Atalarımız ne demişler ''her şeyin azı karar çoğu zarardır.'' Her şey de olduğu gibi bitki çayının fazlası da zararlıdır. Fazla alımı karaciğer enzimlerine ve böbrek yükü artışına ve hipotansiyona, kalp çarpıntısına neden olacağından dolayı zararlıdır. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir.
Karaciğere zarar verebilen bitkisel ilaçlardan bazıları; kaskara, şaparal, karakafes otu, kava, ma-huangdur. Meryemana dikeni ve aloe vera gibi bazı bitkilerin karaciğerde iyileşmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Uzmanlar, hastalıklarda şifa olma niyetiyle aktarlardan alınan bitkisel ürünlerin kişilerde ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliğine götürdüğünü söylerken, zayıflama çayı gibi ürünlerin ise kalıcı böbrek hasarı ve uzun dönemde kansere yol açtığını belirtti.
Bitki çayları zayıf etkili olduklarından etkileri kullanıldıkça artar. Bu nedenle, genellikle günde 3-6 defa içilmesi önerilir. Günde tek sefer öneriliyorsa sabahları aç karnına kahvaltıdan 15-30 dakika önce, iki sefer kullanılacaksa sabahları ve akşam yatmadan aç karnına alınmalı.
Karışık bitki çaylarının bilinçsiz tüketimi, böbrek ve mide rahatsızlıklarının yanı sıra ölüme bile yol açabilir. Uzmanlar, kış aylarında mutlaka yedek takviyelere ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ihlamur, kuşburnu, adaçayı ve zencefil, kış aylarında en çok tüketilen bitkiler arasında yer alıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Yeşil çay içeriğindeki epigallokateşin galat sayesinde metabolik hızı artırıyor ancak aşırı tüketiminde, içerisindeki kafeinden kaynaklı hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişileri rahatsız edebilir. Hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişiler yeşil çayı bir-iki fincandan fazla tüketmemeli.
Ama böbrek problemi yaşayan birine ödem atıcı çaylar önerilmez. Tansiyon ilacı kullanıyorsanız da bitki çaylarını çok kontrollü içmelisiniz” uyarısında bulunuyor.
Gerçek çaylar arasında en yüksek antioksidan konsantrasyonu beyaz çayda vardır. Çünkü en az işlenmiş çaydır. Bu standarda göre, hepsinin "en sağlıklı" olduğu düşünülebilir. Antioksidanlar söz konusu olduğunda, beyaz çayın ardından yeşil çay, ardından siyah çay gelir.
Aksi takdirde böbreklerinize zarar verebilirsiniz. İşte bitki çaylarıyla ilgili bilinmeyenler... Zencefil, okaliptüs, ekinezya, adaçayı, ıhlamur ve diğerleri... Faydaları saymakla bitmeyen bitki çayları siz fark etmeden böbreklerinize zarar verebilir.
Günde 3-4 fincan kahve içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı hatta kahvenin metabolik sendrom ve diyabet üzerine de olumlu etkilerinin olduğu birçok çalışmada gösterildi” dedi.
Karaciğer yağlanması problemi yaşayanlar için papatya çayı oldukça iyidir. Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler. Papatya çayını günde 2 kez olmak üzere düzenli olarak tüketerek karaciğer yağlanmasını geçirebilirsiniz.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Zerdeçal Hint safranı olarak da bilinen bu bitki gerçek bir mucize. Karaciğerinizi tüm kötü toksinlerden arındıracak.
YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
Aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay, vücutta oksidatif stresi azaltarak karaciğer kanseri ve diğer birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir. İnflamasyonun azaltılmasına yardımcı olan yeşil çay, karaciğer iltihabının iyileştirilmesine yardımcı olur.
Poşet çayların mikroplastik konusunda en tehlikeli gıda maddesi olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, “Sallama çayın poşet malzemesinde ciddi kimyasal riski de söz konusu. Bu kimyasalların özellikle hormon bozucu ve kanserojen olduğu da bilinen bir gerçek.
Biberiye, antibakteriyel ve antioksidan bir bitkidir. Bu iki güçlü yönü ile sizi iltihap durumundan uzaklaştıracaktır. Biberiyenin yapısında mantara ve iltihaba düşman olan yağlar bulunur. Biberiye çayı içerek bedeninizdeki iltihaptan en kısa sürede kurtulmuş olursunuz.
Uzun süreler boyunca yüksek dozda yeşil çay tüketmeniz, kafeinden dolayı bazı yan etkilere de neden olabilir. Bu yan etkiler arasında baş ağrısı, uyku problemleri, kusma, ishal, sinirlilik, düzensiz kalp atışı, çarpıntı, mide yangısı bulunmaktadır.
Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri