Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır.
Sendikadan çekilenin bu bir aylık süre içerisinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendika üyeliği bu sürenin bitimi tarihinden itibaren geçerli olur. İstifa işlemi süre bitiminde İdari Özlük ve İdari Tahakkuk Şube Müdürlüklerince gerekli işlemler yapılarak ilgili personelin sendikalılığı sonlandırılır.
Hayır. İşyerinin tamamı veya bir bölümü hukuki bir işleme dayanılarak bir başka işverene devredildiğinde, mevcut iş sözleşmeleri tüm hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. Dolayısıyla devri gerekçe göstererek hizmet akdinizi feshedemez ve kıdem tazminatı talep edemezsiniz.
Sendikal tazminat, işçilerin belli bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri, belli bir sendikadaki üyeliği sürdürmeleri veya üyelikten çekilmeleri veya herhangi bir sendikaya üye olmaları veya olmamaları halinde iş akdinin sona erdiği durumlarda istenilebilecek tazminat türüdür.
Kıdem tazminatı iş sözleşmesi belirli sebeplerle sona eren işçilere yapılan toplu bir ödemedir. Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Böyle bir durumda 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresinin 15 yıl gerekir.
Yasalarımızda bu konuyla ilgili bazı istisnalar da mevcut; 15 yıllık sigorta süresine dolduran işçi 10 yıllık pirim süresini doldurunca tazminat almaya hak kazanabiliyor. Bu haktan yararlanabilmek için İşçinin sigortaya giriş tarihi Eylül 1999'dan olmalıdır. Ve 3600 gün prim sayısı da tamamlanmış olmalıdır.
9.1. yılında 1.750 TL, 2023 yılında 2.250 TL olarak ödenir.
Kanuna göre bu tazminatın alınabilmesi için iş mahkemelerine dava açılması gerekmektedir. Eskiden bu davayı açmak için işe iade davası açma şartları aranmaktayken artık bu şartlara gerek olmadan da dava açılabilmektedir. Bu davayı açmak için işçiye verilen süre ise 10 yıldır.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 25. maddesinin dördüncü fıkrasına göre sendikal tazminat tutarı, çalışanın 1 yıllık ücretinden az olamayacaktır.
Sonuç itibariyle, taraf olduğu toplu iş sözleşmesi devam ederken sendikadan istifa eden işçi, hak kaybına uğrayacaktır. Hem dahil olduğu toplu iş sözleşmenin avantajlarını yitirecek hem de Yüksek Hakem Kurulu kararlarından faydalanamayacaktır.
Kamu isvereni, bildirimin bir örnegini onbes gün içinde sendikaya gönderir. Çekilme, kamu isverenine basvurma tarihinden baslayarak otuz gün sonra geçerli olur. Çekilenin bu süre içinde baska bir sendikaya üye olmasi halinde yeni sendikaya üyeligi, bu sürenin bitim tarihinde kazanilir.”
Sendikalar Kanununa göre, çekilme, notere başvurma tarihinden iti- baren bir ay sonra geçerli olur (m. 25/II).
7- İstifa sonrası otuz günlük sürenin bitiminden sonra eski veya yeni herhangi bir sendikaya üyelik formu ile başvurulması sonrasında yetkili organın kabulü ile sendika üyeliğinin yeniden kazanılabileceği, Değerlendirilmiştir.
6356 sayılı Kanun uyarınca işçilere, Bakanlıkça sağlanan elektronik başvuru sistemi ile E-Devlet Kapısı üzerinden üye olma ve üyelikten çekilme (istifa) hakkı tanınmıştır.
Sendika üyeliği sendikalarda yetkili organın üyeliğe kabul kararı ile kesinleştiği için, üye aidat ödeme yükümlülüğü de bu tarihten itibaren doğar ve üyelik ilişkisinin sona ermesi ile sona erer. Sendika üyeliği kesinleşmeyen kişinin, aidat ödeme yükümlülüğü doğmaz.
Sendikal Tazminat, işçinin iş akdinin sendikal nedenlerden dolayı sona erdirilmesi ile birlikte işçinin talep edebileceği bir tazminat çeşididir.
Üyelerin hakları, “Sendikanın Faaliyet ve Yönetimine Katılma Hakkı”, “Sendikanın Tesis ve Faaliyetlerinden Yararlanma Hakkı” ve “Eşit Davranılmasını Talep Etme Hakkı” olmak üzere üç başlıkta incelenecektir.
Sendikaya Üye Olunca İşverenin Haberi Olur Mu? Sendikaya üye olmanızdan işveren haberdar olmaz. Olmamalıdır, bu bilginin sızdırılması, kişisel verilerin gizliliğiyle aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre suçtur.
Dairesi nezdinde dava açmıştı. Danıştay 12. Dairesi % 1 barajı ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı verdi. Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
Ayrıca, toplu sözleşme ikramiyesi yılda dört kez olmak üzere her üç ayda bir memurlara ödenmektedir. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde 918 TL olarak ödenen bu miktar, Temmuz ayından itibaren 1.080 TL olacaktır.
Sendika ikramiyesi, her yıl Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere 3 ayda 1 kere, maaş ödemesi ile birlikte verilmektedir.
9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayanlar emekli olmadan kıdem tazminatını alma hakkını 2024 yılından itibaren elde edecek. Bunlar içerisinde kesintisiz olarak yirmi yıl çalışarak 7000 gün prim ödeyenler ise gelecek yıl sonbahardan itibaren, emekli olmadan kıdem tazminatını almaya hak kazanacak.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır.
Kıdem tazminatı hakkı iş akdinin sonlandırıldığı tarihte doğmaktadır. Bu kapsamda istifa eden ve kıdem tazminatına hak kazanan işçi istifa ettiği tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde hak kazandığı kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını talep edebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri