İnegöl Köftesi
1900'lü yılların başlarında Bursa'nın İnegöl ilçesine göç eden Balkan Türkleri'nin beraberlerinde getirdikleri bu lezzet, yıllardır kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Farkı ve lezzeti kuzu ve dana eti ile makul oranda baharatın karışımından geliyor. Hazırlanması ve lezzetine ulaşılması kolay değil...
Köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır.
Trakya Bölgesi'nde en meşhur köfte Tekirdağ köftesidir.
İlgili 29 soru bulundu
Akçaabat köftesinde hayvanın ön kol eti, kaburga eti, işkembe yağı ve böbrek yağı kullanılır. Akçaabat köftesi'nin en önemli özelliklerinden biri Odun kömürüyle çalışan ocaklarda pişirilmesidir. Ocak belirli sıcaklığa ulaştıktan sonra ızgarası tel fırça ile silinir. Ardından böbrek yağı ile temizlenir.
Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır. İşte, Tekirdağ'dan İzmir'e, Trabzon'dan Sivas'a, en meşhur, en leziz köfteler.... Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır. Tekirdağ köftesi hazırlanışındaki nüanslarla Tekirdağ ile bütünleşmiş bir üründür.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
İzmir Köfte
İki defa çekildikten sonra soğan, maydanoz, ekmek içi ve baharatlarla harmanlanan kıyma, şekillendirilerek köfte formuna kavuşuyor. İzmir köftenin şekli de ızgarada pişirilen köfte çeşitlerine kıyasla farklı şefim. Oval şekilde yuvarlanan köfteler elma dilim patateslerle birlikte yağda kızartılıyor.
Az yağlı kıyma ile hazırlanan bu köfte, baharat aroması ile zenginleştirilir. İsteğe göre ızgarada veya tavada kızartılır. Genellikle restoranlarda servis edilen bu köfte, davet sofralarının da vazgeçilmezidir.
Akhisar Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kabın içerisine tüm malzemeler (kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve kimyon) alınır ve yoğrulur. Tavaya konulan yağda, köfteler şekil verildikten sonra kızartılır. Afiyet olsun.
Köftesi yapılacak hayvanın eti, sinir kalmayacak şekilde önce parça ete dönüştürülür, ekmek, soğan ve sarımsaklar parça etle birlikte kıyma makinesinden geçirilir. Makineden geçirme işlemi bir kaç defa tekrarlanır. Yoğurma kabına alınan kıymaya kimyon, tuz, karabiber haricinde baharat konulmaz.
Tekirdağ'ın en popüler yerlerden biri de Meşhur Köfteci Ali Usta. Leziz köftesinin yanında verilen acı sosu da bir o kadar iyi olan Ali Usta'nın köfteleri mutlaka denenmeli. Serinoğulları yaptıkları köftelerle mest ediyor. Köftenin yağı ve lezzeti damaklarda enfes bir tat bırakıyor.
Tekirdağ denince akla ilk gelen yiyeceklerden biridir Tekirdağ Köftesi.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Tarih. Çin mutfağında yer alan bir köfte yemeği (四喜丸子- si xǐ Wanzi) Şantung bölgesine özgü bir yemek pişirme yöntemiyle yapılır ve Şantung mutfağından türemiştir. Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır. Antik Roma yemek kitabı Apiciusta birçok köfte tarifine rastlanmaktadır.
Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi 2018 yılında tescil edilmiştir.
İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu. Köftem yumuşak olmuyor diyorsanız etinizin orta yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi taze kıymayla yapılan köftenin tadı başka olur.
Kuzu kıyması, hafif yağlı yapısı, yumuşacık lezzeti ile özellikle köftelere ve köfteli yemeklere çok yakışır.
Trakya'nın meşhur yemeklerinden biri olan kadınbudu köfte, bazı Balkan ülkelerinde farklı versiyonları ile sunulur. Temel olarak kıyma ve pirinç ile yapılan bu yemek, protein ve kalsiyum bakımından zengindir.
Arnavut mutfağına özgü bir yemek olan çula; dana ve kuzu kıymasıyla hazırlanır. Çeşitli baharatlarla tatlandırıldıktan sonra, kızartılır. Üzeri için sirkeli ve beşamel sosu kullanılır.
Islama köfte, Adapazarı'nın yöresel lezzetlerinden olan bir yemektir. Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanır.
Közlenmiş patlıcan, tereyağında kavrulmuş un ve soğuk süt ilavesiyle hazırlanan beğendi eşliğinde servis edilen köfteler, sarımsaklı yoğurt, domates sos ve kızgın yağ. Garnitüre ihtiyaç duymayan başlı başına bir lezzet beğendili köfte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri