Enes ismi Kur'an-ı Kerim'de yer almamaktadır. Fakat peygamber efendilerimizin Enes adında sahabelerinin olduğu bilinmektedir. Enes ne demek sorusuna kısaca sahabe ismi de denilebilmektedir.
Enes bin Mâlik (612-709), İslam Peygamberi Muhammed'in sahabisidir. Hicretten on yıl önce (612) doğmuş, 10 yaşından itibaren Muhammed'e hizmet etmiş ve ölümüne kadar onun yanından hiç ayrılmamıştır. Bu birliktelik sayesinde en çok hadis rivayet eden sahabilerden biri olmuştur.
Peygamber Mekke'den Medine'ye hicret ettikten on yıl sonra Enes bin Malik dünyaya gelmiştir. Enes bin Malik o dönem Ensar'dan Hazrec kabilesine mensuptu. Ekşi bakla toplamasıyla bilinen Enes bin Malik Hz. Peygamber tarafından verilen Ebu Hamza künyesine de sahiptir.
Hz. Peygamber'e on yıl hizmet eden ve en çok hadis rivayet eden Enes bin Malik, "Hâdimü'n-Nebî" lakabıyla da anılırdı. Enes bin Malik on yaşında iken Resulullah Medine'ye hicret etti.
Tek başına kullanılan bir isim olarak öne çıkıyor. Ancak aynı zamanda değişik isimlerle bir araya getirilebilir ve etkileyici bir bütünlük sağlanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Enes ismi, İslam'a uygun olumlu anlamlara sahip olduğundan ve dini bir şahsiyetle ilişkilendirildiğinden dolayı caizdir.
Geçmişten günümüze kadar gelmiş ve hâlâ kullanılmaya devam edilmektedir. Anlam bakımından Enes isminin birden fazla karşılığı bulunmaktadır. Bu anlamların en çok dikkat çekeni ve en çok bilineni ise soylu Arap atı karşılığı olmaktadır. Bunun yanı sıra Enes ismi, insan yani beşer anlamını da taşımaktadır.
ENES İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Enes ismini kullanan 158.766 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Enes ismini kullanan 32.296 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Enes ismini kullanan 9.732 kişi bulunmaktadır.
Arapça kökenli olan ve erkekler için kullanılan Enes ismi, Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerde geçmemiştir.
Soylu Arap atı, küheylan manasındadır.
Babası Mâlik b. Nadr'ın müslümanlara karşı olduğu, İslâmiyet'in Medine'de yayılmaya başladığı günlerde karısı Ümmü Süleym'in müslüman olmasına kızarak Şam'a gittiği ve orada öldüğü rivayet edilmektedir. Enes'in annesi Ümmü Süleym, kardeşi Berâ b. Mâlik, teyzesi Ümmü Harâm, adını aldığı amcası Enes b.
Üsâme, “hibbü Resûlillâh” (Resûlullah'ın sevdiği kişi) veya babasından dolayı hibbü'bni'l-hib (Resûlullah'ın sevdiği kişinin sevgili oğlu) diye şöhret kazanmıştır. Hz. Peygamber'in hicretten sonra Zeyd b.
Muhammed'in Hayatı Hz. Muhammed (sas)'in babası , Kureyş Kabilesinin Hasimoğulları Ailesinden Abdulmuttalib'in o lu Abdullah, annesi Kureyş 'in Zühre oğulları ailesine mensup olan Âmine'dir. Abdullah'ın babası Abdulmuttalib, annesi ise Amr kızı Fatma'dır.
Enes isminin karakter özellikleri
Akıllı ve yeteneklidir; ama duygusallığının kurbanı olmaya da çok yatkındır. Kurnaz yapısına rağmen, çabuk aşık olup kandırılabilir. Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir.
ALİ (RA) “Allah beni yaratırken Ebû Tâlib'e sormadı ki, ben de O'na ibadet etmek için gidip babama danışayım!”
Soylu Arap atı ve küheylan anlamlarına sahip olan Enes ismi, Arapça kökenden gelmektedir. Çok eski zamanlardan beri var olan bu isim aslında Arapçadır.
(ﺍﻧﻴﺲ) i. (Ar. uns “ülfet etmek”ten enіs) Dost, arkadaş, yâr, hemdem: Garîbim yok-durur kimse enîsim (Şemseddin Sivâsî). Enîsim hemdemim yoktur usandım tatlı cânımdan (Âşık Ömer). Bildim ki enîs-i cân imiş o (Cenap Şahâbeddin).
İrem ismi, Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir. Fecr suresinde aktarılan ayetlerde Ad Kavmi tarafından yapılan bahçeler İrem olarak ifade edilmektedir. Söz konusu bahçelerin Yemen'de olduğuna inanılmaktadır. İrem ismi Arapça kökenli bir sözcüktür.
Enis, Kur'an'da geçmeyen bir erkek ismidir fakat dinen caizdir. Bu nedenle Enis isminin dinen koyulmasında ve kullanılmasında bir problem yoktur.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 854 bebeğe Defne, 6 bin 833 bebeğe ise Asel ismi konuldu. Kız bebeklerde Zeynep, Defne ve Asel isimlerini sırasıyla Zümra, Elif, Asya, Azra, Nehir, Eylül ve Ecrin takip etti.
Göktuğ, eski Türk devletlerinde Türk hakanlarına verilen bir sıfattır. Güçlü, zeki ve idare etme kabiliyeti olan kimse demektir. Bu isim bazı yerlerde savaşma anlamıyla da kullanılmıştır. Savaşma gücüne sahip olan kimseler Göktuğ olarak anılmıştır.
Kayra ismi genellikle erkekler için kullanılmaktadır. Çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve Türkçe kökenlidir. Kayra, saygın bir kimse tarafından yapılan iyilik, ihsan ve lütuf anlamını taşır. Tanrının insanı koruması ve esirgeyici olması şeklinde de tanımlanabilir.
Burak, Arapça yıldırım, şimşek, parıldamak, ışıldamak anlamlarına gelen Berk kelimesinden türetilmiştir. Kur'an'da böyle bir isim geçmemekle beraber, hadis kaynaklarında böyle bir varlığın olduğu yer almaktadır.
Eymen ismi Arapça kökenli bir isimdir ve Kuran-ı Kerimde yer almaktadır. İsim Kuran'da Meryem suresi, Taha suresi ve Kassas sureleri içinde bulunan ayetlerde geçmektedir. Bu ayetlerde Eymen isminden Allah tarafından korunan ve talihli kimseler olarak bahsedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri