Salçanın üzerinde küfe ek olarak kabarcıklar oluşursa, salça suyu siyah veya sararırsa, bozuk demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz. - Salçanın doğal tadı ve kokusu çok iştah açıcıdır. Küflü olsa bile, kokusu aynı kalır.
Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Küf ilaveten kabarcıklar meydana gelmişse, salçada koyu bir su oluşmuşsa ya da sarımtırak bir renk ortaya çıkmışsa bunlar bozulmuş olduğuna işarettir. Kabarcıklar oluşmuş, sarımtırak renkteki salçaysa tüketilmemelidir. 2 - Koku : Salçanın doğal bir kokusu vardır ve bu koku iştah açıcıdır.
Bir çay kaşığı ve daha fazla bozulmuş salça tüketilirse baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Gıda zehirlenmelerinin etkisi kişiye göre de değişebilir. Bu nedenle kesinlikle hafife alınmamalı, en kısa sürede bir sağlık kurumuna müracaat edilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Domates salçasının raf ömrüne genellikle, doğru saklanırsa altı aya kadar uzayabilir. Eğer domates salçasını dondurarak saklamak istiyorsanız salçayı küçük parçalar halinde doldurmalısınız. Ek olarak, salçayı dondurucuya koymadan önce bir bez veya kâğıda sarmak önemlidir.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Bu sorunun cevabı değişmektedir. Eğer ev yapımı güneş kurutması biber salçası ise serin bir yerde saklayabilirsiniz. Eğer fabrikasyon veya kaynatma biber salçası ise buzdolabına saklamanız gerekiyor aksi takdirde biber salçası bozulabilir.
Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Ev yapımı salçalarda küflenmeye pek rastlanmamakla birlikte, hazır salçalar küflenebiliyor.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Koyu Biber Salçası ise kırmızı ve siyah arasında elde etmek istiyorsa güneşte karıştırma süresi biraz daha uzar. Tam siyah biber salçası yapmak istiyorsa da Güneşte uzun bırakır, Koyulaşan salçayı günde 2 defa karıştırır. Karıştırdıkta renk koyulaşır, En sonda da Siyah rengi alır.
Küflü salçanın zehirleyeceğine dair halk arasında yanlış bir bilgi vardır. Ancak salçanın küf kısmı yendiğinde tabi ki mideye zararı olacaktır. Küflü salçanın küf kısmı alındığında sağlığa bir zararı bulunmaz. Küflü kısmı değil de salçanın diğer kısmına küf bulaşmadığı için bir sorun olmayacaktır.
Domatesin yeşil kısımlarının üretim sırasında sıcaklık etkisiyle kahverengileşmesi sonucu bu lekeler oluşur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirlediği yönetmelikler çerçevesinde 1 gram salçada maksimum 2 adet siyah leke görülmesine izin verilmiştir.
raflarındaki salçaların daha az küflenme oranını ortaya koymaktadır. Bozulan bir salça öncesinde ekşimeye sonrasında küflenme durumuna ulaşır. Bunun nedeni de patojen bakterilerin daha hızlı çoğalmasıdır. Küf oluşumlarındaki temel amaç belirttiğimiz gibi hava teması, su miktarının çokluğu ve ısı etmenidir.
Salçanın en önemli kalite kriterlerinin başında renk gelir. Buyüzden domateslerin hem kabuklarının vehem de etinin tam olarak kızarmış olması gerekir. Hafif yeşilli domatesler salça rengini ve aromasını sonderece olumsuz etkiler. Salçaya işlenecek domateslerin özelliği sadece renkle sınırlı değildir.
Zeytinyağı ekleyin
Kavanoza doldurduktan sonra üzerine ekleyeceğiniz iki kaşık zeytinyağı ile küflenmeyi engelleyebilir kavanozun ağzını sıkıca kapatarak da salçanızın hava almasını tamamen önleyebilirsiniz.
Örnek olarak aldığınız salçanın ambalajı üzerinde yer alan Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş olsa bile, kavanozu açtığınızda koku, renk ve duyusal özellikleri normal ise o salçayı yiyebilirsiniz.
Salçanın küflenmemesi için ilk olarak onu cam kavanozda kapağından hava girişi olmayacak şekilde saklayın. Salçayı yaptıktan sonra onu plastik ya da teneke benzeri kaplara koymak büyük bir hata. Eğer böyle bir hata yaptıysanız hemen üzülmeyin, onun yerine salçalarınızı bir an önce steril cam kavanozlara aktarın.
Plastiğin içerisindeki maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr. İrkin turşu, salça, yoğurt, sıvı, peynir gibi asitli gıdaların kesinlikle plastik kaplarda saklanmaması gerektiğini belirtti.
Karıştırma işlemini muhakkak tahta kaşık ile yapın metal kaşık sulandırır. Salça olma süresi yaşadığımız yerin hava sıcaklığına göre değişkenlik gösterebilir. Salça olma sırasında üzeri beyazlamalar olabilir bu normaldir karıştırılınca düzelir. Üzerindeki beyazlık tuzdan dolayıdır.
Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası eklemeyi deneyin. Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Küflü salça üzerindeki küfün alınmasının ardından tüketilebilir. Salçanın sadece üst katmanı küflenir. Küf içerdeki kısma nüfuz etmez. Bu yüzden küfü alındıktan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır.
Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
BUZDOLABINDA SAKLAMAYIN
Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir yerde,örneğin kilerde saklamanız gerekir. Fakat, hazır salçaların aksine, yaz güneşinde kurutulduktan sonra tuz ile bir miktar kaynatıldıktan sonra saklanan salçanın küflenmesi söz konusu değildir.
Salçanın daha uzun süre saklanması için üzerini kapatacak kadar doğal zeytinyağı dökülebilir. Hemen kullanmayacağınız salçayı poşet içine koyup derin dondurucuda, sık sık tüketeceğiniz salçayı cam kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri