Şeker ve su karışımını buharlaştırma yöntemi ile ayırırız.
Sıcakta daha iyi çözündükleri için karışım iyice ısıtılır. Daha sonra soğutmaya başladığımızda, sıcaklık düştükçe çözünürlükleri azalacak ve kristal olarak çökmeye başlayacaklar. Önce şeker, daha sonra da tuz kristal olarak çöker. Fiziksel kimya ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
önce sıcak suyu dolmasına bir miktar kalacak şekilde dolduruyoruz.Doldurduktan sonra şeker atıp iyice karıştırıyoruz.Daha sonra da çay kaşığıyla çay döküp yavaşça şekerli suyun karışmadığını gözlemliyoruz.Bunun nedeni öz kütle farkı şekerdir.
Homojen karışımlar
Karışımı meydana getiren maddeler gözle veya optik aletlerle görülemezler, Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyunu homojen karışıma örnek verebiliriz.
Şekerli su bir çözeltidir.
İlgili 23 soru bulundu
Bir çözelti çözücü ve çözünende oluşur. olan homojen karışım elde edilir. Bu homojen karışımda şeker çözünen su ise çözücüdür. Çözücüsü su olan çözeltilere sulu çözeltiler denir.
Donma, buharlaşma, erime, yoğuşma ve kaynama ile beraber çözünme gibi olaylar fiziksel olarak öne çıkar. Bu kategoride yer alan şekerin suda çözünmesi ise, buna paralel olarak fiziksel bir etkidir. Yani daha doğrusu şekerin suda çözünmesi fiziksel bir olay olarak ifade edilir.
Doğrulanmış Cevap. Şekerli su homojen bir karışımdır. Emülsiyon heterojen olduğundan şekerli su emülsiyon olamaz.
Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Doğrulanmış Cevap. Şekerli su bir karışımdır.Saf madde değildir.
Dekantörün üstünde berrak şerbet altında çamur birikir. Dekantör çamuru pompa vasıtasıyla pres filtrelere veya döner filtrelere gönderilerek şerbet çamurundan ayrılır. Dekantörün üstündeki berrak şerbet I.GP filtrelerine pompa ile basılır ve süzülür, süzülen bu iki şerbet ısıtıcılara gitmeden birleştirilir.
Cevap. şekerli suyu, şeker + su olarak ayırmak için damıtma yöntemi kullanılmalıdır.
- Karışımda yer alan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. -Karışımların belirli kaynama ve erime noktalı yoktur. Pirinç ve şeker karışımını eleme yöntemi ile ayırabiliriz.
1- İyileştirici hücrelerin sayısıını çoğaltır. 2- Gün boyu dinç kalmanızı sağlar. 3- Karın ağrısını geçirir. 4- Sindirim sistemini kolaylaştırır.
İstediğimiz miktarda şekeri bi kaşığa alıyoruz. Aynı şekilde istediğimiz miktarda su'yu bardağa koyuyoruz. Sonrasında ise şekeri su ile karıştırıyoruz. Daha sonra kaşık yardımı ile (başka bi alet de olur) karışımı karıştırıyoruz ve şeker su içerisinde eriyor.
Suyu kaynatır veya buharlaştırırsanız geriye katı olarak tuz kalacaktır. Eğer su elde etmek isterseniz, distilasyon yöntemini kullanabilirsiniz. Distilasyonda tuzun kaynama noktası daha yüksek olduğu için bu yöntem tuzla suyu ayırmada işinize yarar.
Sofra şekeri veya bir diğer adıyla sükroz bir karışım değildir. Bir bileşiktir. Yani saf bir maddedir.
Bir katının bir sıvıda çözünmesi için, sıvı ve katı molekülleri birbirlerini çekmelidir. Şekerdeki (sakkaroz) oksijen ve hidrojen atomları arasındaki bağlardaki (O-H bağları) hidrojen kısmi pozitif ve oksijen kısmi negatif yükler alır. Bu nedenle şeker polar bir moleküldür.
Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
Aynı zamanda çözelti olarakta adlandırılırlar. 》 Hava , tuzlu su , şekerli su homojen karışımlara örnektir. 》 Heterojen karışımlar tek faz gibi gozukmezler.
Buna göre; mukayese edildiği diğer ortama göre daha fazla çözünmüş madde içeren ortamlara hipertonik (çok yoğun), daha az çözünmüş madde içeren ortamlara ise hipotonik (az yoğun) denir. Örneğin saf su ile şekerli su mukayese edilecek olursa; saf su hipotonik ve şekerli su ise hipertoniktir.
Doymamış çözelti
Belirli bir sıcaklıkta, belirli bir miktar çözücünün çözebileceğinden daha az çözünen madde içeren çözeltilerdir. 20 derecede 100 ml su, en fazla 36 g sodyum klorür (tuz) çözebilir. Bu sıcaklıkta 100 ml suya 36 g'dan daha az tuz (örneğin 20 g) katarak elde ettiğimiz çözelti doymamış bir çözeltidir.
Su molekülünün kısmi pozitif kısımları, sükroz molekülünün kısmi negatif kutuplarını çekerken, su molekülünün kısmi negatif kısımları da sükroz molekülünün kısmi pozitif kısımlarını çeker. Böylece su molekülü sükroz moleküllerini birbirlerinden ayırır. Böylelikle sükroz suda çözünmüş olur.
Şeker dehidrasyon sonucu yapısındaki suyu kaybetse de ortamdaki su miktarı aynı kalır. (Kütlenin korunumu) Bir miktar su asit içinde su olarak kalır. Reaksiyon ekzotermik olduğu için, suyun çoğu kaynayıp buhar olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri