Semizotu saksıda da kolayca yetiştirilen bir bitkidir. Nemi ve suyu seven bu bitkiye yaz mevsiminde düzenli olarak su verilmelidir. Semizotu sıcağı ve ışıklı ortamları sever.
Semizotu suyu seven bir bitkidir. Toprağının kurumasından kısa süre içerisinde etkilenmektedir. Semizotu bakımında iki ya da üç günlük periyotlarda sulama yapılması şarttır.
işlenmiş toprağa semizotu tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 6-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Semizotu, her tip toprakta kolay yetişir. Semizotunun tohumları, Haziran ayında toprak sıcaklığı 20-25ºC'ye ulaştığında çimlenir. Temmuz ayının başından itibaren Eylül ayına kadar çiçek açar ve tohum verir. Yani semizotunun mevsimi yazdır ve sonbahar başına kadar tazesi bulunur.
Gerçekten de yabani semizotu bahçelerde istemeseniz de büyür, yayılır kendi kendine. Çoğu zaman ondan kurtulmak ister bahçe sahipleri. Bu arsız bitkinin bu denli zarif bir yiyecek olabileceğini beklemiyor insan. Hafif ekşiliği, narin dokusu, körpeliği onu vazgeçilmez kılan özellikler.
İlgili 22 soru bulundu
Semizotu saksıda da kolayca yetiştirilen bir bitkidir. Nemi ve suyu seven bu bitkiye yaz mevsiminde düzenli olarak su verilmelidir.
Semizotu çok kolay bir şekilde yetişen ve tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Üretimi tohumla gerçekleşir, kumlu ve kirli toprakta verimli büyür. Bazı bitkilerin dibinde gördüğümüz semizotlarını temizlememiz gerekir çünkü bitkiye zarar verebilir.
5-20 cm yükselebilen, yayılıcı, etli ve tek yıllık bir türdür.
Nemli ve ılık bölgeler semiz otu tohumu yetiştiriciliği için oldukça uygun olmaktadır. Semiz Otu Gübreleme. Toprak konusunda seçici bir bitki değildir. Kumlu-tınlı, tınlı ve tınlı-killi topraklarda yapılan yetiştiriciliklerde iyi verim alınmaktadır.
Optimum şartlarda tohum ekiminden 60 ila 70 gün sonrasında hasat zamanı gelmektedir. Semiz Otu Hasadı Nasıl Yapılmaktadır. Semizotu bitkisinin hasadı köklerle birlikte kopartılarak veya biçilerek yapılabilmektedir. Genel olarak kullanılan yöntem kökleriyle birlikte sökmektir.
Semizotu (Portulaca oleracea L.): Sebze olarak kullanımı yaygın olan tek yıllık sukkulent bir bitkidir.
Semizotu sonbaharda tohumlarını döker ve ilkbaharda yeşererek çoğalır. Yabanı semizotu denilen türü kendiliğinden yetişen ve çok çabuk çoğalan bir çeşididir. Özel yetiştirilen semizotları ise açık yeşil yapraklıdır. Tohum vermeden önceki hali mutfakta salatalarda ve yemeklerde tüketilir.
Çiğ bir şekilde salataya doğranarak tüketilebilir. Aynı zaman da yoğurt içerisine de çiğ bir şekilde ilave edilerek tüketimi son derece sağlıklı olmaktadır. Semiz otunun diğer bir kullanımı ise pişirilerek elde edilir. Semiz otu ilk olarak doğranır.
Semizotu Bakımı Nasıl Yapılır? Semizotu sıcağı ve ışığı seven bir bitkidir ve çok soğuk ile çok sıcak ortamlarda bakılmamalıdır. Semizotu yetiştirirken mutlaka iki kez toprak yabani otlardan temizlenmeli ve yanmış hayvan gübresi ile gübrelenmelidir. Bunlar yapıldığı takdirde sebze çok daha verimli yetişecektir.
nemli toprağa ekim yapmak tohumun hızla çimlenmesini sağlar, özellikle yüzeysel ekilen küçük taneli tohumları yerlerinden oynatacak tazyikli sulama yapılmamalı ve toprak yüzeyinde göllenme oluşturulmamalıdır, sıcak havalarda sulama sıklığı artırılmalı,toprağın nemli kalması için özen gösterilmelidir.yabancı ot ve ...
Ekonomik Önemi, Anavatanı ve Yayılma Alanları Portulacaceae familyası sebzelerinden olan semizotu tek yıllık bir sebzedir. Yabani form olarak eki bir bitki olmasına karşılık insan beslenmesindeki yeri ve önemi eni dönemlerde anlaşılmıştır.
Not: Yemeğimiz çok sulu olmayacak ancak dibine de sarmayacak miktarda su ile pişecek. Gerekirse su ilave ederek istediğiniz şekilde ayarlama yapabilirsiniz. Yemeğimiz hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
7) Çay Posası
Neden mi? Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir.
Yumurta kabuklarında bulunan Kalsiyum, bitkileriniz için besleyici bir kaynaktır. Kullandığınız yumurtanın kabuğunu bir süre toplayıp, toplu bir şekilde blenderdan geçirip umufak edin. İster toz haline gelecek şekilde, ister ufalanacak şekilde. Sonra bitkilerinizin toprağına ekleyip, su yardımıyla yedirebilirsiniz.
Semizotu Nedir? Ilıman iklimlerde yaygın olarak yetişen semizotu, esasen Asya kökenlidir. Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.
Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan mesizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor. Ancak zengin potasyum kaynağı olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi öneriliyor.
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Vücudu zararlı parazit ve kurtlardan arındırmak, iyi bir beslenme ile mümkün olabilir. Bu noktada "semizotu" şifa kaynağı olarak biliniyor. Semizotu suyu içmek, vücuttaki kurt ve solucanları yok ediyor.
Semizotu ya da pirpirim (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir.
Omega-3 yağ asitleri, A ve C vitaminleri, lif ve diğer besin maddeleri sayesinde, semizotunun kalp sağlığı, sindirim sağlığı ve genel sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle sağlıklı beslenme ve doğal tedavi yöntemlerine ilgi duyanlar, semizotunu diyetlerine dahil etmeyi deneyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri