Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır.
Şeker Pancarında Toprak İsteği
Pancar tarımı için en ideal toprak, organik maddece zengin, derin, kolay ısınan tınlı ve tınlı kireçli topraklardır.
İlkbaharda konvansiyonel kırkikindi yağışlarına sahiptir, ayrıca karasal iklim nedeniyle yazları da sıcak, kurak geçer. Bu nedenle, İç Anadolu bölgesinde şeker pancarı doğal yetişen bitki çeşididir.
ŞEKERPANCARI:Yetişme döneminde bol nem, olgunlaşma döneminde fazla yağış istemez. (Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyılarında fazla yetişmez).Şekerpancarı tarımı büyük ölçüde insan emeğine dayanır.
İlgili 43 soru bulundu
Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
Tohum israfını ve tekleme işçiliğini azaltmak için, sıra üzeri ekim mesafesi toprak verimliliği ve tavına göre ayarlanmalıdır. Bunun için ekimin tavında yapılması, ideal bitki sıklığına ulaşmada en iyi neticeyi verecektir. Şeker pancarı, dörtlü münavebe sistemi nedeniyle dört yılda bir aynı tarlaya ekilir.
Şeker pancarı soğuğa son derece daya- nıklı, kuraklık sevmeyen ve yetişme döneminde mutlaka sulama isteyen iki yıllık bir tarım ürünüdür.
Pancar tohumları 10 ile 15 gün arasında çimlenmektedir. Pancar tohumları nemli toprakta daha hızlı olgunlaşmaktadır. Yağmurlu sulama sistemleri bulunan tarlalarda pancar tohumları daha hızlı bir şekilde büyümekte ve çimlenmektedir. 10-15 gün arasında çimlenen pancar tohumları eylül ve ekim aylarında hasat edilmektedir.
Şeker pancarı, yetiştirilme dönemi içinde belli aralıklarla suya ihtiyaç duyar. İklim koşullarına bağlı olarak şeker pancarının su ihtiyacı yaklaşık olarak 400-600 mm aralığındadır. Yıllık yağış miktarının 600-700 mm olduğu ve yetişme dönemi içerisinde yağışın düzgün dağıldığı bölgelerde sulanmadan yetiştirilebilir.
Pancarda gübreleme programı toprağın; azot, fosfor ve potasyum değerlerine göre değişiklik gösterir. 1 ton şeker pancarı verimi için gerekli saf N P K değerleri; 3-5 kg/da N, 1,5-2 kg/da P ve 4-6 kg/da K'ya ihtiyaç sözkonusudur.
Bu durumda 22,5-7,5=15 kg N/da vermek gerekir. Bunun bir kısmını 15-15-15+Zn taban gübre ile (60 kg/da) verdiğimizde, 9 kg N vermiş olursunuz. 15-9=6 kg N/da ihtiyacını ise üst gübrelemede %26 N CAN gübresinden dekara 23 kg uygulamakla karşılayabilirsiniz.
Bunun için neler yapmalıyız? Toprak işlemeden ekime, uygun tohum seçiminden doğru gübrelemeye üretimin bütün aşamalarını iyi yönetmeliyiz. Bitki besleme alanında 68 yıllık tecrübeye sahip bir firma olarak gübrelemeyi bilinçli yapmanızı öneriyoruz. İşe mutlaka toprak analizi ile başlayın.
1 Kilogram Toz Şeker Kaç Kilogram Pancardan Elde Edilir ? Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir. Kristal Şekerin Raf Ömrü Ne Kadardır?
şeker pancarı tohumları kg olarak degil 100 bin adet tohum mevcut bir ünitede.
Yetişme döneminde bol nem, olgunlaşma döneminde fazla yağış istemez. (Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyılarında fazla yetişmez).
Şeker pancarı sonbahar aylarında hasada hazır hale gelir. Ülkemizde genel olarak karasal iklimin hakim olduğu alanlarda ekimi yapılan şeker pancarları eylül ve ekim ayının sonlarına doğru hasat edilir.
Şeker pancarı hem bol su hem de yetişme döneminde sıcaklık ister... karadeniz bölgesi genel itibariyle yıl boyu bulutlu olduğundan yeterli sıcaklık koşulları sağlanamayacağından şeker pancarı için "uygun yetişme ortamı" değildir...
Sulamaya bitkile- rin su gereksinmesine göre en erken pancarlar 8-10 yapraklı döneme gelince başlanır. İç Anadolu da yıllık su tüketimi Nisan 60 mm, Mayıs 90 mm, Haziran 180 mm, Temmuz 270 mm, Ağustos 270 mm, Eylül 180 mm ve Ekim 75 mm olmak üzere toplam 1125 mm'dir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkŞeker'in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıkladı. Söz konusu alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplan 875 lira olacak.
Şeker pancarı en çok ve en iyi deniz seviyesinden yaklaşık 800 - 900 metre yüksek yerlerde yetiştirilir.
Sıra üzeri 20-25 cm sıra arası 45 cm'dir. Çıplak pancar tohumundan dekara 250-300 gr, Kaplı pancar tohumundan dekara 325 gr tohum ekilir. Pancar hasatı 10 Eylül- 10 Ekim arasında yapılır. Bir dekardan 9-10 bin bitki en yüksek verimi verir.
Nisan – Mayıs aylarında hafif kuraklık köklerin daha derinlere inmesine ve böylece bitkinin su ve besin maddesi yönünden daha iyi beslenmesini sağlar. Yaprakların gelişimi ile pancarın su ihtiyacı artar. Gelişme dönemlerinde su ihtiyacı fazladır ve yağmuru az olan bölgelerde mutlaka sulama yapılmalıdır.
Ekim; Şeker pancarının yetiştirildiği bölgelerde Mart-Nisan aylarında, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerimizde ise Eylül-Ekim aylarında ekilen yemlik pancar 45-50 cm sıra arası, 5-20 cm sıra üzeri mesafelerle ve 2-4 cm de derinliğe ekilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri