Doğadaki benzer örneklerine bakılarak insan eliyle üretilen, yapay yolla üretilen bileşimli maddelere sentetik adı verilir. Günümüzde sentetik deri, sentetik saç, sentetik boya, sentetik kumaş gibi pek çok ürünün sentetikten üretilen seçenekleri mevcuttur.
Sentetik çamaşırlar arasında naylon çoraplar, korseler, yağmurluklar, montlar ve spor giyim ürünleri bulunmaktadır. Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Sentetik kıyafetler, günümüzde birçok kombinde sıklıkla tercih edilir. Peki, sentetik kıyafet nedir? Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Sentetik doğal bir şekilde meydana gelmeyen, beşeri faktörlerin etkisiyle oluşan anlamına gelir. Bu sözcük yapay ve suni kelimeleriyle eş anlamlıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Pamuklu kumaş kategorisine giren renkli kumaşlar için ideal olan derece, çoğunlukla 40'tır. Ama ipekli ve benzeri daha narin kumaş tipleri için uygun olan yıkama sıcaklığı 30 derecedir. Sentetik kumaş tipindeki renkliler ise ön yıkama da yapılacaksa 50 yahut 60 derecede yıkanabilir.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Sentetik çamaşırlar, genellikle polyester, naylon, akrilik gibi sentetik elyaflardan yapılmıştır. Sentetik çamaşırlar, çoğunlukla çamaşır makinesinde yıkanabilir. Ancak doğru yıkama yöntemleri ve uygun sıcaklık kullanılarak bu çamaşırların ömrü uzatılabilir ve kalitesi korunabilir.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir.
Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Sentetik kumaş türleri, pamuk, keten, ipek gibi doğal materyallerin tersine birçok maddenin birleşimiyle oluşan liflerden elde edilen materyallerdir. Sentetik kumaş türleri akrilik, polyester, naylon, likra olarak kategorize edilebilir.
Sentetik çamaşırlar, çamaşır makinesinde varsa sentetik programında, yoksa hassas yıkama programında yıkanabilir. Yanlış ısı veya yüksek devirde yıkama çamaşırların küçülmesine, renklerin karışmasına sebep olabilir.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Renkli çamaşırlar genellikle 40°, 30° ve soğuk suda yıkanabilir.
Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir. Pamuklu renkli kumaşlar için ise pamuklu programı seçilmelidir.
Kot Pantolonu Çamaşır Makinesinde Yıkamak İçin
30 derece ve hassas program genellikle kotlar için idealdir.
Havlu yıkama için en uygun program pamuklu programdır. Pamuklu program, daha yüksek bir su sıcaklığına sahip olduğu için havluların daha iyi temizlenmesini sağlar. Bununla birlikte, sentetik programı da kullanabilirsiniz.
Beyaz renkli çarşafları renklilerde olduğu gibi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Sıkma programını en fazla 800 yapabilirsiniz. Daha yüksek programlar bu narin ürünlere zarar verecek ve deforme olmalarına yol açacaktır. Çarşaflar, günlük yıkama programlarında yıkanabilirler.
daha yakından bakalım. Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri