şekerpare. farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
İşte merak edilenler… ŞEKERPARE FİLMİ NE ZAMAN VE NEREDE ÇEKİLDİ? Turgut Özakman'ın "Bir Şehnaz Oyun" adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan ve 1983 yılında vizyona giren komedi türündeki Şekerpare filmi, Galata çevresi ve İstanbul Beylerbeyi'nde çekilmiştir.
Osmanlı zamanında el lezzeti ile ünlenen bir aşçı varmış. Bu ünlü aşçının bir de gönül yarası varmış. Dilber adındaki sevdiği kadına kavuşamayan aşçı, bir anısı yaşasın diye tatlı yapmak ister. Yaptığı bu tatlı sevdiği kadının dudakları gibi büyük ve dolgun bir görünüme sahiptir.
Şekerpare hamuru neden dağılır? Şekerparenin fırından erken çıkartılması dağılmasına sebep olacaktır. Şerbet tam olarak kıvam almadan şekerparelerin üzerine dökülürse şekerpareleriniz dağılacaktır.
Pişen şekerpareler başka bir tepsiye alınır ve ılık şerbet dökülür. Soğuduktan sonra kapağı kapalı olarak bir gece dinlendirilir. Ara sıra kontrol edebilirsiniz. Afiyet olsun..
İlgili 28 soru bulundu
Mesela şekerpare gibi kurabiyemsi tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Hatta tepsiyle üzerini kapatıp şerbetin iyice içine işlemesini sağlamalısınız.
Midesi rahatsızlanan bir kişiye pirinç, süt ve şeker karışımı bir tatlı hazırlanmıştır. İçerisinde süt bulunduğu için bu şifalı tatlıya 'sütlü aş' denmiştir. Ve bir süre sonra sütlaç olarak evrilmiştir.
Şıllık ustalığı yapan Ali Güçtekin tatlının isminin Osmanlı devleti zamanına dayandığını o dönemde tatlı dağınık olduğu için şıllık isminin verildiğini belirterek, "Gerçekten de tabiri caizse tatlı dansöz gibi bir tatlı. Bu nedenle ismi de şıllık tatlısı. Ancak çok hafif ve lezzetli bir tatlı" dedi.
İbiza ismi; Arapça "Yabisah" (يابسة) kelimesinden gelmiştir.
Şekerpare kelimesi Türkçe'de "hamur ve şekerle yapılan bir tatlı" anlamına gelir. Farsça şakarbūre شكربوره z "hamur ve şekerle yapılan bir tatlı" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça şakar شكر z ve Farsça būre بوره z "börek" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için şeker, börek maddelerine bakınız.
Kabuk rengi sarı ve güneş gören kısımları kırmızıdır. Şekerpare kayısı et dokusu orta sertlikte, çekirdeği etten ayrı ve çekirdeğin içi tatlıdır. Şekerpare en tatlı kayısı çeşitlerindendir. çok kaliteli ve lezzetli bir aromaya sahiptir.
Kayısılarda ortalama 80- 100 adet 1 kilogramı oluştururken, şekerpare kayısı paketlerinde 130- 140 adet 1 kilogramlık paketleri oluşturur. Ülkemizde Malatya yanı sıra, Erzincan, Iğdır, Elazığ, Kars, Mersin, Muş ve Hatay'da yoğun olarak yetiştirilir, naturel formüllerle hazırlanarak sofralarınıza ulaştırılır.
Saraya doldurulan yerli yabancı yüzlerce hatun arasından hiçbiri padişahı bu kadar etkilememiş ve iyi edememişti. Zehra Şehsuvar Hatun, Padişah Deli İbrahim için meğerse biçilmiş kaftandı! 150 kilo olduğu için Padişah Deli İbrahim ona Şekerpare adını verdi.
Hikayeye göre; yeni tanıştığı kız arkadaşını devamlı gittiği büfeye götüren adam, arkadaşının siparişini verirken yengen diyerek malzemelerin bol konulması işin kaş göz işareti yapmış. Siparişi alan kişi yemekleri getirdiğinde buyurun yengen diyerek servis etmiş. Sandviçin ismi bundan sonra yengen olarak kalmış.
datça'ya özgü bir tatlı. birazdan lüpleteceğim. yanimdakilerden duydugum uzere tereyagi kullanilmayan, hamurunda yumurta olmayan bademli baklava.
hanım göbeği
tamamıyla şekli itibarıyla ve saray aşçılarının nüktedanlığı sebebiyle bu ismi almıştır.
Tavukgöğsü piştikten sonra, tepsinin içine şeker serpilir, üzerine sıcakken tatlı düzgünce yayılır. Sonra köz ateşte altındaki şeker yakılır. Şekerin yakılmasından dolayı bu tatlı kazandibi olarak adlandırılmıştır.
Muhallebiciler konusunda ''Sütlü muhallebi ve tavuk göğsünün tencere dibini de sıyırıcılar ile sıyırarak kırmızı tarafları üste gelmek üzere muntazaman tabaklarla tevzi ederler ki buna da kazgan dibi tesmiye ederler'' diyerek, kazandibi muhallebisinden ilk bahseden Mahmud Nedim'dir.
1 yemek kaşığı sirke, 3,5-4 su bardağı un, 1 çay kaşığı karbonat, 1 paket vanilya.
Şerbet Katı Olursa Ne Yapılır? Şerbetin oranını doğru ayarlayamadınız ve olması gerekenden daha koyu oldu. Bu durumda şerbeti tatlının üzerine dökünce, şekerlenmeler meydana gelebilir. Şerbeti normal kıvamına getirmek için, tekrar ocağa alıp üzerine yavaş yavaş sıcak su ekleyerek inceltebilirsiniz.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri