Suda Bekletin Semizotunun kök kısmını çıkardıktan sonra miktarına uygun bir büyüklükte su dolu kap içerisine koyun. İçerisine bir yemek kaşığı kadar sirke ekledikten sonra 10 dakika kadar bekletin. Bu sayede tüm mikropların ölmesini ve semizotunun iyice temizlenmesini sağlayın.
Semiz otu temizlenirken sirkeli su kullanmak daha etkin bir temizleme imkanı sağlayacaktır. Bir kabın içerisine bir miktar sirkeli su koyup ayıklanan semiz otunu 3 dakika kadar içerisinde bekletin. Daha sonra bol su ile durulayarak bir kenara bırakın.
İlk önce semizotunun topraklı kök kısımlarını kesip atın. Geniş bir yıkama kabına ılık su ve bolca sirke ekleyin. Yapraklı kısımlarını sirkeli suda 10 dakika kadar bekletin. Sirke toprakla birlikte gelen mikrobun daha iyi arınmasını ve toprağın kolay çözünmesini sağlar.
Semizotu, düşük kalori sebze olması ve en az balık kadar omega 3 yağlarını içerir. C ve A vitaminleri açısından da zengin olan semizotu salata ve yemeklerde kullanılmadan önce iyice yıkanması gerekir aksi halde sağlık sorunlarına yol açabilir.
Geçelim yine çok az bir miktarda yağ ve tuz kullanarak hazırladığım semizotu yemeğimin tarifine; Semizotunun kökü kesilip atıldıktan sonra, geri kalan kısmı suya bastırılır ve kumundan arındırılır. Süzülen semizotları bir kaç kez daha kumu gidene kadar yıkanır.
İlgili 39 soru bulundu
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar da dahil olmak üzere tüm bitki yenilebilirdir ve binlerce yıldır farklı çeşitler ile mutfaklarımızı süslemektedir. Semizotu, kalori açısından oldukça düşük olmasına karşın besin değeri oldukça zengin bir sebze türüdür.
Semizotu Zararları
Fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşma ihtimalini arttırır. Bazı kişiler alerjen bünyeye sahiptir, tüketildiğinde alerjik reaksiyon oluşturabilir. Hassas mideye sahip olanlar için tavsiye edilmez, ishal problemi yaratabilir.
Pek çok alanda doğal olarak yetişebilen semizotunun yaprak ve sapları çiğ ya da pişmiş olarak yenilebilir. Salatasından turşusuna, çorbasından yemeğine kadar pek çok şekilde hazırlanabilir.
Semizotu yapraklarını ve saplarını da ekleyerek ezmeden karıştırın, Geniş bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ ve pul biber gezdirin.
Semizotu nasıl tüketilir? Semizotunun faydalarından yararlanmak için bitkinin tamamını (kirlenmemiş yerlerde) toplayın, birkaç su ile yıkayın ve bir salataya koyun. Ayrıca semizotunu biraz yağda kızartabilir veya çiğ doğrayıp tostun üzerine sürdüğünüz süzme peynirle karıştırabilirsiniz.
Tencerenin kapağını kapatıp, yemeği kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, 15-20 dakika kadar pişirin. Semizotu yemeği piştikten sonra ocaktan alıp, oda ısısında soğumaya bırakın.
Aynı zamanda yüksek dozlarda alındığında müshil olan bir idrar söktürücüdür. Semizotu yaprakları, cilt ve mukoza zarları ve dokular için pürüzsüzleştiren, yaraları iyileştiren ve iltihapları azaltan bir madde üretir.
Semizotu, oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta ise en fazla 9 ay muhafaza edilebilir.
Suda Bekletin
Semizotunun kök kısmını çıkardıktan sonra miktarına uygun bir büyüklükte su dolu kap içerisine koyun. İçerisine bir yemek kaşığı kadar sirke ekledikten sonra 10 dakika kadar bekletin. Bu sayede tüm mikropların ölmesini ve semizotunun iyice temizlenmesini sağlayın.
Yemeğinize bir tutam şeker ilave ederseniz ıspanağın topraksı kokusundan eser kalmayacak ve yemeğiniz son derece lezzetli olacaktır! 3- Patates yemeği ve ıspanak yemeğini pişirilince fazla bekletmeden tüketmek gerektiğini unutmayalım! Semiz otu ve ıspanağa atılan bir adet kesme şeker, toprak kokusunu alır.
Omega-3 yağ asitleri, A ve C vitaminleri, lif ve diğer besin maddeleri sayesinde, semizotunun kalp sağlığı, sindirim sağlığı ve genel sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle sağlıklı beslenme ve doğal tedavi yöntemlerine ilgi duyanlar, semizotunu diyetlerine dahil etmeyi deneyebilirler.
Kolesterolü düşüren sebze, kan basıncının da dengelenmesi konusunda önemli bir görev üstlenir. Antioksidan etki gösteren bitki, damarları rahatlatır ve yüksek kolesterolü olanlara iyi gelir. Toksin temizleyici ve idrar söktürücü özelliğiyle dikkat çeken semizotu, böbreklerdeki taşı ve kumu dökmeye de yardımcı olur.
Üzerlerindeki kirler ve yabani semizotunun içindeki minik siyah tohumlar suyun dibine çökecektir. Bu arada tohumların temizlenmesine çok da takılmayın, yenebiliyorlar.
Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. Kanı temizler. Zihin yorgunluğu ve uykusuzluğa iyi gelir. Cinsel gücü artırır.
Semizotu, Türk mutfağında çokça tüketilen bir besin. Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.
Birçok faydası olduğu bilinen Semizotunun bazı zararları olduğu da bilinmektedir. Çok fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşumunu destekler. Ekşi bir tadı olduğu için çok fazla yenildiğinde mide bozulmasına yol açabilir. Mideyi çok fazla çalıştıracağı için de ishal oluşturabilir.
Semizotu Nedir? Ilıman iklimlerde yaygın olarak yetişen semizotu, esasen Asya kökenlidir. Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.
Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan mesizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor. Ancak zengin potasyum kaynağı olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi öneriliyor.
İdrar söktürücü bir etki oluşturuyor
Semizotu ödem ve şişkinlikten vücudu korurken idrar söktürücü etkisiyle de toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri