Sentetik kumlar doğal kumların işlenmiş (yıkanmış, empüriteleri giderilmiş) ve elenerek istenilen tane boyutuna ve şekline getirilmiş kumlardır. Bu nedenle daha az depolamaya ihtiyaç vardır. Sentetik kumlar her yerde aynı özelliği gösterdiği için ayrılmazlar ve bir arada bulunabilirler.
Silis kumunun döküm kumu olarak tercih edilmesinin en önemli nedenleri kolay bulunuşu, ucuz olması ve yüksek refrakterlik özelliği göstermesidir. Ancak yüksek genleşme gösterir.
Döküm kumları 4 çeşittir :
Bunlar; silis kumu, zirkon kumu, kromit kumu ve olivin kumudur.
Kalıp kumuna bu özelliği kazandıran kum taneleri arası boşluklardır. Bunları kontrol eden dört faktör; 1) tane inceliği, 2) tane şekli, 3) bağlayıcı cinsi ve miktarı, 4) nem miktarıdır. Kuru Mukavemet; kalıp kumunun kuru mukavemetinin Ancak kuru en etkin belirleyici özelliği bağlayıcı cinsidir.
Kalıp kumundan beklenen bazı önemli özellikler şöyle sıralanabilir; mukavemet, plastiklik, ateşe dayanıklılık(refrakterlik), gaz geçirgenliği, iyi yüzey özellikleri, süneklik, akıcılık, kolay hazırlanabilme ve dökümden sonra tekrar kullanılabilme[6].
İlgili 26 soru bulundu
Kum boyuta göre beş alt kategoriye ayrılır: çok ince kum (1⁄16 - 1⁄8 mm çap), ince kum (1⁄8 mm - 1⁄4 mm), orta kum (1⁄4 mm - 1⁄2 mm), kaba kum (1⁄2 mm - 1 mm) ve çok kaba kum (1 mm - 2 mm).
Alüminyum Kum Döküm Prosesi
Doğal veya sentetik bağlayıcılarla karıştırılmış yeni veya yenilenmiş kum olan yeşil kum, alüminyum giderilebilir kalıplar yapmak için en yaygın kullanılan malzemedir. Yeşil kum kalıpları, erimiş metal onlara döküldüğünde hala nemli oldukları için isimlerini alırlar.
Yaş Kum Kalıba Döküm
Dökümhanelerde yaygın olarak kullanılan bir kum kalıba döküm yöntemidir. Sıvılaştırılmış metal tekrar kullanılabilir kalıba dökülür ve katılaşma süreci tamamlanana kadar kalıp içerisinde tutulur. Bu işlem sonunda kalıp açılarak ürün çıkarılır.
Kum döküm, döküm yöntemleri arasında sıkça tercih edilen yöntemlerdendir. Kum döküm yöntemi, en basit döküm tekniği olarak bilinir. Yapılan işlem esnasında dökümü yapacak olan materyal, döküm kumu içerisine iletilir. Erimiş metal, oyuk içine doldurularak döküm malzemesi ve parçanın tamamı halini alır.
Kalıp kumuna bu özelliği kazandıran, kum taneleri arasındaki boşluklardır. Kalıp kumunda geçirgenliği kontrol eden başlıca dört faktör 1) Kum tane inceliği, 2) Tane şekli, 3) Kullanılan bağlayıcı cinsi ve miktarı 4) Nem miktarıdır. Tane inceliği: Tane inceliğinin, kumun geçirgenliğine olan etkisi şekilde verilmektedir.
Silis (SiO2) kumu piyasada en çok kullanılan kum çeşididir. Çünkü hem en ucuzdur hem de yüksek refrakterlik gösterir ( 2073 K ). Zirkon kumu (ZrSiO4) ise silis kumuna göre 2 kat daha yüksek yoğunluğa (özgül ağırlığa) ve yüksek ısıl iletkenliğe sahiptir. Zirkon kumunu önemli kılan en yüksek parametrede budur.
İnşaat alanı için her yıl neredeyse 50 milyar ton plaj kumu ya da fosil kumu kullanılmaktadır. İnşaat için gerekli olan kumun yapısı ince kumu ve ya şap kumu olmalıdır. İnşaat Kumu Nedir? İnşaat kumu kum ocaklarında açık işletme yöntemi sayesinde üretilebilen kum çeşididir.
Kum döküm ve kokil döküm yöntemlerinde kullanılan yardımcı döküm malzemesidir. Özel silis kumundan imal edilen shell kumu, hidrolik-pinomatik çalışan shell makinesine bağlı ısıtılmış ve belli bir sıcaklığa getirilen metal kalıpların içine hava yardımı ile püskürtülerek pişirme yöntemi ile üretilmektedir.
Döküm çeşitleri genellikle iki başlık altında incelenebilmektedir. Bunlar bozulabilir kalıba döküm ve kalıcı kalıba döküm olarak adlandırılabilmektedir.
İnşaat imalatlarında kullanılan kum çeşitleri: Beton yapımında ince kum ve kaba kum yerine göre seçilerek kullanılmaktadır.
Yaygın döküm metalleri alüminyum, magnezyum ve bakır alaşımlarıdır. Bu yöntemde kullanılan diğer malzemeler arasında kalay, çinko ve kurşun alaşımları ile grafit kalıplara dökülen demir ve çelik yer alır. Kokil kalıplar, dökümde birden fazla defa kullanılabilir ancak aşınmadan dolayı sınırlı bir ömre sahiptir.
Kum Döküme Genel Bakış
Kum kalıba döküm bir harcanan kalıp yöntemidir, yani katılaşma sonrasında kalıp bozularak parça çıkarılır ve her dökülecek parça için ayrı bir kalıp hazırlamak gerekir. Kalıplama kum esaslı malzemenin bir model etrafına sıkıştırılması ve daha sonra modelin kalıptan çıkarılması ile yapılır.
KROMİT KUMU
“Kromitin yüksek özgül ağırlığı ve yüksek termal iletkenliği, belirgin bir soğutma etkisi sağlar. Kromit kumu parlak siyah bir görünüme sahiptir. Kromit genellikle çelik dökümde soğutma sağlamak için kullanılır.
Yaş kalıplama kumu döküm kumu kuvars, bentonit, su ve bazı özellikleri tamalayan az miktarda ilave malzemeleri ihtiva eder. Bugün döküm teknolojisinde kullanılan kalıplama malzemelerinin % 80 i yaş kalıplama malzemesidir.
Döküm parçada kırık ve çatlaklar genellikle dikkatsiz taşıma ya da mekanik etki nedeniyle oluşur.
Kokil kalıp; alüminyum demir ve çelik karmaşık parçaların döküm yapılmasını sağlayan tekniktir. Kokil kalıp yöntemi ile bu parçalar yüksek yüzey kaliteli ürünlerin üretilmesini sağlar. Metal kalıba kokil döküm bir seri üretim yöntemidir. Aynı parçadan defalarca üretmek için kokil kalıp tasarımı kullanabilirsiniz.
Döküm yöntemi, seri üretim için defloküle edilmiş / ayrıştırılmış, düşük su içeriğine sahip sıvı çamurun alçı kalıplara dökülerek veya pompalanarak seramiğin şekillendirilmesi yöntemidir.
Evet, alüminyum döküm işlemi yapılarak alüminyum döküm parçalar üretilebilir. Alüminyum döküm, alüminyum alaşımlarının eritilmesi ve uygun kalıplara dökülmesi yoluyla gerçekleştirilir. Bu işlem, alüminyum parçaların seri üretimi için sıklıkla kullanılır ve farklı şekil, boyut ve kalınlıklarda parçalar elde edilebilir.
Döküm parçaların iç boşluklarını veya modelin kumdan sıyrılması sırasında bozulabilecek kalıp kısımlarını oluşturmak için kullanılan kalıp elemanlarına maça denir. Maça malzemeleri çoğunlukla kumdur. Fakat bu kumlar kalıp kumundan farklıdır. En önemli farkta kalıp kumundaki kil yerine bağlayıcıların kullanılmasıdır.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri