Su ısıtıcısını ocağa yerleştirerek ısıtın. İçindeki su kaynamaya başladığında, buruşuk giysiyi püsküren buhardan 20 santimetre uzakta tutun. Sıradan bir saç kurutma makinesi de giysi buharlayıcı görevi görebilir. Onu en yüksek ısı seviyesine getirin ve sıcak havayı doğrudan kırışıklıklara yöneltin.
Kırışık olan kıyafetinizi askıya asın ve 15cm uzaktan saç kurutma makinesi ile kırışıklıkları kurutarak yok edin. Kırışıklıkların olduğu bölgenin üzeri ıslatın. Suyun ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğuna dikkat edin. Su ile ıslatılan bölgeye ısıtılmış bir tabak ya da benzeri bir eşya koyun ve kırışıklıklara veda edin.
Fön Makinesi Kullanın
Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Kıyafetin üstüne hafif nemli bir havlu daha serin. kıyafeti gerin ve bu şekilde kurumaya bırakın. Vereceğimiz yöntemler arasında en kolayı olan bu yöntemde, kırışık olan kıyafetinizi askıya asın ve 15 cm uzaktan saç kurutma makinesi ile kırışıklıkları yok edin. Kırışıklıkların anında kolayca yok olduğunu göreceksiniz.
Tek yapmanız gereken masanın üzerine temiz bir havlu veya battaniye sermek, bezinizi düzleştirmek ve ütülemeye başlamak. Cam masa kullanmaktan kaçının. Ahşap masalar, ütü masası olmadan ütülemek için harika bir alternatiftir.
İlgili 44 soru bulundu
Ütünün icadı 17. yüzyıl başlarına kadar dayanmaktadır. İlk başlarda giysileri düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılırken daha sonra saplı düz demir plakalar ateşte ısıtılmaya başlandı. Bu yöntemle ısının uzun süre korunamaması yüzünden demir plakaları oyarak içlerini kömür közüyle doldururlardı.
Jilet gibi ütülenmiş giysiler için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Ütü yaparken kıyafetlerinizi ısı sıcaklığına göre sıralayın. Önce düşük ısıdaki, ardından da orta ve yüksek sıcaklıkta ütüleme gerektiren kıyafetlerinizi ütüleyin. Böylelikle sürekli ütünün ayarını değiştirmek zorunda kalmazsınız.
KIYAFETİN NEMLİ OLMASINI SAĞLAYIN
Keten ve pamuk kıyafetlerinizi ütülerken kumaşın hafif nemli olması kırışıklıkların açılmasını ve ütülemeyi kolaylaştırır. Bir sprey şişesi yardımıyla hafifçe ıslattığınız ya da tamamen kurumamış pamuk ve keten kıyafetlerinizi ütülemek kırışıklıkların kolayca açılmasını sağlar.
eğer ütüyü ısıtmaya, masasını açmaya üşenmiş iseniz, saçınızı düzleştirirken sonra düzleştiriciyi elden bırakmadan ütü yapmaya devam edip dışarı çıkmaya kısa sürede hazır olabilirsiniz.
Ütüleme yaparken ütüyü kıyafetin üzerine çok hızlı gezdirmemek gerekmektedir. Ütü kıyafetin üzerinde yavaş yavaş gezdirilir. Gerektiğinde inatçı kırışıkları açmak için ütünün buhar düğmesine basılır. Kıyafet, ütü masası üzerinde çevrilerek her tarafı ütülenir.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
- Öncelikle ütünüzün ısısını ayarlayın. Gömlek kumaşı pamuklu ise yüksek, pamuk karışımı ise orta, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamalısınız. - Gömleğin kırışıklık durumuna göre buhar seviyesini ayarlayın. Kırışıklığın fazla olduğu yerlere daha fazla buhar vererek ütülerseniz kırışıklık kolayca yok edilir.
SAÇ KREMİ+BEYAZ SİRKE+SU
1 çay kaşığı saç kremi, 1 çorba kaşığı beyaz sirke ve 2 su bardağı suyu temiz bir kapta karıştırın. Ardından huni yardımıyla boş bir sprey şişesine doldurun. Hazırladığınız karışımı hafif bir şekilde kıyafetlerinize püskürtün. Kıyafetlerin tamamen ıslak olmamasına özen gösterin.
Kurutucunun içine bir iki küp buz at ya da kurutmadan önce giysilere hafifçe su püskürt. Buz küpleri eriyip buhara dönüşecek ve bu da giysilerdeki kırışıklıkları gidermeye yardım edecek. İstersen buruşuk kıyafetlerle birlikte kurutucuya bir de ıslak çorap atabilirsin.
Yapmanız gereken tek şey, ıslak kıyafetlerinizi kurutucuya koymadan önce birkaç parça buz küpünü makinenin içine atmak. Kurutucu içerisinde eriyen buzların buharı kıyafetlerinizin kırışmamasına yardımcı olur. Siz de kurutucudan çıkan kıyafetlerinizi ütüleme işlemine gerek kalmadan rahatlıkla giyebilirsiniz.
Pamuklu döngülerinde çamaşırlar düşük su seviyesinde, titiz yıkama ile ve yüksek dönüş hızıyla yıkanır. Tüm bu etkenler de çamaşırları kırıştırır. Kolay kırışan çamaşırlar için hassas yıkama döngülerini kullanın.
Pamuk gömleklerinizi en kısa zamanda, en kolay şekilde ütülemek için mutlaka ütü masasında ütü yapmanızı tavsiye ederiz. Yaka ve pat düğmelerinin çevresinin, kol ve etek ucundaki desenli bölgelerin, cep kenarlarının üzerine nemli ince bir bez koyarak ütülemeniz bu alanların parlama yapmasını önler.
Takım elbiselerin ceketlerini isteğinize göre buhar gücüyle yatay ya da dikey olarak ütüleyebilirsiniz. Ceketi, omuz kısımlarını tam olarak kavrayacak bir askıya, düzgün şekilde asın. Kumaşı gergin bir şekilde tutun ve buhar püskürtün. Kırışıklıklar geçene kadar, ütüyü yukarı ve aşağı hareket ettirin.
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Ütünüzde musluk suyu kullanabilirsiniz. Musluk suyunun sertlik derecesi yüksekse içme suyuyla karıştırabilirsiniz.
2)Sirke yardımı ile kireç sökme işlemi; Sirke hem temizlik hem yemek hem de şifa amaçlı kullanılıyor. Bu kez de sirkeyi ütünüzün kireç problemi için kullanmayı tercih edebilirsiniz. Eşit miktarda su ve sirkeyi ütünüzün haznesine boşaltın. Ardından yine ütünüzü çalıştırarak sirkenin gözeneklere ulaşmasını sağlayın.
Kıyafetlerinizi ortadan dışarıya doğru ütüleyin. -Buhar kullanımına dikkat edin. Kıyafetlerinizi ütülerken ütüyü kuvvetlice bastırmayın. Kıyafetlerinizin üstüne uyguladığınız fazla kuvvet, giysilerinizde ütü izi kalmasına, yakmasına veya yıpranmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri