Önem vermemek, aldırış etmemek ya da aldırmamak durumlarında kulak asmamak deyimi kullanılabilir. Deyimlerin anlamlarını bilerek doğru anlamda kullanmak dilimiz için oldukça önemlidir. Sen sakın onun söylediklerine kulak asıp moralini bozma.
Kulak asmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Aldırıp önemsememek, dinlememek. “Kulak asma sen onun söylediklerine.”
Kulak Asmak: Bu deyim, bir kişinin bir şeye dikkatle ve ilgiyle dinlemesi veya odaklanması anlamına gelir. Bir konuşmayı, hikayeyi, tartışmayı veya öneriyi dikkatle dinlemek ya da bir olaya ilgi göstermek bu ifade ile anlatılır.
Kulak asmak deyiminin TDK sözlüğündeki karşılığı önem vermek ve dinlemek olarak verilmiştir. TDK sözlüğünde kulak asmak deyimi ile ilgili Memduh Şevket Esendal'ın Bunların sözlerine ne diye kulak asıyor, ona göre yapacağın işi kestiriyorsun? cümlesi örnek verilmiştir.
Kulak asmak, söylenen bir sözü dikkate almak anlamındadır. Kulak asmak aynı zamanda önemsemek ya da önemlice dinlemek anlamlarına da gelir.
İlgili 39 soru bulundu
"Kulak arkası etmek" deyimi, bir kişinin bir şeyi ertelemesi, görmezden gelmesi veya dikkate almaması anlamına gelir. Bu tabir, genellikle önemli olabilecek bir konu veya sorumlulukla ilgilenmeyi geciktirmek ya da onu önemsememek durumlarında kullanılır.
kulak ardı/arkası etmek/arkasına atmak, Söylenen sözü işitmemiş gibi dav- ranmak, önemsememek.
Surat asmak, kaşlarını çatmak ya da küskün olmak demektir. Surat asan kişiler küskün ve dargın olurlar. Surat asmak deyimi dilimizde sık sık kullanılan deyimler arasında yer alır.
Kulak ardı etmek deyimi genellikle karışımızdaki kişilerin durumu önemsenmemesi ve dikkate almaması durumunda kullanılır.
Kulak vermek deyiminin anlamı dikkatli bir şekilde önem vererek dinlemektir. Değer vererek dinlemek, merak ederek dinlemek ve işitmek, işitmeye çalışmak yine kulak vermek deyiminin anlamlarındadır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
Türk Dil Kurumu'na göre göz atmak deyimi 'Herhangi bir duruma şöyle bir bakıvermek, üstünde fazla durmamak' biçiminde yorumlanmaktadır. Çok fazla umursamadan kısaca bakmak anlamı üzerinden de değerlendirmek mümkün.
Bire bin katmak deyiminin anlamı abartılı bir şekilde karşı tarafa bir şeyler anlatmak olarak dikkat çeker. Yani bu deyimin kullanılması ile ortaya çıkan anlatımda abartılı ifadeler kullanılır.
Kısaca, dikkatli değil de şöyle bir bakıvermek; üzerinde fazla durmadan elden geçirmek. “Kütüphaneye şöyle bir göz atıp gitti.”
çok yaklaşmak, iyice yaklaşmak.
Kulak asmamak demek dinlememek ya da önemsememek anlamına gelir. Aldırış etmemek, önem vermemek durumlarında kulak asmamak deyiminin kullanımı doğrudur.
Etekleri tutuşmak çok heyecanlanmak ve telaşlanmak şeklinde ifade edilmektedir. Hem kötü hem de iyi olaylar karşısında telaş içerisine girmek veya çok heyecanlanmak biçiminde anlatılır. Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
Ölçüyü Kaçırmak Deyiminin Anlamı Ne Demektir? Her hangi bir işte aşırıya kaçmak veya normal seviyesini aşmak anlamına gelen 'ölçüyü kaçırmak' deyimi, günlük konuşma dilinde kullanılan bir deyim olarak karşımıza çıkıyor.
Bu deyim, genellikle konuşmacının kullandığı kelimelerin seçimi, ses tonu ve hitabet şeklinin dinleyiciler üzerinde olumlu ve etkileyici bir etki yarattığında kullanılır. Meali olarak, bu kişinin konuşmalarının adeta bal gibi tatlı ve hoş olduğunu, dinleyenlerin bu sözlerden keyif aldığını ve etkilendiğini ifade eder.
Burnu büyümek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendini büyük biri olarak görmeye başlamak; başkalarını beğenmemek.
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
kulak ardı etmek - Vikisözlük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri