Şaşkınlık uyandıracak bir mimari başarı ile çok uzun olmalarına rağmen olabilecek en ince biçimde yapılmışlar ve hatta iki tanesine şerefelere çıkarken birbirleriyle kesişmeyen üç farklı merdiven yerleştirilmiştir. Dünya mimarlık tarihine muhteşem eserler bırakan Mimar Sinan bu camiyi “Ustalık Eserim” olarak tanımlar.
Öndeki iki minarenin taş oymaları çukur, ortadaki minarelerin oymaları ise kabarıktır. Minarelerin kubbeye yakın olması, camiyi göğe doğru uzanıyormuş gibi gösterir. Bu caminin en büyük özelliği Edirne'nin her tarafından görülmesidir.
Mimar Sinan'ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Cami rivayetlere göre, Hristiyan dünyasının Sen Pier Kilisesine karşı, Müslümanların bir cevabı olarak inşa edildiği belirtiliyor. Selimiye Cami, Mimar Sinan'ın muhteşem zekasıyla yapılan sırlarla dolu bir cami olarak biliniyor.
Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Edirne'deki Selimiye Camii, sadece Türk-Osmanlı sanatının değil dünya mimarlık tarihinin de baş yapıtlarından kabul ediliyor. Sultan 2. Selim tarafından yaptırılan 4 minareli eser, kurulduğu yerin seçimiyle Mimar Sinan'ın usta bir şehircilik uzmanı olduğunu da gösteriyor.
8 sütuna dayalı kasnak tekniğiyle tek kubbe şeklinde inşa edilen cami, bir kalem şeklinde semaya uzanan ve Delhi'deki Kutb-Minar'dan sonra en yüksek minare özelliğini taşıyan 85 metrelik minareleri, hünkar mahfili, mermer kaplı minberi, çoklu pencere sistemi ve çinileriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
İlgili 30 soru bulundu
999 pencerenin aydınlattığı Selimiye Camii için Mimar. Sinan'a neden 1000 değil de 999 pencere diye sorarlar. O da "Bin deyip geçivermek kolay. 999 demeli ki işin. büyüklüğü anlaşılsın" cevabını verir.
Ancak bu minare Selimiye minarelerine göre çok kalındır Selimiye Camisi Minarelerinin ikisinde şerefelereçikmak için üçer merdiveni vardır. bu 3 merdiven farklı şerefelere çıkılda aynı minarede kimse birbirini göremez.
Tarihin en büyük dahilerinden Mimar Sinan'ın kafatası 87 yıldır kayıp. Böylesine önemli bir değer, mezarında başsız bir şekilde yatıyor. 1930'lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan'ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı.
Selimiye Camisi (1568-1575)
Selimiye Camisi revakları 16 sütuna oturan 18 kubbe ile örtülmüştür (Şekil 18). Kubbeler Süleymaniye Camisi'nde olduğu gibi eşit boyutlarda olmasına rağmen son cemaat revağında yer alan kubbelerin yükseklikleri avluda yer alan diğer kubbelerden yüksektir.
Peki, Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği cami hangisidir? Selimiye Camii, Edirne'de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir. Dünya mimarlık tarihine muhteşem eserler bırakan Mimar Sinan, Selimiye Camisi'ni “Ustalık Eserim” olarak tanımlar.
Mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelenen Selimiye Camisi, yerden yüksekliği 43.28 m. olan, 31.30m. çapındaki kubbesiyle ilgi çeker.Ayasofya'nınkinden daha büyük olan Kubbe, 6 m. genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan 8 büyük payeye oturur.
Yapımına II.Selim'in emri ile 1568 yılında başlanan caminin inşası binlerce kişinin yoğun çalışması ile yedi yıl sürmüş ve 1575 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı mimarisinin en önemli eseri olarak kabul edilen camiyi Mimar Sinan da “ustalık eserim” olarak tanımlamıştır.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde yeniçeri olan Mimar Sinan, Moldovya (Kara Buğdan) seferinde Prut nehri üzerine 13 günde kurduğu köprü ile Kanuni Sultan Süleyman'ın takdirini kazandı ve başmimarlığa yükseldi.
Yapılan simülatör deneylerinde ise Süleymaniye Camii'nin 1999 depremi büyüklüğünden tam 7 kat büyüklüğündeki bir depremden bile sağlam çıkabileceğini gösterdi. Bunu sağlayan şey ise binanın sadece büyüklüğü değil aynı zamanda esnek olmasıdır.
Mimar Sinan'ın, eserlerinde depremin etkisini azaltmak için birçok yöntem bulduğunu aktaran Okumuş, şöyle devam etti: "Örneğin; Süleymaniye Camisi'nin çevresini istinat duvarıyla çeviriyor. Çevirdikten sonra bunun altına kuyular açıyor. Bu kuyunun amacı depremlerde toprak sulanır, bina yukarıya doğru hareket eder.
UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alan Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Selimiye Camisi ihtişamı ve tarihi yanı sıra sağlamlığıyla da birçok esere örnek oluyor. 447 yıllık Selimiye Cami'sinin mimarı yapısı depreme dayanıklılığı ve sağlamlığıyla ön plana çıkıyor.
Mimar Davud Ağa (? - 1599), Mimar Sinan'ın kalfalarından olup, Sinan'ın vefatından sonra Osmanlı Devleti'nin baş mimarlığına getirilmiş olan Türk mimardır.
Bu suları da İstanbul'a değişik yerlere çeşmeler yaparak götürür. Dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman bu hizmeti için Süleyman'a getirilen suyu evine de bağlamasını söyler. Kanuni ölür yerine Selim geçer. Selim, Mimar Sinan'ın evinde su olduğunu öğrenince Divan'ı toplar yaşlı Mimar Sinan'ı susuzluğa mahkum eder.
Yazısındaki ayrıntılar şu cümlelerle devam ediyor: “Türk Tarih Kurumu nâmına 1936 yaz mevsiminde, bana, Atatürk'ümüz Sinan'ın mezarını açtırmıştı. Emri ifa ettim… parçaları, idare heyeti huzurunda dostum Şevket Aziz Kansu'ya vermiştim[9] ”.
Mimar Sinan'ın Türbesi, İstanbul'da Süleymaniye Camii'nin önünde yer alan Eski ağalar Kapısının köşesinde yer alan yol ayrımında yer alan üçgen alanda yer almaktadır.
Raylı sistemler ilk kez 16.yüzyılda Mimar Sinan tarafında icat attiğini biliyoruz fakat Avrupa bu raylı sistemleri kullanmıştır Japonlarda bundan etkilenerek Raylı Sistemleri kullanmaya başlamıştır.Tabii 16.yüzyıl olduğu için tam olarak Mimar Sinan'ın icat ettiğini bilmiyoruz.
Sultan Ahmet Camii Türkiye'de 6 minaresi olan 5 camiden biridir. Diğer 4 tanesi ise İstanbul Çamlıca Camii, İstanbul Arnavutköy'de Taşoluk Yeni Camii, Adana'daki Sabancı Camii ve Mersin'deki Muğdat Camii'dir.
Mimar Sinan yapılarında ana malzeme olarak taş, tuğla ve ağaçtan ya rarlanmış, bağlantılarda kireç ve horasan harcı, çeşitli boyutlarda çivi, kenet, zı vanalar kullanmıştır. Günümüze ulaşabilen yapıları tümüyle kârgir, ya da kar ma (kârgir duvarlı, ahşap çatılı) strüktürlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri