Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şekerpareye sonradan şerbet eklenir mı? Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir.
Bir nedenle şerbet gereğinden fazla koyulaşmışsa sıcak su ilave edilerek inceltilir.
Fazla kalan şerbet nasıl saklanır? Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir.
Şerbetli tatlıları buzdolabında saklıyorsunuz
Şerbetli tatlıları birkaç gün önceden yapabilirsiniz. Örneğin bayram için onları birkaç gün önceden hazır etmenizde sakınca yok, durdukça tatları iyice oturacağından daha iyi bile olabilir.
Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir. Şerbeti döktükten sonra tatlının üzerini kapatırsanız daha iyi çeker.
Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. 3 su bardağı suya 2 su bardağı şeker ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetin içerisine bir iki damla limon suyu sıktıktan sonra koyu bir şerbet kıvamını alana kadar kısık ateşte bırakıyoruz ve ocaktan aldıktan sonra şerbeti ılımaya bırakıyoruz.
Tatlınızı oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Birkaç saatin sonunda tatlınızın yumuşadığını ve şerbetini çekmeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Hala çekmiyorsa yapım aşamasında bir sorun oluşmuş demektir. Bu tatlıların üzerine muhallebi yaparak ya da dondurmayla karıştırarak değerlendirebilirsiniz.
Limon suyu şerbet yapımında önemli bir malzemedir. Hem güzel bir aroma verir, hem de şerbetin şekerlenmesini önler. Bu yüzden şerbet yaparken limon suyunu unutmamalısınız. Bazı tatlılarda aroma vermek için şerbete limon suyu yerine şekerli vanilin eklenir.
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz.
Tencere ocağa konulur. Evde baklava şerbeti hazırlanırken bir tepsi baklava için 4 bardak şeker ve 4 bardak su hazırlanır. Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir. Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır.
Baklava, ılık suyun içinde bekledikçe şekerler erir ve eski haline döner. İkinci yöntem ise, yeni şerbet hazırlamaktır. Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur.
En önemli püf noktası hamurunu yaparken unu ilave ederken kıvamını yumuşak olmasına dikkat ederseniz birde şerbetlerken şerbeti ve tatlıyı ılık tutarsanız şerbeti eşit bir şekilde emer ve 2 saat sonra tamamen içine çekmiş şekerpareleriniz hazır olur.
Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz. Pişen tatlının üzerine şerbeti döküyoruz. Revaniyi dilimleyerek şerbeti daha güzel çekmesini sağlıyoruz. Şimdiden hepinize afiyet olsun.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz.
Şekerpareleri önceden yapıp birkaç gün kuru halde bekletebilirsiniz, yiyeceğiniz gün şerbetini hazırlayıp sıcakken soğuk şekerparelerin üzerine dökerseniz, yaklaşık 2 saat kadar bekledikten sonra tatlınız yemeye hazır hale gelecektir. Kuru halde beklediği için de tazeliğini de korumuş olacaktır.
Şekerpare hamuru neden dağılır? Şekerparenin fırından erken çıkartılması dağılmasına sebep olacaktır. Şerbet tam olarak kıvam almadan şekerparelerin üzerine dökülürse şekerpareleriniz dağılacaktır.
Şerbeti için, toz şeker ve suyu şeker iyice eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar beklettikten sonra ılık şerbeti üzerine gezdirerek dökün.
Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Baklava şerbeti ölçüsü ve kıvamı nedir? Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Püf noktaları Şekerpare hamuruna eklenen sirke tatlının kıyır kıyır olmasını sağlar. Bu aşamada üzüm veya elma sirkesi kullanmayı ihmal etmeyin. Şekerparenin üzerine süreceğiniz yumurta sarısına birkaç damla sıvı yağ eklemeniz tatlının daha parlak görünmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri