Şekerpancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından 2 yıllık tarım bitkisi. 1 yıl vejetatif organları, 2. yıl ise generatif organları gelişir. Tohumları birleşik halde bulunur. Boyu yetiştiği yere, iklime ve türüne göre 85–180 cm arasında değişmektedir.
Yetiştiği yere, tür ve iklime göre boyu 85 ila 180 cm arasında değişen şeker pancarı, dünyada şeker üretiminin %23'ünü üstlenir. Ön bitki etkisine sahip olan şeker pancarı, toprak verimliliğin yükselmesini ve diğer kültür bitkilerinin veriminin artmasını sağlar.
İklimin çok sert olmadığı, ideal yağış alan ve çok fazla sulama gerektirmeyen iç anadolu gibi bölgelerde kök verimi ve şeker oranı en yüksek şeker pancarları üretilir. Yani şeker pancarı ekiminde toprakta ideal sıcaklık 5-7°C arası iken bu durum ilkbahar aylarında havada 15°C ile 35°C arasındadır.
Şekerde doğal bir maddedir ve şeker pancarının yâda şeker kamışının işlenmesi sonucu elde edilir.
İlkbahar döneminde yağışlı, yaz dönemlerinde sıcak ve kurak olan iklimler şeker pancarının yetiştirilmesi için verimli alanlardır.
İlgili 40 soru bulundu
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
Ispanakgiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesidir. Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir.
Kırmızı pancar, ıspanakgiller ailesinden olan, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı, toprak altında yetişen bir kök sebzedir.
Şeker pancarı üreticilerinin özelleştirme sonrası artan sorunlarına şimdi de kota cezası eklendi. Geçtiğimiz sezon kuraklık ve fabrika tarafından verilen tohum ile gübrenin kalitesizliğinden dolayı gerçekleşen verim düşüşü nedeniyle üretici kotayı tutturamadı.
Şeker pancarı tüketmek kadar şeker pancarı suyu tüketmek de faydalıdır. Şeker pancarı suyu tüketimi kanser hastalığının olumsuz etkilerini azalttığı gibi kişilerin kansere yakalanmasını da engeller. Şeker pancarının en önemli faydalarından birisi ise mide ve sinir sistemine yaptığı etkidir.
Ülkemizde şeker pancarı en çok ege bölgesinde yetiştirilir. Aydın, Afyon, Uşak, Denizli ve İzmir'de şeker pancarı sık sık yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu bölgesinde ve İç Anadolu bölgesinde de şeker pancarının rekolte oranı oldukça yüksektir.
Şeker pancarı ülkemizde Batı bölgesi, Orta Anadolu bölgesi ve doğu Anadolu Bölgesinde yetişmektedir. Fakat şeker pancarı üretiminde kök veriminin en yüksek olduğu bölge batı bölgesidir. Nem ve yağışın bol olduğu yerlerde genellikle sulanmadan üretimi yapılmaktadır.
Difüzör ters akım prensibine göre çalışır. Şekeri alınmış kıyım (pancar posası) çıkışından, sıcak su ve prese suyu 70-75 ºC da girer. Kıyım baş taraftan girer. Kıyım içindeki şekeri çözen sıcak su ve prese suyu difüzörün kıyım giriş tarafındaki süzgeçten ham şerbet olarak sistemden çıkar.
Şeker pancarının faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanı temizlemesi ve iltihapları önlemesi de bulunmaktadır. Şeker pancarı cilde faydaları olan bir gıdadır. Cilt neminin ve renginin dengelenmesine yardımcı olan pancar kırışık oluşumunu da yavaşlatır.
Şeker pancarı oldukça fazla su ister. Çevre koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte, 1 kg kuru madde üretimi için yaklaşık 400-600 mm su vermelisiniz. Yıllık yağışın 600-700 mm olduğu bir yerde yaşıyorsanız, ekstra bir sulama yapmadan şeker pancarı üretimi yapabilirsiniz.
Şeker pancarı, yapraklarıyla beraber kaynatılarak turşu suyu ve şalgam gibi bir içecek elde edilir. Şeker pancarı küspesi doğrudan hayvan yemi olarak kullanılabilir. İlaç, otomobil ve silah geliştirme alanlarında ihtiyaç duyulan etil alkol üretiminde de şeker pancarı kullanılır.
İçeriği fruktozdur ve fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür. Karaciğer yağlanmasına, iç organ yağlanmalarına ve yüksek trigliserid oranına sebep olabilir.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir. Kristal Şekerin Raf Ömrü Ne Kadardır?
Ülkemiz 2021/22 PY itibarıyla, Rusya, ABD, Almanya ve Fransa'nın ardından dünyanın pancar şekeri üreten 5 inci, Avrupa'nın ise 4 üncü büyük ülkesi olup, Dünya genelinde kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler arasında 13 üncü sıradadır.
Türkiye'de şekerin ana hammaddesi şeker pancarıdır.
Örneğin; şeker pancarı şeker yapımında kullanılırken, kırmızı pancar daha çok turşu ve şalgam yapımı için tercih edilmektedir. Pancarın en çok bilinen türleri şunlardır; Şeker Pancarı; Ülkemizde şeker elde etmek için kullanılan bu pancar türünün kökleri oldukça etli ve yumrudur.
Kış sebzelerinin baş tacı kırmızı pancar ıspanak ailesinden bir kök sebzedir. Şeker pancarı ile aynı aileden gelir ancak beslenme açısından farklıdır. Şeker pancarı beyazdır ve üreticiler bunları şeker çıkarmak ve işlenmiş gıdaları tatlandırmak için kullanma eğilimindedir.
Ekime başlama zamanı 0-5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5-7 dereceyi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal toprak tavının olduğu zamandır. İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası en uygun ekim zamanıdır.
Şekerpancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından 2 yıllık tarım bitkisi. 1 yıl vejetatif organları, 2. yıl ise generatif organları gelişir.
Şeker pancarının sulanmasında uygun bir yöntem olan damla sulama ile bitkinin gereksindiği su ve besin maddeleri uygun miktar ve zamanda verilerek su ve besin maddelerinden yararlanma oranı artırılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri