Takibe konu senet kambiyo senedi vasfında olup senet üzerinde herhangi bir çizinti, kazıntı veya silinti yoktur. Senetteki “TL” ibaresinin çizilerek yerine “USD” yazılması senet matbu olduğundan tahrifat olarak kabul edilemez.
Ticaret Kanunu'nda yazılı şekil şartlarına bağlı ve belirli bir miktar paranın ödenmesi taahhüdünü içeren borç senetlerine BONO (Emre Muharrer Senet) denmektedir. Bono Türk Lirası üzerinden düzenleneceği gibi yabancı para üzerinden de düzenlenebilir.
Türk Lirası olabileceği gibi yabancı para cinsinden de olabilir. Miktar yazılmakla birlikte para cinsinin yazılmaması, eksik veya yetersiz yazılması halinde senet geçersiz olur.
Belgenin ispat gücü onun senet olup olmamasına göre değişir. Buna göre belge kesin delil olabileceği gibi hakim takdirinde rol oynayan bir bilgi gücünde de olabilir. Senet ise yazılı bir belgede açıklanan irade beyanıdır. Senet genel olarak kağıt üzerine yazılır.
İlgili 21 soru bulundu
SENEDİN ARKASINA YAZILAN YAZI, SENEDİN KAYITSIZ. VE ŞARTSIZ ÖDEME VADİNİ KALDIRIR.
Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.
A.
1926 tarihli Borçlar Kanunumuzun 83. maddesine göre para borcu içeren borç ilişkilerinde taraflar borç miktarını yabancı para olarak belirleyebilirler. Aynı şekilde 1956 tarihli Ticaret Kanunumuz da yabancı para üzerinden kambiyo senedi düzenlen mesine imkan tanımaktadır.
Senedin altına ya da üstüne yazılamaz.5 Kanun koyucunun bu husustaki titiz- liğinin nedeni, bir “adi senet”e sonradan “bono” (ya da “emre muharrer senet”) sözcüklerinin eklenmek suretiyle adi senedin kambiyo senedi haline getirilmesini önlemektir.
◼️ Uygulamada, düzenlenen senetlere çift imza atıldığı görülmektedir. Senet üzerinde çift imza bulunması yalnızca Anonim Şirketlerin senet ile borçlanacağı durumlarda zorunludur. Onun dışındaki durumlarda senede iki imza atılmasının hiçbir hükmü yoktur. Tek imza atılan senet de geçerlidir.
Devlet İhale Kanununun 57 inci maddesi uyarınca ihale sözleşmelerinin noterler aracılığıyla resmi senet şeklinde yapılması gerekir. Emanet yöntemi de bir ihale yöntemi olduğu halde Emanet İşleri Uygulama Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi uyarınca noter tasdiki zorunlu değildir.
Zira İcra ve İflas Kanunu'nda yer alan düzenleme ile kamu düzeni gerekçesiyle yabancı para üzerinden icra takibi yapılması yasaklanmıştır. Bu nedenle yabancı para üzerinden icra takibi yapılması mümkün değildir.
Seneti borçlu olan taraf kendi el yazısıyla düzenlemelidir. Senete imza atılmaladan mutlaka iki taraf da okumalıdır.
Senetler düzenlenirken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. İlk olarak düzenleme tarihinin mutlaka üzerinde yazılı olması gerekir. Bununla beraber üzeri çizilmiş, zarar görmüş senetler şüpheli bulunmakta ve bu nedenle geçersiz sayılmaktadır. Senet kağıtlarının üzerinde ödeme tarihi ve ödeme günü kısmı yer almaktadır.
Dolayısıyla vade tarihi üzerinde yer almayan bonolar için, düzenlendiği tarihten itibaren 4 yıl geçmekle zamanaşımına uğrarlar. Zamanaşımına uğrayan senedin hükmü de üzerinde durulması gereken ayrı bir konudur.
Senette Yazması Gerekenler
Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
İmza senedin geçerliliği bakımından zorunlu bir unsurdur. İmza el yazısı ile atılır. Senedin geçerliliği bakımından senedi düzenleyenin imzasının yanında adı ve soyadını yazması her ne kadar zorunlu değilse de el yazısıyla yazılmış ad ve soyadın bono üzerinde bulunması ispat hukuku bakımından faydalı olacaktır.
Senet, kelime anlamı itibariyle “Bir kimsenin yapmaya veya ödemeye borçlu olduğu şeyi göstermek için imzaladığı resmî kâğıt, belgit.” olarak tanımlanmıştır. Toplumda “senet” olarak bilinen, esas adıyla bono veya emre yazılı senet kambiyo (ticaret) senetlerinin bir türüdür.
İmzalı boş senedin sonradan doldurulması halinde söz konusu senedin taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulup doldurulmadığı önem teşkil etmektedir. Eğer imzalı boş senet, taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulmuş ise açığa imzanın kötüye kullanılması suçu (TCK m. 209) oluşacaktır.
Döviz Yasağının Kıymetli Evrakta Uygulanması
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından değişikliğe ilişkin yapılan açıklamada, 19 Nisan 2022 tarihi itibariyle döviz cinsinden tanzim edilecek kıymetli evrakın, menkul satış sözleşmelerinde bedelin ödenmesi amacıyla kullanılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.
Buna göre, yabancı para borçlusunun sahip olduğu seçimlik yetki, fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden çeviri yapmak biçimindedir20. Fakat Kanuna sonradan eklenen bir hükme göre, borçlu temerrüde düşerse, alacaklı ödemenin vade veya fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden milli para birimiyle yapılmasını talep edebilir.
85 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki gayrimenkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları kural olarak yasaklanmıştır.
Ticari şirketlerin yetkilileri senet imzalarken genellikle iki tane imza atmaktadırlar. Senede atılan ikinci imzanın bulunduğu yer hukuki sonucu etkilemektedir. Senette bulunan ikinci imza bazı durumlarda ticari şirket adına senet vererek borçlanan borçluyu da alacaklıya karşı şahsen sorumlu hale getirmektedir.
Bunun için de hukuki işlemlere başvurabilir. Eğer borçlu kişi senedini ödemeyecek gibi görünüyorsa, alacaklılar senedi bankaya verebilirler. Böylece hem senet teminat altına alınmış olur hem de borçlu kişiye karşı hukuki işlem başlatılabilir.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca; resmi kurum veya bankalardan alınan bu senetler hukuki prosedürler açısından sözleşme niteliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri