Sembol, bir şeyin doğrudan anlatımını yapmak yerine çağrışıma dayalı anlatımı kullanmayı ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle herhangi bir şeyi direkt olarak söylemek yerine onu hatırlamayı sağlayacak olan bir imge kullanılmaktadır. Ayrıca sembol kelimesi yerine simge kelimesi de sıkça tercih edilmektedir.
Sembol kelime anlamı olarak; bireyin duyularla tanımlayamadığı herhangi bir şeyi ifade eden somut cisim veya iz, remiz, rumuz, timsal, simge manalarına gelmektedir. Sembol kelimesi ile ilgili cümle örnekleri şu şekildedir; - Türk toplumu bağımsızlıklarının sembolü olan bayrakları için yaşarlar.
Bir şeyin doğrudan anlatımı yerine, çağrışıma ve imgeye dayalı anlatımında kullanılan görsellere sembol denir.
En temel anlamı ile bir simge yoluyla bir kavramın uzlaşımsal olarak betimlenmesidir; bir düşüncenin, nesnenin, niteliğin, niceliğin vb. ruhbilimsel ve düşünbilimsel açıdan betimlenmesi simgesel anlam taşıyan yapay bir belirtidir. Tüm simgeler doğaları itibarıyla kavramsal olup, sözel, görsel ya da sayısal olabilirler.
İlgili 45 soru bulundu
Sembol, bir şeyin doğrudan anlatımını yapmak yerine çağrışıma dayalı anlatımı kullanmayı ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle herhangi bir şeyi direkt olarak söylemek yerine onu hatırlamayı sağlayacak olan bir imge kullanılmaktadır. Ayrıca sembol kelimesi yerine simge kelimesi de sıkça tercih edilmektedir.
Simge (sembol), ”belirli bir insan topluluğunun aralarında uzlaşarak kendisine belirli bir anlam yüklediği somut nesne ya da işaretler” olarak tanımlayabiliriz. Türkçede “simge” ile eş anlamlı olmak üzere “sembol” sözcüğü de kullanılır.
Sembol, bir düşünceyi ifade etmek amacıyla, ortak bir anlam taşıyan her şeydir. Semboller duyularla yada sözel olarak ifade edemeyeceğimiz ya da ifade etmekte zorlanacağımız bir durumu anlatmamıza yarar sağlar.
Sembolizm ya da simgecilik, en genel anlamıyla farklı anlamlara gelen ya da farklı öğeleri simgeleyen çeşitli sembollerin kullanımıdır. Sembolizme sanatta, özellikle resim, müzik ve edebiyat alanlarında rastlanır.
Bir gayeyi, bir fikri ifade eden ve ortak bir anlamı olan harf, kelime, bitki ve şekil. Matematik ilminde bazı varlıkları belirtmek için kullanılan harflerle kimyada elementlerin kısa bir şekilde tanıtılması gayesiyle, kabul edilen harf topluluklarına da sembol ismi verilmektedir.
Kısaca tanımlamak gerekirse, evrensel semboller, enerjilerin akışını sağlayan anahtarlardır. Eğer doğru şekilde kullanılırsa her sembol, bir enerji akımının kapısını açar. Bu kapıyı açma işlemi esasında “evrensel ortak enerjiyi” yönlendirerek ve değiştirerek yapmaktadır.
Sembol kendisinden başka bir şeyi anlatan, onun yerine geçen, onu çağrıştıran bir işarettir. Bir sembolün anlaşılabilmesi onun iletişimin tarafları tarafından ortak şekilde anlaşılmasına bağlıdır. Eğer böyle bir ortaklık yoksa iletişim gerçekleştirilemez veya eksik kalır. Dil kullandığımız en önemli semboldür.
Daha geniş ve kapsayıcı tanımı ile açıklamak gerekirse: sembol; duyu organlarımızla algılayamadığımız, görünen ve bilinen anlamından daha geniş ve derin bir gerçeği ifade etmeye yarayan, o gerçeği tasvir etmemize yardımcı bir eylem, nesne ya da insanlar tarafından yaratılmış bir işarettir.
Herkes tarafından bilinmesi gereken bu bağımsızlık sembolleri şunlardır: - En önemli ve güçlü bağımsızlık sembolümüz bayrağımızdır. Türk bayrağının şekli 29 Mayıs 1936 yılında çıkarılan Türk bayrağı kanunu ile birlikte belirlenmiştir. - Diğer bir sembol ise İstiklal Marşımızdır.
Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldız, tarihteki 16 büyük Türk imparatorluğunu, ortadaki güneş ise Türkiye Cumhuriyeti'ni simgeler. Cumhurbaşkanlığı forsu, belirtilen ölçülere uygun olarak yapılır. Forsun sol üst köşesinde yer alan güneş ve yıldızlar sarı renktedir.
İstanbul'un rengi, boğazın incisi erguvanlar çiçek açtı… Tarih boyunca İstanbul'un simgesi olan erguvanlar, pembe ve mor renkleriyle boğazı boydan boya sararak adeta bir mücevher gibi süslüyor. Böylece seyre değer, huzur ve mutluluk veren görüntüler ortaya çıkıyor.
Kültürel simge, değerlerin bazı yönlerini temsil eden nesneler, kültürün doğası olarak algılanan norm ve idealler ya da kültürün herhangi bir bölümü için kullanılan bir tabir. Kültürel simgeler büyük ölçüde değişkendir; sembol, logo, resim, isim, yüz, gerçek veya kurgusal insanlar bir kültürel simge olabilir.
Bu da mutabakatın veya toplumun niteliğine göre sembollerin çeşitlenmesi anlamına gelir. Dolayısıyla dini, milli ve evrensel sembollerden söz etmek mümkündür. Sözgelimi hilal ya da haç dini, bayrak milli, bilimsel alanlarda kullanılan semboller ise evrenseldir.
Semboller, bir anlatıyı zenginleştirmek, renklendirmek, edebi veya sanatsal boyutu daha güçlü hale getirmek, ve zaman zaman, verilmek istenen mesajları eserin daha derin katmanları içine saklamak için kullanılır. Semboller, genellikle anlatıların içine “gizlenir” ve bu anlatı içinde bir anlam kazanırlar.
İşaret kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk anlamı anlam yükletilen şey, anlamlı iz, im olarak verilmiştir. İşaret kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci anlamı belirti, gösterge, alamet olarak verilmiştir. İşaret kelimesinin TDK sözlüğündeki üçüncü anlamı el yüz hareketleriyle gösterme olarak verilmiştir.
Eşit Değildir İşareti ≠ | Nasıl Yazılır.
Semboller daha doğal göstergelerdir. Daha evrensel anlamlar çağrıştırırlar. Örneğin, doğanın yeşermesi, ilkbaharın habercisi olarak düşünülür. Simgeler ise duyularla algılayamadığımız duygu ve düşüncelerin yerini tutar.
Her iki yünden sonsuza doğru uzayan düz bir çizgi üzerinde ki noktalar kümesine doğru denmektedir. Doğrunun çizgi ile gösterimi şu şekildedir : A <------------> B veya d. Doğrunun sembolle gösterimi ise şu şekildedir : AB doğrusu veya d doğrusu gibi.
Elementler periyodik tabloya artan atom numaralarına göre yerleştirilir. Periyodik tablodaki elementlerin her biri bir kutucukta bulunur. Bu kutucukta elementin sembolü, atom numarası ve kütle numarası yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri