kan portal sistemde göllenir, böylece cildin kanlanması azalır ve üşürüz.
Ayak ağrısı hangi hastalıkların belirtisidir? Ayakta oluşan ağrılar periferik arter hastalığı, artrit, diyabet ve damar hastalıklarının belirtisi olabilir. Kalp ya da şeker hastalıkları da ayaklarda şişmeye ve dolayısı ile ağrıya neden olabilir.
Nöropati ayaklarda yanma, parestezi (karıncalanma veya uyuşma) hissine yol açabilir. Damar Problemleri: Ayaklarda meydana gelen dolaşım bozuklukları, damar tıkanıklığı veya kötü kan akışı ayaklarda yanma hissine neden olabilir. Sinir sıkışmasına bağlı ayaklarda anlık yanma hissi görülebilir.
Ayak parmak ağrısının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar yaralanma, zedelenme veya yaş kaynaklı ağrılar kaynaklı ortaya çıkabilir. Bunun yanında, ayak parmağının derisinde, kaslarında, kemiklerinde, eklemlerinde, tendonlarında ve bağlarında gelişen yırtılma da ağrının kaynağı olabilir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
B12 vitamini eksikliği beyin ve sinir dokusunu etkiliyor
B12 vitamini eksikliği durumunda vücutta görülen belirtiler; çarpıntı hissi, üşüme, halsizlik, yorgunluk, uzuvlarda uyuşmalar, dil üzerinde ağrı, ağız ülserleri (aftlar), cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo kaybı, ishaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri