Şeker içeren yiyecek ve içecekler, rafine ürünler, işlenmiş etler, doymuş yağlar ve alkol tüketimi inflamasyonu artırır.
Hazır yiyeceklerin (hazır çorba, cips, bisküvi) içinde bulunan monosodyum glutamat (MSG) enflamasyonu ve tip 2 diyabet riskini artırmaktadır. Kızartılmış yiyecekler: Patates, peynir ve soğan kızartması, kızartılmış hamur ile yapılan yiyeceklerdeki trans yağ asitlerin enflamasyonu artırdığı gösterilmiştir.
İnflamasyon oluşumunu tetikleyen hastalıklar arasında mesane iltihabı, bronşit, orta kulak iltihabı, deri iltihabı yer alır. Bunun yanında damar sertliği, yüksek tansiyon, Parkinson, Crohn hastalığı, Alzheimer, eklem iltihabı, astım ve diyabet de inflamasyon oluşumunu tetikler.
Hayvansal proteinler vücutta inflamasyonu artırmaktadır. Chia tohumu gibi bitkisel protein kaynaklarını tüketmek inflamasyonun yükselmesini engeller ve içeriğindeki omega-3, omega-6 yağ asitleri inflamasyon dengesinin korunmasına destek olur.
İlgili 40 soru bulundu
Vücutta iltihaplanma sürecini azaltmak için kilo vermek çok önemlidir. Vitaminli mineralli diyetler uygulamak ve sebze, meyve gibi lifli gıdalar tüketmek gerekir. Doymuş yağ ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak vücut inflamasyonu baskılanır.
Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen inflamasyon karakteristik olarak 5 belirtiye sahiptir. Bu bölgede oluşan ağrı, ısı artışı, kızarıklık, ödem ve fonksiyon kaybı, inflamasyonun 5 özelliğini oluşturur.
Bol miktarda meyve ve sebze yemek, Trans yağ ve şeker tüketimini azaltmak, Düzenli egzersiz yapmak, Yeterli uyumak ve stres seviyemizi yönetmek başlıca doğal yollardır.
Enflamasyon kısa süreli ( akut ) veya uzun süreli ( kronik ) olabilir. Akut inflamasyon saatler veya günler içinde geçer. Kronik inflamasyon, ilk tetikleyici gittikten sonra bile aylar veya yıllar sürebilir.
İnflamasyon Kaç Günde Geçer? Bu durum kısa ya da uzun zamanlı olabilir. Akut inflamasyon saatler ya da günler sonra geçebilmektedir. Kronik inflamasyon ise, ilk tetikleyen durumun ardından bile haftalar ya da senelerce devam edebilir.
Akut inflamasyonun beş belirtisi veya semptomu vardır: kızarıklık, ateş, şişme, ağrı ve vücudun etkilenen bölgesini hareket ettirmede zorluk çekme.
Akut inflamasyon, bağışıklık sisteminin vermiş olduğu yararlı bir yanıttır. Yalnızca birkaç gün sürer ve kaşıntı ya da ağrı gibi hisler eşlik eder. Bağışıklık sisteminin, organları enfeksiyondan ya da yaralanmadan korumaya çalışmasıyla geliştiği için korkutucu bir yanı yoktur.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur. Bu durumda bağışıklık sistemi bu yabancı organizmalara karşı tepki gösterir.
Taze sebze ve meyveler içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlarla inflamasyona karşı savaşırken bazı baharatlar inflamasyon ile savaşta daha fazla öne çıkarlar. Özellikle kırmızı biber, zencefil, zerdeçal gibi baharatlardan inflamasyonun önlenmesi noktasında faydalanabilirsiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler
Ancak aynı zamanda iltihap önleyici faydalara da sahipler. Kara lahana, roka, pancar, ıspanak, pazı gibi yeşillikler, vücuttaki kronik iltihabı azaltmada oldukça etkilidirler. İçerdikleri yağda çözünen dört vitamin A, D, E ve K vitaminlerinin de iltihapla savaşabilecekleri gösterilmiştir.
Bazı durumlarda bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi hücrelerine veya organlarına karşı antikorlar yapar ve onları tahrip edebilir. Midenin iç kısmını döşeyen hücrelere karşı bağışıklık sistemi antikor üretirse mide hücreleri de hasar görebilir. Bu durumda midede akut veya kronik inflamasyon yani gastrit oluşur.
Kronik inflamasyon zemininde gelişen hastalıklar arasında diyabet, romatizmal hastalıklar, inflamatuvar bağırsak hastalığı, kalp damar hastalıkları, allerjiler, parkinson ve multiple skleroz gibi nörodejeneratif hastalıklar sayılmaktadır. Bu hastalıklar batılı yaşam tarzı olan ülkelerde artış göstermektedir.
Bağışıklık sistemi üzerinden tahriş edici ajanlara karşı vücudun verdiği tepki inflamatuar olarak bilinmektedir. Özellikle vücutta bağışıklık sistemini zararlı uyarıcıları tanıma özelliğine sahiptir. Böylece yok etme ve hemen ardından iyileştirme sürecini başlatır.
Antienflamatuar bileşikler içerir
Tahin içindeki bazı bileşikler yüksek oranda anti-enflamatuardır. Her ne kadar kısa süreli inflamasyon yaralanmaya karşı sağlıklı ve normal bir cevap olsa da, kronik inflamasyon sağlığınıza zarar verebilir .
Kronik inflamasyon gün ve yıllarla ölçülebilen uzun süreli bir olaydır. Buradaki esas hücreler lenfosit ve makrofajlardır. Bunun yanı sıra damar proliferasyonu ve fibrozisin eşlik ettiği bir süreçtir. Akut bir inflamasyonun ardından başlayabileceği gibi viral enfeksiyonlarda görüldüğü gibi kronik olarakta başlayabilir.
Bir varsayıma göre bu yaygın enflamasyon hali metabolizmaya etki ederek muhtemelen insüline duyarlılığın azalması ve gıdalardan elde edilen enerjinin yağa daha kolay dönüşmesiyle kilo artışına sebep olabilir.
İnflamasyon oluşumunu tetikleyen hastalıklar arasında mesane iltihabı, bronşit, orta kulak iltihabı, deri iltihabı yer alır. Bunun yanında damar sertliği, yüksek tansiyon, Parkinson, Crohn hastalığı, Alzheimer, eklem iltihabı, astım ve diyabet de inflamasyon oluşumunu tetikler.
1. Akut inflamasyon: Akut inflamasyon hızlı bir şekilde başlar ve kısa sürede şekillenir (birkaç saat ile bir gün arasında). 2. Kronik inflamasyon: Kronik inflamasyon uzun sürede (3-4 hafta ve daha fazla) gelişir.
Varlığı bilinmediği ve birçok insan için kronik hastalıklara neden oldukları için bu tür inflamasyona 'sessiz katil'' denilebilir. Obezite, depresyon, diyabet, MS, ateroskleroz, Pcos ve hatta bunamaya kadar. Tüm bu hastalıklar aynı bileşenleri içeriyor gibi görünüyor: kronik düşük seviyeli inflamasyon.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri