Semolina unu ne işe yarar? Genelde makarna yapmak için kullanılır fakat az bilinen başka kullanım alanları da vardır. Ekmek ve pizza gibi ürünlere irmik unu eklemek diğer unlara göre daha kalın ve gevrek olmalarını sağlar.
Semolina unu bilinen irmik gibi görünmektedir fakat irmikten farklı olarak iki kez öğütülmüş durum buğdayı irmiğinden oluşur. İtalyan makarnalarında ve pizza hamurlarında da semolina unu kullanılmaktadır.
Semolina parlak ve sarı renkte bir üründür. Üretimi için genelde sert buğdaylar tercih edilir. Besin değeri yüksektir ve %73 gibi yüksek bir oranda karbonhidrat içerir. Semolina makarna üretiminde kullanılan bir üründür.
tek bir tane fark vardır o da boyuttur. buğdayın farklı değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilir hepsi. farkları sadece boyut farkı değildir.
Durum buğdayından elde edilmiş çeşitlik buğday unu. Makarna yapımında, ekmek ve pizzalarda gevrek bir yapı kazandırmada kepekli unlara alternatif olarak kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Semolina kelimesi Türkçe'de "kaba öğütülmüş buğday unu, irmik" anlamına gelir. İngilizce semolina "kaba öğütülmüş buğday unu, irmik" sözcüğünden alıntıdır.
İrmik'in öğütülmesiyle elde edilir. İrmik unu; ekmek yapımında, pizza ve makarna hamurumda, çorbalarda, tatlılarda, soslarda ve helva yapımında kullanılır.
Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; öz, kepek ve endosperm olarak 3 bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır. Endosperm içerdiği nişasta ve az proteinlerle buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece enerji veren bölümüdür.
%100 makarnalık durum(sert) buğdayından üretilerek irmiksi iri partikül yapısı hamurun daha fazla su almasıyla daha kolay açılabilir özellik sağlar. Pizza ve makarna gibi ürünlerde istenilen sarımtrak rengi ve gevrek yapıyı sağlar.
İrmik beyaz un ile kıyaslandığında daha düşük kaloriye sahiptir. Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz.
Özellikler: Çok ince öğütülmüş durum buğdayı irmiğidir. Yüksek gluten ve protein içerir.
Genelde makarna yapmak için kullanılır fakat az bilinen başka kullanım alanları da vardır. Ekmek ve pizza gibi ürünlere irmik unu eklemek diğer unlara göre daha kalın ve gevrek olmalarını sağlar. *Makarna hamuru yapmak için irmik unu kullanın. Su ya da yumurta bazlı,her türlü makarna tarifinde irmik unu kullanılabilir.
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
İngilizce semolina "kaba öğütülmüş buğday unu, irmik" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İtalyanca aynı anlama gelen semola sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen simil sözcüğünden evrilmiştir.
Bulgur terimi daha çok iri pilavlık bulgur için kullanılır. İnce bulgura "düğü", "düğür", "düğürcük", "düğülcek" denir. Daha ince bulgur ise, irmik olarak değerlendirilir.
Sarı Un ürünümüz, kendine özgü sarımsı rengi ve özellikle mantıya, erişteye, halep ekmeği başta olmak üzere birçok ekmek çeşidine, pastalara ve diğer tüm hamur işlerine lezzet katmasıyla adeta altın değerindedir. Çok sert ve yüksek proteinli buğdaylardan üretilir.
Ayrıca pizza hamuru hazırlarken seçilen unlar da oldukça önemli. Pizza unu, eğer pizza ununuz yoksa baklavalık veya ekmeklik un kullanmanızı öneririz. Klasik ve tadına doyum olmaz bir pizza hamuru yapmak istiyorsanız hamuruna süt ya da yoğurt ilave etmeyin. Hazırladığınız maya karışımı elenmiş unun üzerine aktarın.
Pasta Unu (Pastry Flour): Ağartma işlemi yapılmadan elde edilen unlardır. Tart hamurları, kurabiye, bisküvi ve muffin yapımı için idealdir. Genel amaçlı unlardan daha yumuşak, kek unundan ise daha serttir.
Sarı buğday doğal bir şekilde üretilen ve üretimi esnasında gübre kullanılmayan bir buğday türüdür. Bu nedenle de yüksek kaliteli ve oldukça sağlıklı bir üründür.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Kalın bulguru da, pilavlarda ve çorbalarda kullanıyoruz. Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok.
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Dinkel Unu; ekmek, makarna, pasta, kraker, kek, krep yapmaya müsait yapısı ile beyaz una alternatif un olarak görülmektedir.
Mısır ezmesi
Ya normal irmik veya homin irmik kullanılabilir.
Buğday Unu
Glüten içeren bu un çeşidi, poğaça, ekmek, makarna hamuru ve tatlı türlerinde kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri