Şeker pancarı oldukça fazla su ister. Çevre koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte, 1 kg kuru madde üretimi için yaklaşık 400-600 mm su vermelisiniz. Yıllık yağışın 600-700 mm olduğu bir yerde yaşıyorsanız, ekstra bir sulama yapmadan şeker pancarı üretimi yapabilirsiniz.
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır.
Şeker pancarı, yetiştirilme dönemi içinde belli aralıklarla suya ihtiyaç duyar. İklim koşullarına bağlı olarak şeker pancarının su ihtiyacı yaklaşık olarak 400-600 mm aralığındadır. Yıllık yağış miktarının 600-700 mm olduğu ve yetişme dönemi içerisinde yağışın düzgün dağıldığı bölgelerde sulanmadan yetiştirilebilir.
Bunun için neler yapmalıyız? Toprak işlemeden ekime, uygun tohum seçiminden doğru gübrelemeye üretimin bütün aşamalarını iyi yönetmeliyiz. Bitki besleme alanında 68 yıllık tecrübeye sahip bir firma olarak gübrelemeyi bilinçli yapmanızı öneriyoruz. İşe mutlaka toprak analizi ile başlayın.
Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir. Su ihtiyacı kuru madde birikiminin en fazla olduğu kök ve gövde büyüme döneminde artar. Sulamanın çok fazla ya da yetersiz yapılması pancar verimini olumsuz yönde etkiler.
İlgili 19 soru bulundu
Şeker Pancarında Toprak İsteği
Pancar tarımı için en ideal toprak, organik maddece zengin, derin, kolay ısınan tınlı ve tınlı kireçli topraklardır.
Hayvan pancarının yaprakları da en az yumrusu kadar değerli bir yeşil yem kaynağıdır. Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir. Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır.
Kirişçi açıklamasında, "Şeker pancarı üreticilerimize de yine bu anlayışla destek vermeye devam edeceğiz. 1 ton şeker pancarı baz Alım Fiyatı, 2021 yılı ürünü için bildiğiniz gibi 420 TL olarak belirlenmiştir.
Pancar üreticilerine verilecek avans, kota tamamlama primi ve posa bedellerinde yüzde 100'e varan oranlarda artış yaptıklarını belirten Erdoğan, "Pancar alım fiyatını da kilogramda 42 kuruştan 80 kuruşa çıkardık.
Türkiye'de İç Anadolu bölgesi ile birlikte Doğu Anadolu, İç Batı Anadolu, Marmara bölgesi, Batı ve Orta Karadeniz bölgelerinde de şeker pancarı yetiştirilir.
İlkbahar aylarında toprak ideal nemini koruduğu ve en düşük sıcaklığın 7°C olduğu zamanlarda ekimine başlanan şeker pancarları toprağın 2-3 cm altına ekilir. Çok fazla derine ekilmeyen ve gerekli bakımın yapıldığı pancarlar kısa bir sürede çimlenmeye başlar ve sonbahar aylarında hasada hazır hale gelir.
Pancarda gübreleme programı toprağın; azot, fosfor ve potasyum değerlerine göre değişiklik gösterir. 1 ton şeker pancarı verimi için gerekli saf N P K değerleri; 3-5 kg/da N, 1,5-2 kg/da P ve 4-6 kg/da K'ya ihtiyaç sözkonusudur.
Aslında yetişkinler için bile pancarın kabuğunu sindirmek zordur. Uzmanlar 8. ayın bebekleri pancarla tanıştırmak için uygun olduğunu söylüyor.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
Orta Anadolu bölgesinde şeker pancarı, kullanılan tohum cinsine göre değişmekle birlikte yaklaşık 180 ila 210 gün sonra vejetasyon süresine (hasat olgunluğuna) erişir. Bu da tarih olarak Eylül sonu veya Ekim ayı başına tekabül eder.
Ekim öncesi ve ekim anında kullanılabilir. Bitkinin tüm gelişim dönemlerinde kullanılır.
Tahıllarda ekim aşamasında ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekim aşamasında ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebilmektedir.
Şeker pancarı ekimine, toprağın 0-5 cm kadar derinlikte ve sıcaklığın 5-7 derece arası olduğu zamanlarda başlamanız gerekir. Ekim sırasında toprağın tavda olması da önemlidir. İç Anadolu Bölgesi'nde şeker pancarı tarımı için en ideal ekim zamanı mart ayı sonu ile nisan ayı ortasıdır.
Şeker pancarının sulanmasında uygun bir yöntem olan damla sulama ile bitkinin gereksindiği su ve besin maddeleri uygun miktar ve zamanda verilerek su ve besin maddelerinden yararlanma oranı artırılabilmektedir.
Tohum israfını ve tekleme işçiliğini azaltmak için, sıra üzeri ekim mesafesi toprak verimliliği ve tavına göre ayarlanmalıdır. Bunun için ekimin tavında yapılması, ideal bitki sıklığına ulaşmada en iyi neticeyi verecektir. Şeker pancarı, dörtlü münavebe sistemi nedeniyle dört yılda bir aynı tarlaya ekilir.
Şeker pancarı tohumları, 2-3 cm derinliğe ekilmelidir.
Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde. Sebzede; şeker gübrenin yarısı dikimden 15 gün sonra, yarısı ise meyve bağlandıktan sonra.
c) Potaslı Gübreler : Pancar tarımında kullanılan başlıca potaslı gübreler (Potasyum Sülfat, Potasyum Nitrat ve Potasyum Klorür) dür. Genel olarak sonbaharda fosforlu gübreler ile birlikte, son sürümden önce, pulluk derinliğinde toprağa karıştırılmalıdır.
Genel olarak çinko verim ve verim unsurlarını etkilerken, borun kalite ve kalite unsurları üzerine etkili olduğu görülmüştür. Özellikle çinko yaprak ve pancar verimi üzerine etkisini arttırırken, bor ise şeker varlığı üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
1 Kilogram Toz Şeker Kaç Kilogram Pancardan Elde Edilir ? Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri