Sembolik mantık, önermeler cebirini konu edinir. Yani önermelerdeki bağlaçları ve önermelerin doğruluk değerlerini inceler. Matematiksel mantık ise, sembolik mantığı ve ayrıca yüklemler mantığını, önermeler mantığını ve bulanık mantığı içerir.
Sembolik mantığın (kısaca mantığın) kullanıldığı alanlardan birisi, matematik, geometri gibi formel bilimlerdir. Mantık, bu bilim lerin dayandığı temellerin araştımlmasmda, yapı ve işleyişinin ortaya konulmasında kullanılan bir araçdır.
Sembolik mantık, klasik mantığın sembolleştirilmiş biçimidir. Düşünmenin “kıyas türü çıkarımlarla sınırlandırılamayacağı” anlayışı – eleştirisi, klasik mantık anlayışını sarsmış, yeni mantık arayışlarına yol açmış ve sembolik mantığın ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Sembolik Mantık kavramının anlaşılması için öncelikle önermenin açıklanması gerekir. Önerme; bir yargı belirten, doğru veya yanlış olan cümlelere denir. Örneğin; "Ankara, Türkiye'nin güneyindedir." cümlesi bir önermedir ve bu önerme yanlıştır. "1 Ocak, yeni bir yılın başlangıcıdır." önermesi ise doğru bir önermedir.
Sembolik mantığın kapsamı içinde; iki değerli mantık (önermeler mantığı, niceleme mantığı), çok değerli mantık (üç değerli mantık, bulanık mantık) gibi mantık sistemleri yer alır. Önerme doğruluk değeri olan bir cümledir. Doğruluk değeri olan bir cümle ya doğru ya yanlış olur.
İlgili 42 soru bulundu
Sembolik mantık üzerine ilk sistemli çalışma Leibniz tarafından yapılmıştır. De Morgan sembollerle ifade edilebilecek bir mantık üzerine çalışmıştır.
Anasayfa » Felsefe Grubu » Mantık » Sembolleştirme Nedir, Nasıl Yapılır? Sembolleştirme, önerme sembolleri ve mantık değişmezleriyle, günlük dildeki önermelerin ve çıkarımların sembolik dile çevrilmesidir.
Çelişmezlik ilkesi, Özdeşlik ilkesi, Üçüncü halin imkansızlığı ilkesi, Yeterli Neden İlkesi konu anlatımı...
Tartışmalı noktalar. Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
Sembolleştirme Kapasitesi : Bireyin, gözlemlediği davranışları zihninde canlandırma ve saklama becerisidir. Bandura, biz insanların bilişsel temsilciler (bellek-algılama-düşünme gibi) yoluyla dünyayı sembolik olarak gördüğümüzü savunur.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Sembolik mantık ise, ilk olarak, yine 19. yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Cevdet Paşa'nın oğlu Ali Sedat (1857-1900) tarafından yazılan ve 1885'te yayımlanan kitabın yanı sıra İsmail Hakkı İzmirli'nin kitaplarında tanıtılır.
Sembolik Mantığın Doğuşu ve Gelişimi
Ancak bu çalışmalar eksik ve dağınık kalmıştır. De Morgan (Dö Morgın, 1806-1871), 1847'de mantığı matematiksel yoldan sembollerle ifade edebilecek bir çalışmayı başlatmıştır.
Önerme eklemleri, basit önermeleri bileşik hâle getiren mantık değişmezleridir. Bu eklemler “ve”, “veya”, “ise”, “ancak ve ancak” ve “değil” sözcükleriyle ifade edilir.
Mantık felsefesi bu ilkelerle ilgili olarak şu soruları sorar: -Mantık ilkeleri her yer ve zaman için geçerli midir? -Bu ilkelerin temel kaynağı nedir? - Mantık ilkeleri varlığın temel ilkeleri de sayılabilir mi? -Bu ilkeler tek başlarına anlamlı mıdır? Yoksa birbirleriyle ilişkili midir?
Kiplik mantığı (modal mantık), önermelerin doğru veya yanlış olmasının kipleriyle (modlarıyla, halleriyle) ilgilenir. Bunların en başatları ve iyi tanınanları, olanaklılık (imkan), zorunluluk ve olanaksızlıktır (imkansızlıktır).
Günaydın kelimesi herhangi kesinlik bildirmediği için önerme kabul edilemez.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)
Mantık özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü şıkkın imkânsızlığı gibi üç temel ilkeye dayalı bir sitemdir. Bu ilkelere mantık tarihi boyunca “akıl ilkeleri”, “zihin ilkeleri” varlık ilkeleri”, “düşünme yasaları”, “bilginin normatif yasaları” gibi adlar verilmiştir.
Sembolik mantık dili ile AVĀ. " Aklın bu ilkesini ilk defa Aristo belirtiyor: "İki çelişik ifade arasında herhangi bir aracı (intermédiaire)nın bulunması mümkün değildir””. Üçüncü şıkkın imkânsızlığı ilkesi, iki hakikat değerli mantıkta, doğru -yanlış çiftine uygulandığında kendisini gösterir.
Organik bileşiklerin yapısal özelliklerini göstermek için, sayılar ve sembollerin kullanıldığı bir sistem.
sembolleştirmek. Bir olayı, bir insan veya bir duyguyu sembollere başvurarak anlatmak, simgeleştirmek.
Sembolleştirilmiş önermelere doğru ya da yanlış bir doğruluk değeri verilmesine yorumlama denir. “p” gibi tek bir basit önermenin doğru ve yanlış olmak üzere iki, “p” ve “q” önermelerinden oluşmuş bir bileşik önermenin dört, “p”, “q” ve “r” gibi üç önermeden oluşmuş bir bileşik önermenin sekiz yorumlaması olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri