Sera etkisi dünya üzerindeki yaşamın devamlılığı için önemli bir olaydır. Sera etkisi olmasaydı güneşten gelen ışınların hepsi kolaylıkla uzaya geri yansır, gündüzleri ısınan deniz ve karalar da geceleri çok hızlı bir şekilde soğurdu. Çünkü bu sera gazları bir nevi ısı depolama aracı gibi çalışmaktadır.
Bir battaniye işlevi gören sera gazları sayesinde yeryüzündeki ortalama sıcaklık, insanlar, hayvanlar ve bitkilerin hayatını sürdürmesine imkân verecek bir ısı düzeyini, 15°C'yi yakalar. Sera gazları olmasaydı, yeryüzünün ortalama sıcaklığı -18°C civarında olurdu.
Sera Etkisinin Günlük Hayata Etkileri
Salgın hastalıkların daha kolay bir şekilde yayılması Artan sıcaklıkların ve kirlenen atmosferin solunum sistemine etki etmesi. Eriyen buzullar sonucu deniz seviyelerinin yükselmesi ve yerleşim bölgelerinin sele maruz kalması Toprak kayması riskinin artması
Atmosferin, ışığı geçirme ve ısıyı tutma özelliği vardır. Atmosferin ısıyı tutma yeteneği sayesinde suların sıcaklığı dengede kalır. Böylece nehirlerin ve okyanusların donması engellenmiş olur. Bu şekilde oluşan, atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine sera etkisi denir.
Dünya üzerindeki sera etkisi
Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı gibi atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur, böylece dünya ısınır. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir. Atmosferde bu gazların miktarının artması Yerküre'de ısınmayı büyük oranda artırır.
İlgili 16 soru bulundu
Sera gazları Dünya'dan uzaya yayılan ısının (kızılötesi ışığın) bir kısmını geri yansıtarak Dünya'nın ısınmasına neden olur. Bu olaya sera etkisi denir. Güneş'ten Dünya'ya yalnızca ışık tayfının görünür kısmında olan ışınlar değil aynı zamanda kızılötesi ve morötesi kısmında olan ışınlar da ulaşır.
Sera etkisi, atmosferdeki gazların güneşten gelen ısıyı tutmasıyla sonuçlanan dünyanın doğal ısınmasıdır. Güneş ışığı gezegenimizi yaşanabilir kılar.
Dünya, yer yüzünden yansıyan Güneş ışınlarının atmosferde tutulmasıyla ısınmaktadır. Bu ışınların; su buharı, karbondioksit ve metan gibi sera gazları tarafından tutulması sonucunda Dünya'nın ısınması, sera etkisi olarak tanımlanmaktadır. Sera etkisi, normal şartlar altında doğal düzenin bir parçasıdır.
Sözlük anlamı olarak sera etkisi endüstriyel üretimin sonucu olarak karbondioksit gibi çeşitli gazların oranının atmosferde artması ile dünyayı saran ozon tabakasının delinmesine neden olması ve bunun sonucunda da havada aşırı ısınma gerçekleşmesidir.
Atmosferde kızıl ötesi ışınları absorbe edebilen gaz bileşimlerine sera gazı diyebiliriz. Bu, sera gazının atmosferdeki ısıyı tutması ve hapsetmesi anlamına gelir. Bu şekilde sera gazları atmosferdeki sıcaklığı artırırlar ve sera gazı etkisi ile küresel ısınmaya ve dolayısıyla iklim değişikliğine neden olurlar.
Özellikle kıyı kesimlerinde toprak kaymaları artar. Kutupların erimesi, okyanusların yükselmesi anlamına gelecektir. Kuraklık ve çölleşme baş gösterirken bir taraftan da kasırgalar ve seller meydana gelir. Mevsimlerin dengesi bozulur.
Türkiye'nin en büyük sera gazı kaynağı kömürdür: 2019 yılında kömür yakımından 154 megaton karbondioksit salındı. 2020 yılında kömür yakımından 148 megaton karbondioksit sağlandı.
Fazla su buharı yağmur olarak yeryüzüne düşüyor, atmosferdeki su buharı oranı azalınca yeryüzündeki su buharlaşıyor. İnsan kaynaklı iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını ise şöyle sıralayabiliriz: Karbondioksit, metan, diazot monoksit, ozon ve klorofloro karbon (CFC) gazları.
Fizik yasalarına göre sera etkisi olmasaydı yerkürenin salım sıcaklığı –18 °C olurdu. Gerçekte yeryüzünün ortalama sıcaklığı yaklaşık 15 °C'dir. Başka bir deyişle, sera etkisi sayesinde yerkürenin ortalama yüzey hava sıcaklığı sera etkisinin bulunmadığı koşullara oranla yaklaşık 33 °C daha yüksektir.
Atmosferdeki en etkin sera gazı sudur. Ayrıca karbondioksit (CO2), metan (CH4) ve ozon (O3) gazları da sera etkisine önemli katkıda bulunur. Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan küresel ısınmanın en önemli nedeninin bir sera gazı olan karbondioksitin atmosferdeki miktarında yaşanan artış olduğu düşünülüyor.
Çeşitli bilimsel çalışmalar küresel ısınmanın gerçek olduğunu, dünyanın bu trendi devam ettirmesi durumunda yüzyıl sonunda ortalama sıcaklığın iki derece yükseleceğini, bunun ise çok ciddi küresel sonuçlar ortaya çıkaracağını gösteriyor. Sonuç olarak; Küresel ısınmanın gerçek olmadığı iddiası yanlış.
Fosil yakıtların kullanımı, endüstriyel faaliyetler ve ormansızlaşma gibi insan kaynaklı etkenler, küresel ısınmayı hızlandırmaktadır. Bu durum atmosferde ve ekosistemlerde önemli değişikliklere yol açmakta ve birçok olumsuz etkiyi beraberinde getirmektedir.
Sıcaklığın artması ile buzulların erimesi ve suları buharlaşma oranları da yükseldi. İngiltere merkezli ActionAid insani yardım kuruluşunun paylaştığı verilere göre, her 1 derece sıcaklık artışı, atmosferde tutulabilen su buharı miktarını yüzde 7 oranında artırıyor.
Bitkiler ölünce hayvanlar ana besin kaynağını kaybederler. Biz insanlar ise iki besin kaynağımızı da (bitkiler ve hayvanlar) kaybederiz. Bu aynı zamanda insanların evlerini de kaybetmesine sebep olabilir. Başka bir deyişle eğer küresel ısınma zamanında durdurulmazsa tüm zincir etkilenecektir.
Anlaşmaya göre, küresel sıcaklık artışı yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutulacak, mümkünse 1,5 dereceye kadar düşürülecek. İnsan faaliyetleriyle ortayan çıkan sera gazları azaltılacak. Dünya genelinde karbon salınımı 2030'a kadar yüzde 50 azaltılacak, 2050'ye kadar sıfıra indirilecek.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, gereksiz araç kullanımını azaltmak ve bisiklet ya da toplu taşımaya yönelmek, tasarruflu enerji sınıfında yer alan beyaz eşyaları tercih etmek önemsiz gibi görünmesine karşın küresel iklim krizi ile ilgili bireysel mücadelede atılabilecek en doğru adımlar olabilir.
Sera gazları, aslında doğrudan hava kirliliği ile bağlantılıdır. Yani hava kirliliğine yol açan tüm; ısınma, ulaşım ve sanayi kaynakları, sera etkisi için gerekli gazları havaya salar. Hava kirliliğinin artması ile korkutucu bir hıza ulaşan sera etkisi, bilinçsiz tüketim ve kentleşmeden kaynaklanır.
Bitkilerin yaşayabileceği uygun hava ve çevre şartlarını oluşturmak için cam, plastik ve fiberglas gibi ışığı geçiren malzemelerden yapılan örtülü yapı elemanlarına sera denir.
Küresel ısınma, özellikle atmosferdeki sera gazlarındaki artışın neden olduğu Dünya'nın yüzey sıcaklığının ısınmasını ifade eder. Küresel ısınmanın ana nedeni, Dünya atmosferindeki sera gazlarının konsantrasyonundaki artıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri