Kuru sele yöntemi ile üretilen zeytinin tadı, hafif acımsıdır. İçerisindeki yoğun tuz sebebiyle kuru sele zeytinlerinin dayanma süresi kısadır. Genellikle hasat zamanında, zeytini kısa bir sürede olgunlaştırıp tüketmek için kullanılan bir yöntemdir.
Sele zeytini, diğer çeşitlere göre daha farklıdır. Olgunlaşmış siyah zeytinlerden üretilen sele zeytin, yapı olarak kıvırcık bir yüzeye sahiptir. Az tuzlu olan bu sele zeytin, tüketiciler tarafından fazlasıyla beğenilerek tüketiliyor ve oldukça lezzetli bir aroması bulunmaktadır.
Kuru sele yöntemiyle yapılan zeytin çeşidi hafif olup azıcık bir acımsı tadı vardır. Kuru sele olgunlaşma döneminde hasat yapılmasından sonra gerekli işlemlerden yapıldıktan kısa bir süre içinde tüketime hazır olur.
Sele zeytin bir nebze daha tuzludur salamura zeytin daha az tuz oranına sahiptir. Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
Salamura zeytin tatlandırma yapılması için tuz, suda iyice eritilerek işe başlanır. Büyük bir kavanozun içine salamurasını edilecek zeytin aktarılıp üzerine tuzlu su dökülür. Zaman yavaş yavaş salamura edilen gıdayı olgunlaştıracaktır. Zeytin tabii salamura suyunda uykuya yatırılarak tatlandırılır.
İlgili 39 soru bulundu
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Her seferinde yiyeceğiniz kadar kısmını suda bekletin. Zira teneke ya da kavanozdaki acımsı su, zeytinin daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar, o sudan bir seferde kurtulur ve zeytinlerin hepsini bir seferde tüketmezseniz kalan zeytinleriniz daha kısa sürede bozulacaktır, aman dikkat.
Raflarda uzun süre bekletilen salamura ve sele zeytinleri gün ışığına maruz kalması nedeniyle daha çabuk bozulmaktadır. Sele ve salamura zeytinlerde meydana gelen bozulmalar dikkate alınmalıdır aksi takdirde sağlığınıza ciddi zararlar verir.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
Zeytinimiz oluncaya dek içinde su oluşacaktır, bu suları bidonu yan çevirip içindeki suyu döküyoruz. Sofraya yiyeceğimiz kadar yağlayıp, limonlayıp kekik ve pul biber ile servis ediyoruz.
Sele zeytini, yapı olarak kıvırcık bir yüzeye sahiptir. Az tuzlu olarak tüketicilerin beğenisine sunulan sele zeytini, oldukça lezzetli bir aromaya sahiptir. Sele zeytini üretim aşamasında içerisindeki suyun tamamına yakınını dışarıya atmaktadır. Bu da zeytinin lezzet yoğunluğuna olumlu bir katkı sağlamaktadır.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
Sele zeytini kıvırcık ve az tuzludur. Zeytin, içerisindeki suyun neredeyse tamamını dışarıya atmıştır ve içerisindeki lezzetin yoğunluğu da artmıştır. Bu şekilde zeytin %35 civarında ağırlığından fire vermiştir.
Zeytinlerin üzerine birer çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu ekleyerek lezzetlenmesi için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunların yanı sıra tercihe göre bir miktar ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı ve limon da ekleyebilirsiniz.
Yeşil zeytin, ham olarak toplanır, siyah zeytine kıyasla çok daha az tuzludur. Zeytin yeşil zeytin olarak kullanılacak ise olgunlaşmadan toplanan zeytinlerdir ve daha tuzlu suda bekletilir.
Saurani (Savrani) Zeytini
Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak da değerlendirilir. Orta kuvvette gelişir.
Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Siyah zeytinlerin üzerinde zar oluşumu, en sık görülen problemlerden birisidir. Bu problem, fermantasyon tanklarının, özellikle de üstü açık olan beton tankların yüzeyinde sıcak havalarda üretici tarafından kefeke olarak adlandırılan bir zardır. Bu zarda çok sayıda maya, küf ve bakteri bulunmaktadır.
Fakat zeytin bozulmaya başlandıkça cıvık bir kıvama dönüşür. Cıvıklık ne kadar artmışsa bozulma o kadar artmıştır. Aynı zamanda erime olarak da adlandırılan bu durumda zeytin ezmesine benzer bir kıvam ortaya çıkar. Kıvamı cıvık olan zeytinin tadı da bozulmuştur.
bir kısmını ılık suda bekletip yumuşat. sonra çekirdeklerinden ayırıp doğra ve buzluğa at. gerektiğinde oradan çıkarıp kullanırsın. keke poğaçaya.
Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz. Sirkede bekttiğiniz de sele zeytinin hem içindeki tuzu hem de üzerinde tuzu atar. Suda bekleterek de tuzluluğunu azaltabilirsiniz.
Süzdüğünüz zeytinleri küflenmemesi için Koroplast Fermuarlı Poşet'e koyun. İstediğiniz miktarda kullanıp ağzını kolayca kapatarak dolapta yer kaplamadan kolayca saklayabilirsiniz. Yerleştirdiğiniz zeytinleri buzdolabında 2 ile 4 hafta saklayabilirsiniz.
Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Ayrıca isterseniz suyun içine bir küçük parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Limon tuzu da yine zeytinlerin uzun süre bozulmadan saklanmasında önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri