Beyaz veya esmer şeker ve bunları içeren kek, kurabiye, çikolata, pasta, dondurma, meyveli yoğurt, puding, şekerli çay-kahve, meşrubat vb. yiyecekleri tüketmiyoruz.
Şekersiz beslenme kısa süre içerisinde karaciğer sağlığını da olumlu yönde etkiler. Vücuttaki ödem oranını azaltır. Kronik hastalık riskini azaltır. Psikolojik olarak iyi hissetmenize yardımcı olur.
Aklınızdaki 21 gün şeker diyeti kaç kilo verilir sorusuna da yanıt vererek sizi teşvik edelim. Günü gününe bu diyet listesine uyarsanız, 21 gün sonunda 3 ile 6 kilo verme şansınız var!
Şeker bırakıldıktan sonra başlangıçta çok fazla su ağırlığı kaybedilmektedir. Ardından kilo kaybı yağlardan sağlanır. Şekerin 1 hafta tamamen kesilmesi ile minimum 3 kilo verilir.
İlgili 36 soru bulundu
Şekeri bıraktıktan bir hafta sonra insülin seviyelerindeki ve enflamatuar (iltihap) tepkilerdeki gelişmelerle başlayarak vücudunuz hızla kendini onarmaya başlar. 72 saat içinde, insülin seviyeleriniz stabilize olmaya başladığında, diğer hormonlar da (yağ depolama ile ilgili olanlar gibi) normal seviyelere döner.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Vücut şeker almaya alışkın olduğu için aniden şeker kullanımını sonlandırmak çeşitli olumsuzluklara yol açabilir. Yorgunluk, halsizlik, tahammülsüzlük gibi belirtilerin yaşanması mümkündür. Şeker alımı bırakılacağı için kan şekeriniz de olağan düzeyinde kalmayacaktır.
5. gün şekeri bırakma konusunda harika bir dönüm noktasıdır. Çünkü 5. günden itibaren baş ağrısı, duygu değişimleri, gerginlik gibi belirtiler git gide azalır. Şekersiz bir yaşam sürebildiğinizi görebilmek için 5 gün kuralına sadık kalın! Gazlı içecekler şekerle doludur.
Dolayısıyla diyabetli bireylerde tüketim şekli ve sıklığına dikkat ederek patatesi tüketebilir. Patatesin porsiyon kontrolü olmadan tüketimi sadece diyabetli bireyleri rahatsız etmiyor.
Şeker yemeyi bırakınca: 1 hafta sonra
Gottfreid'e göre, sadece 72 saat içinde insülin seviyeleriniz stabilize olmaya başlar ve diğer hormonlar normal seviyelere geri döner. Buna ek olarak Wolfe, ciltte düzelmeler olacağını ve yüzünüzdeki şişliklerin azalacağını söylüyor.
Şekersiz olarak 21 gün diyeti yapmanın faydaları saymakla bitmez. Ayrıca bu dönem içinde vücut kendini daha iyi olarak şekillendirecektir. Sağlıksız şekerlerin kullanılmamasını amaçlayan bu diyet sayesinde 3 haftada kilo vermek mümkün.
21 Gün Şekersiz Beslenmede Serbest Yiyecekler:
Meyveler: elma, portakal, çilek, üzüm, kiraz, greyfurt vb. gibi tüm meyveler. Protein Kaynakları: Tavuk, balık, kırmızı et, peynir, yumurta, yoğurt, kefir, kurubaklagil. Sağlıklı yağ kaynakları: Avokado, fındık, ceviz, badem, zeytinyağı ve zeytin.
Şeker olarak sadece meyve tüketin. Hamur ile hazırlanan besinler, ekmek, pilav, makarna tüketmeyin.
Fazla şeker, kilo almayı tetikleyen ana etken. Vücut, fazla gelen şekeri yağ hücresi olarak tutuyor. Çikolata ve kurabiye yemeyi bıraksanız, bunların yerine bal veya kuru meyve yemeye başlasanız dahil aldığınız şeker miktarı çok daha yüksek olabiliyor.
Ortalama olarak rakam verecek olursak 2 haftada 5 kilo, ayda 7-8 kilo vermeniz mümkündür.
Şeker sağlık açısından zararlı mı? Evet, şeker kalp hastalıklarından diyabete kadar çeşitli hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Şeker kullanmayı bıraktığınızda sizi bekleyen baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, tatlı krizleri ve mide bulantısı gibi belirtilere hazırlıklı olun.
Bir diğer önemli soru da şeker hastası ne yememeli sorusudur. Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Günlük şeker alımının normalden fazla olması, baş ağrılarına sebebiyet verebilir. Vücutta bulunan kötü huylu bakterileri besler, kansere yakalanma riskini artırır. Yetişkinlerde ve çocuklarda halsizliğe yol açar. Vücutta bakır eksikliğine yol açar.
Şekerin bir anda kesilmesi, karbonhidratın büyük ölçüde kesilip tüketilmemesi; vücudun bu duruma alışık olmaması sebebiyle kan şekerinin dengesizliğine ve hatta bayılmalara sebep olmaktadır. Bu durum kişide şeker hastalığının oluşmasına ve ataklar sebebiyle ölüme kadar gidebilmektedir.
Bu alternatifler arasında bal, hindistan cevizi şekeri, akçaağaç şurubu, stevia, hurma ve pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunmaktadır. Ayrıca, tahin, kuru meyveler, tarçın, elma püresi ve vanilya özütü de tatlandırıcı olarak kullanılabilecek sağlıklı seçeneklerdir.
Bir saat sonra:
Günlük tükettiğiniz şeker miktarına bağlı olarak, kan şekeri seviyelerinde değişen düşüşler, terleme, titreme, sinirlilik hali, açlık ve üzüntü yaşayabilirsiniz. Bu süreçte lifli taze sebzeler, protein ve sağlıklı yağlar tüketerek bu semptomlarla başa çıkabilirsiniz.
Şeker Yoksunluğu Yaşamanız Normal
Şeker yoksunluğuna bağlı baş ağrısı, kaygı ve endişe, baş dönmesi, mide bulantısı, yorgunluk, uyku problemleri, konsantre olmada zorluk, şeker ve abur cubur isteği gibi semptomlar, ilk 2 hafta boyunca devam edebilmektedir.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri