Eserin genel özellikleri Mesnevi tarzında ve aruz vezniyle yazılmıştır. Siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir. Eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Nazım birimi beyittir.
Eserde mesnevî tarzından başka, yine belirli bir ölçüde rubâîler vardır. Kutadgu Bilig'in vezni husûsunda ilim sâhasında fikir ayrılığı vardır. Kimilerine göre Kutadgu Bilig, aruz ölçüsünde yazılmıştır. Kimilerine göre hece vezninin 11'li kalbı ile yazılmıştır.
5 Eser Kutadgu Bilig gibi aruz veznİnin şehname vezni denilen faulün / faulün / faulün / faul ( + --/ + --/ + --/ + -) kalıbı ile ve beyitlerle yazılmıştır.
Kutadgu Bilig, mesnevi tarzında, aruz vezninin “feûlün feûlün feûlün feûl” kalıbıyla yazılmıştır. Eserde 173 dörtlük, mani tarzında; sondaki üç bölüm de gazel tarzında kafiyelenmiştir. Daha çok yarım kafiye kullanılmıştır.
Kutadgu Bilig'in Şekilsel Özellikleri: Kutadgu Bilig, sonradan müstensihler tarafından ilave edilen parçalarla toplam 6645 beyitten oluşan manzum bir eserdir. Eserin başında eserin mahiyeti ile ilgili kısa bilgi veren 38 satırdan oluşan mensur bir mukaddime ile 77 beyitlik bir manzum mukaddime vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Yazar eserinde, insanlığın ve merhametin tek çıkar yol olduğundan ve insanlığa insanlıkla muamele edilmesi gerektiğinden bahsederek dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın insanları hoş görmenin ve hor görmemenin esaslarından bahsetmektedir.
Tarihî–bediî eser Kutadgu Bilig (KB)'de ifâde edilen üslûp, sâdece Yusuf Has Hâcib'e özgü olan bir üslûptur.
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
KUTADGU BİLİG ÖZELLİKLERİ
Eser edebiyatımızda çoğu ilke öncülük etmiştir; Aruz ölçüsü ile yazılan ilk eserimizdir, Türk edebiyatındaki ilk mesnevi örneğimizdir, siyasetnamenin de ilk örneklerinden sayılır. Didaktiktir. 6645 beyit, 173 dörtlükten oluşmaktadır.
Mesnevi tarzında ve aruz vezniyle yazılmıştır. Siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir. Eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Nazım birimi beyittir.
Kutadgu Bilig, Uygur Alfabesi ile yazılmıştır. Uygur Alfabesi ise 14 harften oluşan, temelinde din olan ve bin yıl kadar kullanılan bir dildir. Uygur Alfabesi aynı zamanda "Soğd" Alfabesinden etkilenmiştir.
Şiir dizelerindeki hece sayısı eşitliği hece ölçüsü olarak tanımlanır. Buna göre, şiirin ilk dizesinde kaç hece varsa diğer dizelerde de aynı sayıda hece bulunur. Hece ölçüsüne dahil olan bütün heceler eşittir.
Kaşgarlı Mahmut'un Divanü Lugati't Türk eserindeki şiirler de hece ölçüsüyle yazılmışlardır. Türklerin İslamiyet'i kabulünden sonra divan edebiyatı ve aruz ölçüsünün yaygınlaşması hece ölçüsünün yalnızca tekke ve aşık edebiyatına özgü bir ölçü olmasına yol açtı.
Şiirlerin hece sayısına göre yazıldığı ölçeklere hece ölçüsü denir. Aruz vezninde hecelerin sayısı değil uzunluğu ve kısalığı önemlidir. Örneğin bir dize, 15 heceden, diğer bir dize ise 12 heceden oluşabilir.
Divan şiirinin kullandığı ölçü aruzdur. Aruzun, değişik uzunlukta ve ahenkte kalıpları vardır. Bu kalıplar uzun ve kısa hecelerin belirli sayılarda art arda gelmesinden oluşur ve uzun ve kısa hecelerden yapılmış kelimeleri karşılar. Divan şiirinin temeli beyit, yani ikili dizelerdir.
Bunlar: Feûlün, fâilün, mefâîlün, müstef'ilün, fâilâtün, mufâaletün, mütefâilün ve mef 'ûlâtü'dür. Yukarıdaki tef'ile ve vezinlerde de görüldüğü üzere aruz kalıpları, uzun (kapalı) ve kısa (açık) olmak üzere iki tür hece üzerine kurulmuştur ve hâkimiyet bâriz şekilde uzun hecelerdir.
İstiklal Marşı Hangi Aruz Kalıbı İle Yazılmıştır? İstiklal Marşı'nın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy pek çok şiirinde olduğu gibi, İstiklal Marşı'nda da aruz ölçüsünün en çok başvurulan kalıplarından birisi olan ve 15 heceden oluşan "feilâtün / feilâtün / feilâtün / feilün" kalıbını kullanmıştır.
Bilindiği gibi Yusuf Has Hacib Kutadgu Bilig eserine Türkçe besmele ile başlamıştır. Eserin başlangıcı, unvanı olarak verilen besmele müellifin dilinden ifade edilmiştir.
ay-toldı'nın ve hükümdar kün-toğdı'nın karşılıklı soru ve cevapları ile anlatmaya başladıkları hayat dersi, kün-toğdı'nın oğlu öğdülmiş'in katılımı ile 'hükümdar olacak olana öğütler' şeklini alır. odgurmış'ın katılımı ile devam eden soru-cevap ve nasihatler, odgurmış'ın vefatı ile biter.
Kutadgu Bilig'in bugün için elimizde üç nüshası vardır. Bulunan ilk el yazması nüsha Herat nüshası (Viyana nüshası olarak da bilinir), Uygur alfabesiyle yazılmıştır. 1439'da istinsah edilmiştir. Ardından Kahire nüshası ve en sonunda Nemengan (veya Fergana) nüshası bulunmuştur.
Kutadgu Bilig dört esas (neng “şey”) üzerine düzenlenmiş olup bunlardan doğru kanun (köni törü) Kün-Toğdı (hakan), saadet (kut) Ay-Toldı (vezir), akıl (ukuş) Ögdülmiş (vezirin oğlu), hayatın sonu (âkıbet) Odgurmış (zâhid) tarafından temsil edilmektedir.
Türklerin İslamiyet'i kabul etmesiyle birlikte ortaya çıkan yeni Türk edebiyatının ilk eseri olan Kutadgu Bilig; insana hem bu dünya da hem de ölümden sonra ahirette mutlu olmanın yollarını anlatan bir eserdir. Mesnevi türünde yazılan bu eser, 6645 beyit ve 173 dörtlükten oluşmaktadır.
Kutadgu Bilig, “mutluluk veren bilgi” anlamını taşımaktadır. Bu eser içerisinde her iki âlemde de mutlu olmanın yollarının anlatılması söz konusudur. Kutatgu Bilig, Doğu Karahanlı'nın hükümdarı olan Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han'a atıfta bulunarak yazılmış olan bir Türk eseri olma özelliği barındırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri