Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir.
Harnâme, XV. yüzyılda Şeyhî tarafında kaleme alınmış, 126 beyitlik bir mesnevidir. Eser gerek Türk mizah edebiyatının ilk örneklerinden olması gerekse döneminin dil özelliklerini barındırması bakımından Türk Edebiyatı sahasında bir şaheserdir.
Harnâme, mesnevi nazım şekli ile kaleme alınmıştır.
- ö. 834/1431 ?) Şeyhî'nin Türk mizah ve hiciv edebiyatının şaheserlerinden kabul edilen, ince, zeki ve çok kuvvetli tarizleri ihtiva eden mesnevisi.
Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır. Eserde toplumun kötü yönlerini hicvetmekte; fakat bunu mizahi bir üslup ile yapmaktadır. Har eşek demektir ve eser, Türk edebiyatının ilk Fabl örneği olarak kabul edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Karaman seferi sırasında Ankara'da rahatsızlanan Osmanlı padişahı I. Mehmed'i tedavi etmek için çağrıldı ve başarılı olunca kendisine tımar olarak Tokuzlu köyü verilerek sultanın özel tabipliğine tayin edildi.
Harname (Eşekname) - Şeyhi.
126 beytten ibâret olan Harnâme, aruzun hafif bahriyle [feilâtün mefâilün feilün] yazılmıştır. Dört kısımdan müteşekkildir. İlk 12 beyti tevhid ve na'tdır.
Yalnızca Fuad Köprülü daha önce Harnâme'nin Çelebi Mehmed'e sunulduğu görüşünde olmasına rağmen2, daha sonra bu görüşten vaz geçerek eserin II. Murad'a sunulduğunu ileri sürmüştür3.
Hekimliği ve Çelebi Mehmet'in gözlerini tedavi etmesi
Şeyhî, Kütahya'daki dükkânında otlardan ilaçlar yapar ve göz hastalıklarını tedavi ederdi. Halk arasında adı "Hekim Sinan" olarak bilinirdi. Hemen hemen bütün kaynaklarda onun hekimlikte çok maharetli olduğunu belirten ifadeler vardır.
Kütahyalı olan Şeyhi'nin asıl adı Yusuf Sinanüddin olup, dönemin en önemli şairlerindendir. Germiyan Beyi Süleyman Şah eğitimini üstlenerek şairi İran'a göndermiştir. İran'dan göz hekimi olarak dönmüş, Germiyan Beyi II. Yakub'un, Osmanlı Padişahlarından Çelebi Mehmed ve II. Murad'ın özel hekimi olmuştur.
Sultan (Çelebi) Mehmed I'in hekimi olan ve Türk edebiyatının ünlü şairlerinden sayılan Şeyhî; Kenzü'l-Menâfi adlı eserinde yaşadığı dönem anlayışına göre hangi bitkilerin, hangi havanın ve hangi yiyecek ile içeceğin faydalı veya zararlı olabileceğini şiir şeklinde anlatmıştır.
Feilâtün/ mefâilün/ feilün kalıbıyla kaleme alınmıştır. 126 beyitten oluşan eser, kısa bir mesnevi olmasına rağmen sunmak istediği mesaj ve iletiler bakımından başarılıdır. Harname'nin ilk 7 beyti tevhid bölümüdür. Sonraki 5 beyit na'ttır.
Mesnevi, Türk edebiyatında bulunan ve aruz ölçüsüyle yazılan bir yazı şekli olarak bilinir. Uzun yazılması ve kafiyeler yer almasıyla bilinen mesnevi, beyitler halinde yani ikişer ikişer yazılan yazılar olarak bilinir. Türk edebiyatında bu yazı türünün öncüsü Nabi olarak bilinir.
Mesnevi Örnekleri
Türk edebiyatında yazılmış olan ilk mesnevi 11. Yüzyılda Yusuf Has Hacip tarafından yazılmış olan Kutadgu Bilig isimli eserdir. Yine Türk edebiyatında en meşhur mesnevilerin başında 13. Yüzyılda Mevlâna tarafından kaleme alınan Mesnevi isimli eser vardır.
Şeyhî'nin eserleri şunlardır: Dîvân: Şeyhî'nin, 15 kaside, 2 terkib-bend, 4 terci-bend, 2 müstezad, 1 mesnevi, 202 gazeli içeren orta hacimde bir Dîvân'ı vardır (Biltekin 2003: XXXIII). Bunlardan 5 kaside, 1 terci-bend ve 26 gazel Hüsrev ü Şîrîn'de de yer alan şiirleridir (Timurtaş 1968: 83).
Hiciv türünün başarılı örneklerinden biri de "Harnâme"dir. Harnâme; "Eşek mektubu" anlamına gelmektedir. Divan edebiyatı şairi Şeyhî'nin, mesnevî tarzındaki meşhur eseridir.
Şeyhî'nin Hüsrev ü Şirin'i
15. yüzyılda Şeyhî'nin kaleme aldığı Hüsrev ü Şirin, Anadolu sahasında yazılan Hüsrev ve Şirin versiyonlarının en başarılı örneği kabul edilir. 6944 beyittir.
Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.
Mutasavvıflara göre üç türlü şeyh vardır: Bunlara şeyh-i ta'lim, şeyh-i sohbet ve şeyh-i tarikat denir. Şeyh-i ta'lim, ilim sahibi bir öğretici, tasavvufi konularda bilgi verip, insanları aydınlatmakla yetinen mutasavvıftır.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Fars, Türk ve Urdu edebiyatlarında birbiriyle kafiyeli ikişerli mısralardan oluşan nazım şekli.
Osmanlı Padişahlarından IV. Murat, 1639 Bağdat Seferine giderken, Şazeli Ali Dede'ye misafir olur. Padişahın verdiği beraata göre Afrika'da yaşayan Şazeli Tarikatı kurucusu Şazeli Hasan Dede'nin evlatlarındandır. Padişah IV.
Özellikle hikâye ediş ve tasvirlerde Şeyhî kendi kişiliğini yansıtmıştır. Eser, Anadolu sahasında yazılan Hüsrev ve Şirin versiyonlarının en başarılı örneği kabul edilir. Aruz vezninin “mefâîlün mefâîlün feûlün” kalıbıyla yazılmış 6944 beyitten oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri