"Onun ipiyle kuyuya inilmez", güvenilmez veya yetersiz olan bir kişi veya araçla riskli bir işe girişilmemesi gerektiğini ifade eden bir deyimdir.
[1] Güvenilmez. Kendisine güvenilerek bir iş yapıldığında kişiyi yarı yolda bırakabilecek kimse.
El ipi ile kuyuya inme. Eden bulur inleyen ölür.
Sakla samanı, gelir zamanı Atasözünün Anlamı: Bir şeyi ihtiyaç olmadığında dahi saklamak, ihtiyaç anında kullanmak için faydalıdır. Önceden tedbir almanın, zor zamanlarda avantaj sağlayacağını vurgular.
Kendi düşen ağlamaz Atasözünün Anlamı: Bir kişi kendi sebep olduğu durumda zarar görürse, başkalarından acıma veya yardım beklememelidir. Bu atasözü, kendi hatasıyla başına gelen kötü durumlar için başkalarını suçlamamanın ya da dert yanmamanın gerekliliğini ifade eder.
İlgili 23 soru bulundu
İğne ile kuyu kazmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Zor denecek bir işi yetersiz araç ve gereçlerle başarmaya çalışmak.
Birinin kötü duruma düşmesi, felakete uğraması, zarar görmesini sağlamak için zemin hazırlamak, tuzak kurmak. “Adamın kuyusunu kazıp da elinize ne geçecek.”
Delikanlılardan biri: “Merak etme ana bir şeyciği yok,” demiş, “gölde boyunun ölçüsünü aldı.” Böylece, çok yüksekten atanlara, yapamayacağı şeyler için iddialı iddialı konuşup lâfının altında kalanlara “boyunun ölçüsünü aldı” deyimi söylenir olmuş.
Bu deyim, günlük rutinlerden, sorumluluklardan veya zorluklardan uzaklaşarak keyifli ve eğlenceli zaman geçirmek anlamında kullanılır.
"Buyrun Cenaze Namazına" deyimi, Türkçede bir durumun veya olayın sonunun geldiğini, bir şeyin bitişinin yakın olduğunu veya bir durumun artık umutsuz ve geri dönülmez bir hal aldığını ifade eder.
[1] Sert söz ve davranışlarla karşılık vererek bir kimseyi yaptığına pişman etmek.
"Kendi kuyusunu kazmak" deyimi, bir kişinin kendi eylemleriyle kendine zarar vermesini, kendi sonunu hazırlamasını veya kendini zor duruma sokmasını ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin bilinçsiz, dikkatsiz veya yanlış kararlarının sonucunda kendine zarar verdiği durumlar için kullanılır.
"Kuyusunu kazmak" deyimi, birinin başka birine gizlice zarar vermek için plan yapmak, tuzağını kurmak ya da onun aleyhinde hareket etmek anlamına gelir. Genellikle kötü niyetli bir planlama veya entrika çerçevesinde bir kişinin başarısız olması ya da zarar görmesi için gerekli adımların atılmasını ifade eder.
Bana (sana, ona) göre hava hoş DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Öyle ya da böyle olması benim (senin, onun) için fark etmez.” anlamında.
"Eski köye yeni âdet getirmek" deyimi, bir topluluk veya organizasyona yeni ve farklı uygulamaların, düzenlemelerin ya da kuralların getirilmesi anlamına gelir. Bu ifade genellikle, alışılmışın dışında bir yenilik yapılıp mevcut düzeni değiştirmeye çalışıldığında kullanılır.
[1] Aklına gelen her şeyi kimsenin fikrini almadan, değerlendirmeden, sonunu düşünmeden yapan.
"Bin Dereden Su Getirmek" deyimi, Türkçede bir işi gerçekleştirmek veya bir sorunu çözmek için çok sayıda zorlu ve karmaşık yollardan geçmek, çok çaba ve emek harcamak anlamına gelir.
İğne ile kuyu kazmak deyimi, konuşma dilinde dahi yaygın şekilde kullanılan deyim türlerinden biridir. Söz konusu deyimle çeşitli yazılarda karşılaşmanız da mümkündür. Söz konusu deyim, gerçek anlamı ile düşünülebileceği gibi mecaz anlamda değerlendirilmesi çok daha uygundur.
', İğne ile kuyu kazmak (dey.) 'Yetersiz araçlarla, sürekli ve sabırlı bir biçimde çalışıp çok güç olan veya çok ağır yürüyen bir işi başarmaya çalışmak.
Küçük dilini yutmak deyiminin anlamı şaşırmak, donakalmak, hayrete düşmek ya da hiçbir tepki veremeyecek hale gelmektir. Herhangi bir duruma şaşırır ve konuşamaz, tepki veremez hale gelirseniz küçük dilimi yuttum diyebilirsiniz.
"Dırdır etmek" deyimi, Türkçede sürekli şikayet etme, mırıldanma veya başkasına bıkkınlık verici şekilde sürekli bir şeyler söyleme davranışını ifade eder.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
Pireyi deve yapmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Küçük, basit bir olayı büyütüp mesele yapmak, aşırı abartmak.
"Ağzından laf almak", genellikle bir kişiden bilgi veya görüşlerini öğrenmeye çalışırken kullanılan bir deyimdir. Konuşmaktan çekinen, ketum veya içine kapanık kişilere yönelik bir ifade olarak, bu kişilerin düşüncelerini, hislerini veya bilgilerini paylaşmaları için çaba göstermek anlamına gelir.
Pahalıya mal olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kolay elde edilememek; para, özveri ve emek gerektirmek; zarara ve sıkıntıya yol açmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri