İtirazın kabulü kararı ile takip durur. Alacaklının genel hükümlere göre dava açma hakkına sahiptir. İnkâr edilen imzanın borçluya ait olduğu anlaşılırsa itiraz reddedilir. Borçlunun genel hükümlere göre menfi tespit veya istirdat davası açması mümkündür.
İMZAYA İTİRAZ EDİLMESİ
Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren beş gün içerisinde, icra mahkemesine dilekçe ile başvurarak, kambiyo senedindeki imzanın kendisine ait olmadığı ileri sürebilir. Bu itiraz satıştan başka icra takip muamelelerini durdurmaz.
Süresi içinde yapılan itiraz, icra takibi durdurur. İtiraz süresinde yapılmamışsa alacaklının talebi üzerine icra memuru takip işlemlerine alacağın tamamı için devam eder.
Borçlu ödeme emrine itirazı, takip talebinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Ödeme emrine itiraz üzerine takip itiraz bertaraf edilene kadar durur. Süresi içinde itiraz bertaraf edilirse takibe kaldığı yerden devam edilir.
Borca itiraz takibi durdurmaz; yalnızca satışı durdurur. Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takipte itirazın geçici ve kesin kaldırılması ile borçtan kurtulma davası yoktur.
İlgili 45 soru bulundu
Gecikmiş itiraz üzerine icra mahkemesi yapacağı inceleme sonucunda borçlunun ileri sürdüğü mazeretin kabulüne veya reddine karar verecektir. Şayet mahkeme mazeretin kabulüne karar verirse, gecikmiş itirazla birlikte tıpkı süresinde yapılan itirazda olduğu gibi icra takibi durur.
Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir.
Borca itiraz, ayrıca ve açıkça belirtilmek zorunda değildir; sadece “itiraz ediyorum” denmesi dahi yeterlidir. Borçlu, itirazında sebep bildirmek zorunda değildir. Ancak, borçlu bildirmiş olduğu itiraz sebepleri ile bağlı olup, kural olarak bunları daha sonra değiştirip, genişletemez (m. 63).
İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden icra takibine konu alacak bütün ferileriyle birlikte kesinleşmiş olacağından takibe devam edilip tebligat yapılmasına gerek olmaksızın haciz işlemi yapılabilecektir.
Zorla imzalanan senet, genel mahkemede hukuk davasıyla iptal edilebilir. Zorla imzalanan senedi iptal etmek isteyen kişi asliye ticaret mahkemesinde menfi tespit davası açmalıdır. Zorla senet imzalatma eylemi TCK kapsamında suç teşkil ettiği için ceza davasının da görülmesi muhtemeldir.
Senet, borçlu tarafından vadesi gelmiş olmasına rağmen ödenmediği takdirde alacaklı, senedin aslı ile birlikte İcra Dairesine başvurma hakkına sahiptir. İcra Dairesi bu durumda alacaklı olan tarafın elinde mevcut olan senetleri inceleyerek icra takibine başlayacaktır.
İİK.nun 170/3. maddesinde “inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu” anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Senetteki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti ise senet elinde olup takibe başlayan ve imzanın borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklıya aittir (HGK.
İmzaya İtiraz Takibi Durdurur mu: Metindeki imzanın kişiye ait olmadığının ileri sürülmesi her zaman takibi durduran bir husus değildir. Kimi durumda satış hariç diğer işlemler dururken kimi durumda takip tamamen durabilir. Kimi durumda ise takibe hiç etki etmez. Bunlar tamamen somut olayın özelliklerine göre değişir.
Genel haciz yoluyla yapılan icra takibinde borçlu senet altındaki imzasına itiraz ederse, alacaklı itirazın kendisine tebliğinden itibaren altı aylık yasal sürede icra mahkemesine başvurarak itirazın geçici kaldırılmasını isteyebilir.
Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yolu Süresi
İtiraz için kanunen verilen süre tefhim ve tebliğinden sonraki 7 gündür, karar kişinin bilgisi dışında verilmişse tebliğ edilmesinin ardından yasal süre başlar.
İmzaya itiraz, ödeme emrinin tarafınıza tebliğinden itibaren 5 gün içinde yetkili icra mahkemesine yapılmalıdır. İmzaya itiraz dilekçesinde senetteki imzaya itiraz edildiği açıkça belirtilmelidir.
Bu süre içerisinde borca itiraz edilmediği takdirde icra takibi kesinleşir. Ancak ödeme emri Tebligat Kanunu'na aykırı şekilde tebliğ edilmişse borçlu, icra hukuk mahkemesine başvurarak, ödeme emrinin tebliği tarihinin, usulsüz tebligatın öğrenildiği tarih olarak değiştirilmesini isteyebilir.
Borçlu, kendisine gönderilen ödeme emrine itiraz ettiği takdirde, başlatılan icra takibi durur. Takibin devamı, ancak borçlunun takibe itirazının hükümsüz kılınmasıyla mümkündür.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşer." hükmü yer almaktadır. Hükümden de anlaşılacağı üzere bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen borçluya alacaklının talebi üzerine tazyik hapsi verilir.
Bu, borçlunun bilgi ve imzası dâhilinde gerçekleşir. Bunun haricinde senetteki oynamalar 'senette tahrifat' kapsamına girer. Resmi evraklarda sahtecilik; sahte belge kullanılması, imzanın taklit edilmesi, evrakın usulüne uygun olmayan bir şekilde değiştirilmesi gibi yöntemlerle irtikâb edilir.
Senet iptal davası, zıyaa uğrayan bir senedin yetkili hamilinin hak kaybına uğramaması adına açılan bir davadır. Bu davada yetkili hamil olduğunu iddia eden kişi, senedin zıyaa uğradığını ispat ederek iptalini talep etmektedir. Mahkemece senedin zıyaa uğradığına kanaat getirildiği takdirde senet iptal edilir.
İİK'nun 170/4. maddesine göre; imzaya itirazın kabulüne karar verilmesi halinde, icra mahkemesi, senedi takibe koymada kötü niyeti veya ağır kusuru bulunduğu takdirde alacaklıyı senede dayanan takip konusu alacağın % 20'sinden aşağı olmamak üzere tazminata ve alacağın % 10'u oranında para cezasına mahkum eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri