İshal: Selenyum fazlalığı, bağırsakların normal işlevlerini bozabilir ve ishale yol açabilir. Kusma ve bulantı: Selenyumun aşırı alınması mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir. Tırnak ve saç sorunları: Selenyum fazlalığı, tırnaklarda incelme, soyulma ve saç dökülmesine yol açabilir.
Selenyum minerali bağışıklık sisteminin işlemesinde, HIV ve AIDS gibi cinsel hastalıkların ilerlememesi açısından önemli rol oynar. Bunun yanında kısırlık, kardiyovasküler hastalıklar, bilişsel gerileme gibi problemlerin oluşmasının altında selenyum eksikliği yatabilir.
Halsizlik ve Yorgunluk: Enerji üretiminde rol oynayan selenyum, eksiklik durumunda enerji seviyelerinde düşüşe yol açabilir, bu da kişilerde halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir. Deri Bozuklukları: Selenyum eksikliği, ciltte kuruluk, döküntüler veya dermatit gibi deri problemlerine yol açabilir.
Selenyum, vücudunuzda birçok önemli görevi olan bir mineraldir ve bunlardan biri de metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olan tiroid hormonları yapmaktır. Bu nedenle, genellikle kilo vermeye yardımcı olduğu söylenir. Selenyum, yediğiniz besinler yoluyla doğal olarak alınır ve selenyum eksikliği nadir görülür.
Pek çok faydası olan bu mineral, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına da katkı sağlar. Bağışıklık sistemi güçlendikçe diğer hastalıklarla savaşmak ve onarımı artırmak da mümkün hale gelir. Bu nedenle selenyum gribal enfeksiyonlara ve virüslerin sebep olduğu diğer hastalıklara karşı bu sistemi destekleyebilir.
İlgili 43 soru bulundu
En iyi Selenyum takviyesi dozu, 14 yaş üzerinde 55, hamile ve emziren kadınlarda 70, tiroit hastalarında 200 mikrograma kadar önerilir. Bu minerali içeren besinler yeterli olmadığı taktirde, multivitamin ve diğer gıda takviyeleri ile alınır.
Ancak, bazı önemli noktalar vardır: Emilim Artırma: Selenyum yağda çözünen bir mineral olduğundan, takviyenin emilimini artırmak için yemekle birlikte alınması önerilebilir. Kişisel Tolerans: Bazı kişiler, takviyeleri aç karnına almanın mide rahatsızlığına yol açabileceğini fark edebilir.
Tiroit Fonksiyonunu Düzenler: Selenyum, tiroit hormonlarının üretimi için bir katalizör görevi görür. Tiroit bezi, iştah, uyku, sıcaklık, ağırlık, enerji ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok önemli günlük vücut fonksiyonlarını kontrol eder.
Selenyum kullanabilirsiniz
Bazı çalışmalarda selenyum kullanımının bu dönüşümü arttırdığı ve bazal metabolizma hızında artışa neden olarak kilo vermeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle selenyum takviyesi faydalı olabilir.
Bu mineralin vücutta gereğinden fazla ya da az miktarda bulunması ise ciddi problemlere yol açabiliyor. Bunu engellemek için dört yaş üzeri yetişkinlerin günlük 55 mcg selenyum tüketmesi yeterli oluyor.
Hafif göz hastalığı olan Graves hastalarında (hipertirodi-tiroid hormon fazlalığı) selenyum kullanımı iyileşmeyi hızlandırmıştır. Hipotiroidi veya hipertiroidi tedavisi alan hastaların rutin selenyum kullanmaları önerilmemektedir. Selenyumun olumlu etkilerini sigara kullanımı engellediği unutulmamalıdır.
Selenyum Fazlalığı Belirtileri Nelerdir? Selenyum, aşırı miktarlarda alındığında, ağız kokusu, ağızda metalik tat hissi, tırnakların kolay kırılması, cilt kızarıklığı, ishal, mide bulantısı, ateş gibi belirtilerin yanı sıra karaciğer, böbrek ve kalp problemlerine yol açabilir.
Selenyum Eksikliği Kilo Yapar mı? Selenyum eksikliği kilo artışına neden olabilir. Selenyumun tiroid fonksiyonlarını düzenlemedeki kritik rolü, bu etkiyle ilişkilendirilebilir. Tiroid hormonları, metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve bu da kilo kontrolü üzerinde etkili olabilir.
Tırnak ve saç sorunları: Selenyum fazlalığı, tırnaklarda incelme, soyulma ve saç dökülmesine yol açabilir. Sinirsel sorunlar: Aşırı selenyum alımı, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir ve sinirsel sorunlara neden olabilir. Yorgunluk: Selenyum zehirlenmesi, yorgunluk ve halsizlik hissine yol açabilir.
Selenyum ve magnezyumun işlevselliğinin artırılabilmesi için birlikte alınması gerektiği öne sürülür. Her iki mineral takviyesinin de aynı anda kullanılması ko- suplemantasyon olarak adlandırılır.
Bu yüzden özellikle tiroit hormonları normal olan Hashimoto hastalarında belli aralıklarla selenyum alınması ve iyot kısıtlaması öneriliyor.
Yumurta; balık ve kuruyemişler ile birlikte, uykuya dalmanızı kolaylaştırmada ve daha uzun süre uykuda kalmanıza yardımcı olduğu bilinen melotonin hormonunun en yüksek kaynaklarından biridir. B1 vitamini, folat, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve selenyum eksikliği, uyku süresini kısaltmaktadır.
Antioksidan görevi gören selenyum hücrelerin korunmasında etkin rol oynar. Ayrıca DNA sentezinde ve E vitamini modülasyonunda birtakım görevlere sahiptir. Fiziksel olarak aktif bireylerde antrenman sonrası iyileşme ve performansı geliştirmek için gerekli olan eser mineraldir.
14 yaşın üzerindeki yetişkinler için önerilen günlük Selenyum alımı 55 mikrogramdır. Ancak bu sayı hamile kadınlar için 60 mikrograma ve emziren kadınlar için 70 mikrograma kadar çıkmaktadır. Özellikle tiroid hastalıklarında 200 mcg Selenyum takviyesi önerilmektedir.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz. Akşam Alınacak Gıda Takviyeleri : Balık yağı eğer öğlen alınamadıysa akşam yemeğinden sonra da alınabilir.
Selenyum tiroid için oldukça önemlidir. Kişinin kendisini iyi hissedebilmesi için, T4'ün T3'ü dönüp, hücre içine girmesi gerekiyor. T4'ün T3'e dönüşmesi için de selenyum gereklidir. Sebze ve meyvelerdeki selenyum miktarı az olduğu için, tiroid hastalarının selenyum alması önerilmektedir.
1) SABAH AÇ KARNINA ALINACAK TAKVİYELER: Demir, Selenyum, Kollajen peptidler, Krom destekleri. 2) SABAH TOK KARNINA ALINACAK TAKVİYELER: D vitamini, K2 vitamini, Omega 3, Koenzim Q10, Çinko, Magnezyum Malat.
Selenyum, gıda takviyesi olarak kullanılacağı zaman doktor kontrolünde yemeklerden önce veya yemeklerden sonra günde 1 tablet olacak şekilde kullanılabilir.
Selenyum antioksidan özelliklere sahip mineraldir ve cildin sıkı görünmesini ve serbest radikallere karşı korunmasını sağlar. Selenyum, erken kırışıklıkların oluşma şansı olmadan serbest radikal hasarını durdurabiliyor. Ayrıca hücre zarlarını UV hasarına, iltihaplanmaya ve pigmentasyona karşı korumaya yardımcı olur.
Günlük 1-2 adet tüketmek yeterlidir. Uzun süre fazla tüketimde selenyum zehirlenmesi gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri