21 gün şekersiz diyette mevsim sebzeleri, mevsim meyveleri, kuru meyve ve kuruyemişler de rahat bir şekilde tüketilebilir. Özellikle baharatlar, bal, pekmez, bitter çikolata da tüketilebilir gıdalar arasında yer alır. Bu diyet boyunca su, çay, kahve ve bitki çayları da rahatlıkla tüketilebilir.
21 Gün Şekersiz Beslenmede Serbest Yiyecekler:
Meyveler: elma, portakal, çilek, üzüm, kiraz, greyfurt vb. gibi tüm meyveler. Protein Kaynakları: Tavuk, balık, kırmızı et, peynir, yumurta, yoğurt, kefir, kurubaklagil. Sağlıklı yağ kaynakları: Avokado, fındık, ceviz, badem, zeytinyağı ve zeytin.
21 gün boyunca; Beyaz veya esmer şeker ve bunları içeren kek, kurabiye, çikolata, pasta, dondurma, meyveli yoğurt, puding, şekerli çay-kahve, meşrubat vb. yiyecekleri tüketmiyoruz. Şeker olarak yalnızca günde 2-3 porsiyon meyve ve 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez veya 2 kare (10 g) bitter çikolata tüketebilirsiniz.
Bu nedenle, bir şeker detoksundaki ilk üç gün, ilave şeker (aynı zamanda meyveler, nişastalı sebzelerden mısır, bezelye, tatlı patates ve balkabağı, süt ürünleri, tahıl ve alkol) içermeyen gıdalar tüketmeniz gerekiyor. Temel olarak protein, sebze ve sağlıklı yağları yemelisiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
-İnsülin dengesizliği
Kan şekeri seviyesinde insülin metabolizması bozulduğu zaman kan değerlerinde bozulmalar olur. Özellikle bel ve karın bölgesinde yağlanmalar oluşmaya başlar. Ayrıca alınan yüksek oranda karbonhidratta yağlanmayı tetikler.
21 gün şekersiz diyette diyetisyen tavsiye ettiği takdirde hurma yenebilmektedir. Uzman diyetisyen uygun gördüğü zaman vücut tipiniz ve metabolizma hızınıza göre liste yapılabildiği için hurma tüketmenize izin verilebilmektedir.
Beyaz ekmek, pirinç ve beyaz hamur ürünlerini tüketmiyoruz. Tam tahıllı unlardan yapılmış ekmekler, bulgur… tüketebiliriz. Sadece patatesten yapılmış, yoğun patates içeren yemekleri tüketmiyoruz, içinde eser miktarda varsa tüketebiliriz.
Eat Fat Get Thin kitabının yazarı, fonksyonel tıp uzmanı Mark Hyman şekeri vücudunuzdan atmak ve bağımlılıktan kurtulmak için 10 gün yeterli diyor. Şeker detoksu yapan 600 kişi 10 günde tatsız diyet yemekleri yemek zorunda kalmadan ve açlık çekmeden totalde 1800 kilo vermeyi başarmış.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir.
Nişasta içeren tüm gıdalar (patates, tatlı patates vb.) Şekerle tatlandırılmış herhangi bir içecek. Tahıl olarak tam buğday ekmek, tam çavdar ekmek, tam buğday makarna, yulaf ezmesi, karabuğday, bulgur, kinoa tüketilebilir.
Muz, diyabetli kişilerde dengeli, kişiselleştirilmiş diyet planlarının parçası olarak, ölçülü yemeleri kaydıyla güvenli ve besleyici bir meyvedir. Daha düşük glisemik indeks içerdiğinden, olgun olmayan muzlar tercih edilmelidir" diyor.
Diyabet hastalarının beslenme tedavisinde uygulanan diyet programları sağlıklı beslenme programlarıdır. Sadece kan şekerini hızlı yükselten ve insülin hormonunun ani salınımına sebep olan gıdalar diyetten çıkartılır. Çıkartılan gıdalar arasında meyve yoktur.
Özellikle öğün planlamasında meyveler iyi birer seçimdir. Çünkü lif ve besin bakımından zengindir. Günde toplam en azından 5 porsiyon, her öğünde yenilecek şekilde meyve-sebze tüketilmelidir.
Kuru incir ya da yaş incir tüketilmesinde bir problem yoktur ve diyette olanlar için ara öğünde ya da kahvaltıda yenmesi önerilmektedir. İncir, lif kaynağı olduğundan metabolizmayı hızlandırarak bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Kuru incirin kalorisi 50 kaloridir.
ustune beyaz pilav, makarna, hamurisi, borek, bulgur pilavı tamamen yasak.
Sadece tatlılardan değil hamur işlerinden, beyaz ekmekten, makarnadan ve aşırı miktarda karbonhidrat içeren diğer gıdalardan da uzak durmalısınız.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Yağ değil şeker kilo aldırır
Fazla şeker tükettiğinizde vücudunuz kanınızdaki şeker seviyesini normal seviyeye indirmek için giderek daha fazla insülin salgılıyor. Aldığınız şekeri yakamazsanız, yağ olarak depolamaya başlıyorsunuz.
Kurutulmuş meyveler de ( kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik) kan şekerinizi hızlı yükseltirler. Bu nedenle, diyetinizde, kurutulmuş meyvelere ve glisemik indeksi yüksek olan diğer yiyeceklere daha az yer veriniz. Şeker ve şekerli yiyeceklerden sakınınız.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri