Olayınızda bahsettiğiniz sözler söylendi ise hakaret suçu oluşmuştur. Seninle görüşeceğiz şeklinde bir ifade somut olayın özelliklerine göre tehdit suçunu oluşturur.
Türk Ceza Kanunu'nun 28. Maddesinde düzenlenmiştir: “Karşı koyamayacağı veya kurtulamayacağı cebir ve şiddet veya muhakkak ve ağır bir korkutma veya tehdit sonucu suç işleyen kimseye ceza verilmez.
Kanunda açıkça belirtilmiş olmasa da tehdit içeren sözlerin hukuka aykırı olması gerekir. Örneğin, “bir kişiyi seni dava edeceğim, seni sürüm sürüm süründüreceğim” demek hukuka aykırı olmadığından bu suçu oluşturmaz.
Tehdit suçunun temel şekline göre; bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kimse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Tehdit suçunun temel şekli resen soruşturulur, takibi şikayete bağlı değildir.
E-posta, görüntülü konuşma (Facetime gibi), anlık mesajlaşma (SMS, WhatsApp gibi) yollarla yapılan hakaretlerde kanun kapsamında yer almakla beraber tehdit kişinin mal varlığına ilişkin olması halinde fail hakkında gerekli işlemlerin yürütülmesi şikâyete tabiidir.
İlgili 34 soru bulundu
Örneğin, bir kişinin çalışma masasına insan dışkısı koymak veya bir kimsenin yüzüne tükürmek hakaret suçuna vücut verir. Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Telefonla veya mesajla tehdidin cezası suçun temel halinin işlenmesi halinde ceza 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya 6 aya kadar hapis veya adli para cezası olacaktır. Tehdit suçunda cezayı ağırlaştıran nitelikli haller arasında imzasız mektup, e-mail yoluyla tehdit suçu düzenlenmiştir.
TCK 106 madde asliye ceza mahkemesinde görülür. TCK 106 basit halinin cezası 6 aydan 2 yıla, nitelikli halinin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar. Tehdit suçunun basit halinde yani 106/1 uyarınca tutuklama kararı verilemez. Ama 106/2 yani nitelikli halinde tutuklama kararı verilebilir.
Yargıtay aşağıda işaret ettiğimiz içtihatlarından da anlaşılabileceği gibi telefonda küfür ispatı noktasında tanık beyanları, SMS ve Whatsapp mesajları, sosyal medya üzerinden gönderilen mesajlar, gizli ses kayıtları gibi birçok vasıtayı delil olarak kabul etmektedir.
Hakaret Sayılan Kelime ve Sözler
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
Suç-ceza hukuku ilişkisinde mahkûmiyet kararı için kesin kanıt zorunluluğu, kanıtların da sanık değil iddia makamı tarafından edinilmesi gerekliliği, zanlının suçsuzluğunu kanıtlama yükümlülüğü olmadığı, iddia makamınınsa suçu kanıtlama zorunluluğu..
Tehdit suçunun temel hali açısından fail, mağdurun hayatına karşı yönelik bir söz sarf ederse, altı aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Örnek vermek gerekirse fail, ” Seni geberteceğim.” sözlerini sarf ederse hayata karşı tehdit suçunu oluşturur. Buna halk arasında ölümle tehditte denmektedir.
Anılan Kanun'un 265'inci maddesinin 1'inci fıkrası gereği kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
TCK m.86/1'e göre; “Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” denmektedir. Bu bağlamda tarafların gerçekleştirmiş olduğu fiilleri bu madde çerçevesinde değerlendirilecektir.
Tehdit Suçunun Cezası ve Ağırlaştırıcı Halleri. Tehdit suçunun ağırlaştırıcı olmayan, basit hali ile işlenmesi; hayata, vücut veya cinsel dokunulmazlığına karşı olarak işlenecektir. Fail, bu durumda, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Kanunda sayıldığı şekliyle hakaret ve tehdit suçlarının oluşmasının ardından kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunarak dava sürecini başlatabilirler. Tehdit suçu ve hakaret suçu için kanunda farklı ceza süreleri ön görülmüştür. Suçun niteliğine göre verilecek cezalarda değişebilir.
Azmettirme; ceza muhakemesi hukuku kapsamında serbest delil ilkesi çerçevesinde her türlü delille ispatlanabilir. Ancak azmettirmenin, ceza muhakemesi hukukunun maddi gerçeğe ve kesin sonuca ulaşma amacı doğrultusunda da her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delille ispatlanması gerekir.
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…)veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Yargıtay'ın aşağıdaki kararında, “a…koyayım”, ya da “a…koduğum” cümlelerinin ilk harflerinden oluştuğu düşünülen, “amk piçi” sözü, “hakaret olarak” kabul edilmiştir.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir.
Hakaret Suçu Uzlaşmaya Tabi Mi? Nitelikli hakaret suç harici basit hakaret suçu şikayete tabidir, bu nedenle şikayete tabi olan hakaret suçu uzlaşmaya da tabi olacaktır. Basit hakaret suçunda soruşturma aşamasında savcılık, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından dosya uzlaştırma bürosuna gönderilecektir.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri