Senkron motor yapısında döner manyetik alan hızı ile rotor hızı aynı hızda, yani senkron hızda döner. Elektrik makinesinin içerisinde döner manyetik alan oluşur. Bu alan, senkron devirde döner. Rotorda aynı hızda dönüyorsa, senkron elektrik makinesi motor işletmesinde çalışıyor demektir.
Bir elektrik makinesi olarak frekans ve kutup sayısıyla orantılı bir şekilde hareket ederek sabit bir hızda dönen alternatif akım makinelerine senkron makine denir. Eğer senkron makineye elektrik enerjisi verilip mekanik enerjisi elde edilirse senkron motor olarak çalışır.
Senkron jeneratörlerin çalışma prensipleri, sabit bir mıknatıs içinde dönen bir iletkende indüksiyon yolu ile E.M.K. indüklemeye dayanır. Böylece akım geçen iletkende manyetik alan oluşur (Oersted Prensibi). Uyarı akımı ile jeneratörün uç gerilimi doğru orantılı bir artış gösterir.
Senkron motora yüklü olarak yol vermek için, rotora aynen sargılı rotorlu asenkron motorlarda olduğu gibi sargılar sarılır. Bu sargıların birer uçları rotor mili üzerinde bulunan bileziklere bağlanır. Diğer uçları da çoğu zaman yıldız bağlanır.
Senkron (eşgüdüm,synchronization), donanımlar arasında uygun adım hareketi sağlayan bir iletişim, sistemin bir merkezden yönetilmesine olanak tanıyan makinalar arası bir protokoldür. Eşgüdüm sayesinde iki ya da daha fazla donanım zaman ve hız değerlerinde anlaşıp uyum içinde çalışır veya çalışması beklenir.
İlgili 38 soru bulundu
Senkron makineler hem A.A genaratör hem de motor olarak kullanılır.Senkron makine- lerde rotor hızı ile döner alan hızı birbirine eşittir. Bu makinelerde kayma sıfırdır.Senkron makineler hem boşta hem de yükte senkron hızla dönerler.
Bir senkron elektrik motoru, sabit durum'da milin dönüşü besleme akımının frekans ile senkronize edildiği bir AC elektrik motoru'dur; dönüş periyodu tam olarak AC çevrimlerinin tam sayısına eşittir.
Herhangi iki faza ait sargılar arasındaki konumsal (uzay) yerleştirme açısı 120 elektrik derecesidir. Rotor üzerine sarılan sargı alan sargısıdır ve sabit frekansta bir gerilim üretimini sağlamak için rotor sabit bir hızda döner (bu hız senkron hız olarak adlandırılır).
Senkron hız
, stator manyetik alanın dönüş devridir. 1,000 RPM (16.67 Hz) ve 1,200 RPM (20 Hz) 'ye eşittir, kaynak sistemler sırasıyla 50 Hz and 60 Hz dir. Asenkron motor asla senkron hızda dönmez. Böylece dönme hızı alt senkron hız ve asenkron motor olarak adlandırılır.
Senkron motorlar, asenkron motorlar gibi kendi kendine yol alamaz. Rotor senkron hızda döndüğünden, sargıları döner manyetik alan tarafında kesilmez ve bu sargılarda bir gerilim indüklenmez.
Oluşan gerilim dalgalanmaları ve akım darbesi paralel bağlanan generatöre hasar verir. Hasarın önüne geçebilmek için paralel bağlantı işlemi senkronizasyon anında gerçekleştirilmelidir.
Tanım olarak, senkron hızda çalışan motorlara, senkron motor denilmektedir. Senkron hız da motorun elektromotor kuvveti oluşturduğu sabit hız olmaktadır. Bu motor, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmek de kullanılır.
Senkronizasyon, eşzamanlama veya eşleme, eşgüdümlü çalışan parçalı sistemlerin zamanlamalarının eşleştirilmiş olduğunu ifade eder. Birimleri, bu şekilde çalışan sistemler senkronize veya eşzamanlı olarak anılır. Bazı sistemler neredeyse eşzamanlı olduklarından plesiochronous olarak anılırlar.
2.1 Senkronizasyon Şartları
Üretilen gerilimin dalga şekilleri aynı veya benzer olmalıdır. Gerilimlerin etkin değerleri birbirine eşit olmalıdır. Frekansları birbirine eşit olmalıdır. Faz açıları birbirine eşit olmalıdır.
Rotorun dönme hızı, dönen manyetik alanla tam olarak aynı ise, bu bir senkron motordur; rotorun dönme hızı manyetik alandan küçük ise hız yani ikisi senkronize değildir asenkron motordur. Asenkron motor basit bir yapıya sahiptir ve yaygın olarak kullanılmaktadır.
Senkron programlamada bir fonksiyon bitmeden diğeri çalışmaya başlamaz yani birbirlerini beklerler bekleyen fonksiyonun cevabı dönmeden diğerine geçilmez. Fakat asenkron fonksiyonlar aynı anda çalışmaya başlarlar ve birbirlerinin sonucunu beklemeden çalışmaya devam ederler.
Kondansatör, motorun başlangıçta yüksek dönme momenti sağlamasına yardımcı olur. Bağlantı, motorun ana sargısı ve yardımcı sargısı arasında doğru şekilde yapılır. Kondansatörün uygun değerlere sahip olması ve doğru polariteye bağlanması önemlidir.
Değişik yüklerde asenkron motorun devir sayısında değişimi, aşağıda örneği bulunan tork-hız grafiğinde görülebilir. Buradan görüleceği gibi 2 kutuplu bir motorun döner alan hızı 3000rpm ve 4 kutuplu bir motorun döner alan hızı 1500rpm olacaktır.
uygulanan AC gerilimin frekansı arttırıldığında motorun hızı artar. Frekans azaltıldığında ise motorun hızıda azalır.
Bu sistemlerden herhangi birisi ile çalıştırılan alternatör yüklendikçe, alternatörün devir sayısı (hızı) bu yüke bağlı olarak azalacaktır. Eşitlikte, hızdaki azalmanın direkt olarak üretilen gerilimin frekansına da etki ettiği görülmektedir.
Rotorun devir sayısı hiçbir zaman döner alanın devir sayısına yani senkron hıza ulaşamaz. Rotor sargılarında bir emk endüklenebilmesi için rotor hızının (asenkron hız) döner manyetik alanın hızından (senkron hız) küçük olması gerekmektedir.
Mil hızının senkron hızdan ne kadar farklı olduğunu bağıl olarak belirtir. Senkron devir sayısı 1500rpm olan bir motor s=0.05'te çalışıyor ise mil devir sayısı; n=(1-0.05)x1500=1425rpm olacaktır.
Üç fazlı senkron motorlar, endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan ve yüksek güç gerektiren işlerde etkili bir şekilde çalışan elektrik motorlarıdır. Bu motorlar, üç fazlı bir güç kaynağından beslenir ve döner manyetik alan ile senkronize olarak çalışırlar.
Rotor hızı, motorun tasarımı sırasında belirlenir ve asenkron motorlarda stator tarafından oluşturulan manyetik alanın etkileşimi ile belirlenir. Rotor hızı, motorun nominal hızı olarak da adlandırılır ve belirli bir yük altında çalışırken rotorun ulaşabileceği maksimum hızı ifade eder.
Senkron makinelerde rotor devir sayısı ile döner alan devir sayısı birbirine eşittir. Diğer bir deyişle birbirleriyle “senkron” çalışırlar. Bu makineler kayma meydana gelmez (s = 0). Alternatör olarak çalışmada döner alan, dönme hareketi yapan bir doğal mıknatıs veya elektro mıknatıs tarafından meydana getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri